Κινηματογραφος

«Περσόνα»: ένα οπτικό ποίημα που εξερευνά τα όρια της φόρμας

Τα όρια είναι για να τα φτάνουμε ή να τα ξεπερνάμε;

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ingmar-bergman-persona-mirror-scene.jpeg

Τι Να Δω Σήμερα: "Persona" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Όπως είναι φυσικό κι όπως έχουμε αναφέρει ξανά από εδώ, ορισμένες ταινίες έχουν αρχίσει ήδη να ξεχωρίζουν στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του κόσμου που συνεχίζεται στις Κάννες, έως και αυτό το Σάββατο. Μία από αυτές και το "Bergman Island", της Μία Χάνσεν Λαβ, ένας ασυνήθιστος και αξιοσημείωτος -όπως δείχνουν οι διεθνείς πρώτες αντιδράσεις- φόρος τιμής στον τεράστιο Σουηδό σκηνοθέτη. Σαν σήμερα γεννιέται στην Ουψάλα της Σουηδίας το 1918 ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Περσόνα» του σπουδαίου Ερνστ Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

persona-bergman-iconic-opening-shot-boy-mother-hand-jpg

Μια αινιγματική ασθενής, η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Βόγκλερ (Λιβ Ούλμαν) απομονώνεται σε μια εξοχική κατοικία ενός ήσυχου νησιού, με μόνη συντροφιά τη στοργική νοσοκόμα Άλμα (Μπίμπι Άντερσον). Η Ελίζαμπεθ έχει εξαναγκάσει τον εαυτό της οικειοθελώς στη σιωπή και η Άλμα προσπαθεί να τη βοηθήσει ξεκινώντας καθημερινές συζητήσεις που καταλήγουν με ακρίβεια σε έναν μεγάλο μονόλογο. Οι μονόλογοι θα εξελιχθούν σε προσωπικές εξομολογήσεις και στις ακραίες συνθήκες της απομόνωσης, οι ισορροπίες σταδιακά θα αλλάξουν και τα όρια θα ξεπεραστούν. Ποια είναι τελικά η ασθενής και ποια φοράει προσωπείο; Ποια υποδύεται μίαν άλλη περσόνα από αυτήν που είναι; Τα όρια είναι για να τα φτάνουμε ή για να τα ξεπερνάμε;

2628.jpg

Ένα οπτικό ποίημα που εξερευνά τα όρια της φόρμας του μέσου και μια ακατηγοριοποίητη αφήγηση έξω από τα συνηθισμένα, για την ανάγκη του ανθρώπου για ειλικρίνεια και τη μέγιστη σημασία της ισορροπίας μεταξύ της επιθυμίας, της λέξης και της πράξης. Ξεπερνώντας τις υποψίες πως εδώ ξεκινά μια τολμηρή ματιά πάνω στη γυναικεία ψυχοσύνθεση, η «Περσόνα» κοιτά στο κενό της ύπαρξης και βλέπει την αντανάκλαση του εαυτού της, απαλλαγμένη ωστόσο από την ασφυκτική ατμόσφαιρα από την οποία άλλες ταινίες του Μπέργκμαν υποφέρουν. 

persona-md-web.jpg

Το «Περσόνα» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη New Star και τη Weird Wave. Είναι διαθέσιμο στο YouTube.

ΠΕΡΣΟΝΑ | Persona FULL HD Greek Trailer

Περσόνα / Έρωτες Χωρίς Φραγμό (Persona) 

Σουηδία, 1966, Ασπρόμαυρη
Δράμα / Θρίλερ, 85’
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν 
Σενάριο: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Πρωταγωνιστούν:  Μπίμπι Άντερσον, Λιβ Ούλμαν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ