Κινηματογραφος

Κριτική για τη νέα ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου

«Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό»

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό" του Γιώργου Γεωργόπουλου

Κριτική για την ταινία "Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό" του Γιώργου Γεωργόπουλου

Στέλεχος μεγάλης εταιρείας που αλλάζει φιλενάδες σαν τα πουκάμισα ανακαλύπτει ότι είναι φορέας ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού που σκοτώνει μόνο γυναίκες. Για πρώτη φορά στη ζωή του θα αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη και θα αναζητήσει τις παλιές ερωμένες του προκειμένου να τις ενημερώσει.

Η ευρηματική και εύστοχη αλληγορία για την «καταστροφική» πατριαρχία σε βάρος των γυναικών, ενισχύεται από μια προφητική ιδέα που θα σας αφήσει άφωνους: το σχήμα του θανατηφόρου ιού και οι τυπικές λεπτομέρειες στην σεναριακή απεικόνιση της επιδημίας (η καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους, τα τεστ με τη λήψη του υγρού από τη μύτη κ.α.) προσθέτουν στην ταινία μια απρόσμενη και οπωσδήποτε ανατριχιαστική ρεαλιστική χροιά. Πριν από τρία χρόνια που γράφτηκε το σενάριο από τον Γιώργο Γεωργόπουλο, η λέξη «κορονοϊός» ήταν ακόμη άγνωστη. Με άλλα λόγια, χωρίς την σημερινή πανδημία το φιλμ θα χαρακτηριζόταν επιστημονικής φαντασίας αλλά τώρα αρκεί η περιγραφή του δράματος. Όμως ακόμη και σε αυτό το πεδίο- το δράμα δηλαδή-, ο ταλαντούχος Γεωργόπουλος (είναι η δεύτερη ταινία του μετά από το «Tungsten» του 2011) έχει να προσφέρει ακόμη μια έκπληξη. Το χιούμορ δεν απουσιάζει και ειδικά στις σκηνές του «ποιητή» Μουρίκη αρκεί για να απογειώσει την ταινία σε άλλα, εξίσου απολαυστικά, επίπεδα.   

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργόπουλος
​Πρωταγωνιστούν: Όμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Μουρίκης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Ιωάννα Παππά, Κόρα Καρβούνη, Βίκυ Παπαδοπούλου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλιάδες του κόσμου
Βασιλιάδες του κόσμου: Στο βασίλειο της Κολομβίας

Η ταινία από την Κολομβία, που κέρδισε το πρώτο βραβείου στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, είναι μια μεστή, καλλιτεχνική δημιουργία γύρω από ένα μείζον πολιτικό ζήτημα στην ιστορία της πολύπαθης χώρας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.