Κινηματογραφος

Οι «Ραγισμένες Αγκαλιές» και η αποθέωση της Πενέλοπε Κρουζ

Το σινεμά του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι πριν από όλα ηδονιστικό

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
“Los Abrazos Rotos” του Πέδρο Αλμοδόβαρ
© Emilio Pereda/Paola Ardizzoni

Τι Να Δω Σήμερα: “Los Abrazos Rotos” του Πέδρο Αλμοδόβαρ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ύστερα από τον τιμητικό Χρυσό Λέοντα που παρέλαβε το 2019 επιστρέφει στο 78ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με τη νέα του ταινία «Παράλληλες Μητέρες» η οποία ανοίγει την αυλαία απόψε στη Μόστρα και παράλληλα επιστρέφει στα θέματα που έχουν ορίσει το έργο του, τις γυναίκες, τις μητέρες και τους οικογενειακούς δεσμούς. Πρωταγωνιστεί η μούσα του Ισπανού σκηνοθέτη, Πενέλοπε Κρουζ, μια σχεδόν οικογενειακή σχέση πλέον, την οποία ενώ θα περιμένουμε λίγο μέχρι να μπορέσουμε να την απολαύσουμε στη καινούρια τους συνεργασία, μπορούμε ωστόσο να τη θυμηθούμε σε μία από τις επιτυχίες τους από το παρελθόν. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ραγισμένες Αγκαλιές» του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Ο Ματέο (Λουίς Ομάρ), με το ψευδώνυμο Χάρι, είναι ένας τυφλός πρώην σκηνοθέτης, ο οποίος δέχεται μια επίσκεψη από τον γιο του Ερνέστο (Χοσέ Λουίς Γκόμεζ), παραγωγό της τελευταίας ταινίας του «Κορίτσια και Βαλίτσες» για να του ζητήσει να συνεργαστούν. Πριν δεκατέσσερα χρόνια όταν γύριζε την ταινία, είχε δεσμό με τη Λένα (Πενέλοπε Κρουζ) την ερωμένη του Ερνέστο, η οποία σκοτώθηκε στο ίδιο αυτοκινητιστικό ατύχημα που του στέρησε την όρασή του. Σύντομα το παρελθόν θα αρχίσει να αποκαλύπτεται.

“Los Abrazos Rotos” του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ίσως αυτή εδώ να μην είναι η αγαπημένη ταινία κανενός από τους φανς του Αλμοδόβαρ και σίγουρα δεν τοποθετείται στον αφρό των δημιουργιών του, είναι όμως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του κι εκείνη που αποθέωσε την αιθέρια Πενέλοπε Κρουζ με τα φωσφορίζοντα μάτια και το χαμόγελο μεγατόνων. Το σινεμά του Αλμοδόβαρ είναι πριν από όλα ηδονιστικό. Η χαρακτηριστική αλμοδοβαρική γοητεία των έντονων χρωμάτων είναι εδώ, όπως εδώ είναι και κάποια επιπλέον χιτσκοκικά στοιχεία θρίλερ που δεν περιμένεις και η τεχνική του εγκιβωτισμού της «ταινίας μέσα στην ταινία», όλα μπλεγμένα σε μια ωδή προς την πρωτεύουσα ηδονή του κινηματογράφου, το βλέμμα.

Η ταινία «Ραγισμένες Αγκαλιές» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Odeon. Είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή Νέα Cosmote TV.

Broken Embraces | Official Trailer (2009)

Ραγισμένες Αγκαλιές (Los Abrazos Rotos / Broken Embraces)
Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, 2009, Έγχρωμη
Δράμα / Ρομαντική / Θρίλερ, 127’
Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ
Σενάριο: Πέδρο Αλμοδόβαρ
Πρωταγωνιστούν: Πενέλοπε Κρουζ, Λουίς Ομάρ, Μπλάνκα Πορτίγιο, Χοσέ Λουίς Γκόμεζ, Ρόσι Ντε Πάλμα, Άνχελα Μολίνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ