Κινηματογραφος

Το «Dune» λειτουργεί ως εμπειρία μόνο αν αφεθείς στη δίνη του

Ίσως η πιο αλλόκοτη ταινία στην έτσι και αλλιώς εκκεντρική φιλμογραφία του εικονοπλάστη Ντέιβιντ Λιντς

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι Να Δω Σήμερα: "Dune" του Ντέιβιντ Λιντς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Τι Να Δω Σήμερα: "Dune" του Ντέιβιντ Λιντς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ρολάρει το πρόγραμμα στο 78ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με λαμπερές εμφανίσεις στα κόκκινα χαλιά από ηχηρά ονόματα και πλήρη καστ, γεμίζοντας το Λίντο με ενθουσιώδεις φανς που σπεύδουν για να δουν από κοντά τους μεγαλύτερους σταρ τις εποχής μας. Την Παρασκευή που πέρασε πρεμιέρα έκανε το πρώτο μέρος του "Dune" του Ντενί Βιλνέβ ("Blade Runner 2049"), με τον Τίμοθι Σαλαμέ να προκαλεί φρενίτιδα στα πλήθη που βρέθηκαν συνωστισμένα για μια σέλφι ή ένα αυτόγραφο του μεγάλου αστεριού του Χόλιγουντ. Αναμένοντας -τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη- τη νέα μεταφορά του μυθιστορήματος του Φρανκ Χέρμπερτ, σήμερα βλέπουμε το "Dune" του Ντέιβιντ Λιντς.

Στο ασύλληπτο έτος 10191, οι οικογένειες των Ατρειδών και των Χαρκόνεν συγκρούονται για τον έλεγχο του πλανήτη Αράκις ή αλλιώς Dune, από όπου προέρχεται η πιο πολύτιμη ουσία του σύμπαντος, το Άλας, το οποίο παρατείνει τη ζωή και επιτρέπει τα διαστρικά ταξίδια. Ο Πολ Ατρείδης (Κάιλ ΜακΛάχλαν) γόνος της ισχυρής οικογένειας, ηγείται της μάχης εναντίον του Αυτοκράτορα και ταυτόχρονα είναι υποψήφιος για την εκπλήρωση τη προφητείας των Φρέμεν που ζουν στον έρημο πλανήτη, για τον ερχομό του μεσσία, ο οποίος θα τους οδηγήσει στην πραγματική ελευθερία.

Τι Να Δω Σήμερα: "Dune" του Ντέιβιντ Λιντς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Εντυπωσιακές εικόνες εκεί κι εδώ, φτηνά ειδικά εφέ, άπειροι χαρακτήρες, δυσνόητη πλοκή και άχρωμο κάδρο σαν να είναι μόνιμα σκονισμένο από την έρημο, λειτουργεί ως εμπειρία μόνο αν αφεθείς στη δίνη του και δεν προσπαθήσεις να ερμηνεύσεις σπιθαμή προς σπιθαμή την αφήγηση, όπως συμβαίνει συνήθως στις ταινίες του Ντέιβιντ Λιντς. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1965, κινείται εδώ και δεκαετίες στο φάσμα του καλτ και είναι ίσως η πιο αλλόκοτη ταινία στην έτσι και αλλιώς εκκεντρική φιλμογραφία του εικονοπλάστη Ντέιβιντ Λιντς. Επική μουσική από τους ΤΟΤΟ και τον προσφάτως αφιχθέντα στο Ηρώδειο Μπράιαν Ίνο, αν είσαι φαν.

Τι Να Δω Σήμερα: "Dune" του Ντέιβιντ Λιντς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Η ταινία «Dune» είναι διαθέσιμη στο iTunes.

Dune Trailer (1984)

Dune
Η.Π.Α., Μεξικό 1984, Έγχρωμη
Δράσης / Περιπέτεια / Επιστημονικής Φαντασίας, 137’
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς
Σενάριο: Φρανκ Χέρμπερτ (μυθιστόρημα),  Ντέιβιντ Λιντς
Πρωταγωνιστούν: Κάιλ ΜακΛάχλαν, Βιρτζίνια Μάντσεν, Φραντσέσκα Άνις, Σον Γιανγκ, Πάτρικ Στιούαρτ, Μαξ φον Σίντοφ, Στινγκ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ