Κινηματογραφος

«The Endless Summer» και η σαγήνη του ατέλειωτου καλοκαιριού

Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Μπράουν απαθανατίζει το όνειρο κάθε σέρφερ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκιές ανθρώπων που κάνουν σερφ

Τι Να Δω Σήμερα: “The Endless Summer” του Μπρους Μπράουν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ντοκιμαντέρ για το θαλάσσιο σπορ του σέρφινγκ υπάρχουν κάμποσα, όταν θα δεις όμως για πρώτη φορά το “The Endless Summer” δύσκολα θα ξεπεράσεις τη σαγηνευτική αίσθηση που θα σου αφήσει και με προσπάθεια θα αντισταθείς στη γοητεία της ιδέας να πιάσεις μια σανίδα και να τρέξεις στον Λαγκούβαρδο ή έστω στη Βουλιαγμένη για να νιώσεις λίγη από την έξαψη και τον ενθουσιασμό αυτού του πάνω από όλα διασκεδαστικού, ευχάριστου κι άκρως απολαυστικού τρόπου να καλοπερνάς το καλοκαίρι σου χαζολογώντας σε κάποια χρυσαφένια παραλία με κρυστάλλινα, δροσερά, τιρκουάζ νερά. Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κυματοδρομίας (Σέρφινγκ), σήμερα βλέπουμε το συνώνυμο του καλοκαιριού, ντοκιμαντέρ του Μπρους Μπράουν.

Γυρισμένο το 1965, σίγουρα ένα από τα πιο επιδραστικά και για πολλούς ίσως το καλύτερο ντοκιμαντέρ για το σέρφινγκ. Η αφήγηση του Μπρους Μπράουν συνοδεύει πρωτοποριακό για την εποχή οπτικό υλικό από σημαντικά surfing spots σε Καλιφόρνια, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ταϊτή, Νότιο Αφρική, Γκάνα, Νιγηρία, Σενεγάλη και Χαβάη, όπου δύο νεαροί σέρφερς, ο Ρόμπερτ Όγκουστ και ο Μάικ Χίνσον αναζητούν το όνειρο του «ατέλειωτου καλοκαιριού», τα αιώνια ζεστά νερά και τα τέλεια κύματα, μακριά από τις πολυπληθείς παραλίες της Καλιφόρνια.

Ο κινηματογραφιστής Μπρους Μπράουν τους ακολουθεί και τους απαθανατίζει σε αυτήν τη μαγευτική αναζήτηση καθώς ο μόνος τρόπος να γίνει το παραπάνω όνειρο πραγματικότητα είναι οι δύο σέρφερς να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο ακολουθώντας την καλοκαιρινή περίοδο όπως αυτή κινείται γύρω από τον πλανήτη. Εξωτικά πλάνα από μια εποχή που φαντάζει μακρινή και αγνώριστη και ορολογία όπως “wipeouts”, “curls” και “tuberiding”καθώς ο σκηνοθέτης μεταφέρει τον αγνό ενθουσιασμό του ερασιτέχνη αθλητή του σερφ, κατευθείαν από ένα αθώο και συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, υπό τους ήχους της γνωστής πρώιμης surf rock μπάντας “The Sandals”.

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ "The Endless Summer"

To «The Endless Summer» είναι διαθέσιμο στο YouTube.

The Endless Summer

“The Endless Summer”

Η.Π.Α., 1965, Έγχρωμη

Ντοκιμαντέρ / Αθλητική, 95’

Σκηνοθεσία: Μπρους Μπράουν

Σενάριο: Μπρους Μπράουν

Αφήγηση: Μπρους Μπράουν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ