Κινηματογραφος

«Το Γόνατο της Κλαίρης» και η κορύφωση καλοκαιρινής φαντασίωσης

Προβληματική πάνω στην ηθική από τον Ερίκ Ρομέρ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γόνατο της Κλαίρης του Ερίκ Ρομέρ

Τι Να Δω Σήμερα: "Le Genou de Claire" του Ερίκ Ρομέρ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ρομέρ σημαίνει καλοκαίρι, τουλάχιστον εδώ και ενάμιση μήνα σίγουρα στο Cinobo. Έχεις παρατηρήσει πως κάθε καλοκαίρι τελειώνει με την ειδική μελαγχολία μιας ανεπαίσθητης απώλειας; Ό,τι κι αν έχει συμβεί. Και πως πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά (γιατί από Σεπτέμβρη ξεκινάει, όλοι το ξέρουμε) χρειάζεσαι δυο στιγμές για να πενθήσεις τη φευγαλέα ματαιοδοξία ενός ακόμη καλοκαιριού που βρήκε τον δρόμο του έξω από τη ζωή σου; Όσες και όσοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν με την αύρα της περιπλάνησης να παίζουν τις καθυστερήσεις σε κάποια ειδυλλιακή παράλια με ιδανική παρέα, ας το πράξουν. Οι υπόλοιποι ας αποχαιρετήσουμε αυτή την επεισοδιακή καλοκαιρινή σεζόν όπως της αξίζει. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Το Γόνατο της Κλαίρης» του Ερίκ Ρομέρ.

Ο Ζερόμ (Ζαν Κλοντ Μπριαλί) κάνει διακοπές στη μαγευτική Λίμνη Αννεσύ στις Γαλλικές Άλπεις, όπου φτάνει με πρόθεση να πουλήσει μια εξοχική κατοικία που βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του. Εκεί θα συναντήσει την παλιά του φίλη και συγγραφέα Ορόρα (Ορόρα Κορνί), η οποία για χάρη της έμπνευσής της θα τον πείσει να φλερτάρει τις δύο κόρες της σπιτονοικοκυράς της και ετεροθαλείς αδερφές Λορά (Μπεατρίς Ρομάν) και Κλερ (Λοράνς ντε Μοναγκάν), παρά το γεγονός πως ο ίδιος σε ένα μήνα πρόκειται να παντρευτεί την αγαπημένη του.

Το γόνατο της Κλαίρης του Ερίκ Ρομέρ

Το γόνατο της Κλαίρης και ό,τι αυτό συμβολίζει, είναι η κορύφωση της φαντασίωσης του Ζερόμ, σε αυτή την προβληματική πάνω στην ηθική, πέμπτο μέρος της σειράς ταινιών «Έξι Ιστορίες περί Ηθικής» από τον Ερίκ Ρομέρ, κύριο εκφραστή του Γαλλικού Νέου Κύματος. Δεν είναι μια ιστορία αποπλάνησης, απιστίας ή απαγορευμένου έρωτα, παρόλα αυτά ο Ζερόμ παθαίνει εμμονή με την επιθυμία να αγγίξει το γόνατο της Κλαίρης. Μικρές χειρονομίες, αμυδρές κινήσεις, μια ιδέα από ένα νεύμα είναι, ο τρόπος που ο Ρομέρ εξερευνά με χάρη και κομψότητα ένα πολύπλοκο θέμα συχνά παρουσιασμένο με τρόπο αηδιαστικό και που σίγουρα δεν έχει σχέση με την εποχή μας. Ή μήπως έχει;

claire_s_knee-poster.jpg

Η ταινία «Το Γόνατο της Κλαίρης» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Rosebud. Είναι διαθέσιμη στο Cinobo. 

Le Genou de Claire (1970) a.k.a Claire's Knee Trailer


Το Γόνατο της Κλαίρης (Le Genou de Claire / Claire’s Knee) 
Γαλλία, 1970, Έγχρωμη
Δράμα / Ρομαντική, 105’
Σκηνοθεσία: Ερίκ Ρομέρ
Σενάριο: Ερίκ Ρομέρ
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Κλοντ Μπριαλί, Μπεατρίς Ρομάν, Ορόρα Κορνί, Λοράνς ντε Μοναγκάν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ