Κινηματογραφος

Το «Digger» είναι ο μεγάλος νικητής των Βραβείων Ίρις

O Βαγγέλης Μουρίκης είναι ο φύλακας στο δάσος

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Τι Να Δω Σήμερα: «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ρεβάνς του ελληνικού σινεμά χθες στο ρομαντικό θέατρο Άλσος με την συμπεριληπτική, συγκινητική και απρόβλεπτη τελετή απονομής των 12ων Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η Μαίρη Χρονοπούλου καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας καθώς παρελάμβανε τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας της, ενώ μεγάλη νικήτρια με δέκα συνολικά βραβεία ανάμεσα στα οποία αυτό της Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας και Σκηνοθεσίας, αναδείχθηκε η ταινία «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, η οποία σήμερα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους. Τι άλλο να δούμε σήμερα;

«Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Ο Νικήτας (Βαγγέλη Μουρίκης) ζει απομονωμένος στη σαράντα στρεμμάτων φάρμα του περιτριγυρισμένη από δάσος, μέχρι τη στιγμή που θα τον επισκεφθεί ο γιος του Γιάννης (Αργύρης Πανταζάρας) με τον οποίο είναι πολλά χρόνια αποξενωμένοι, με σκοπό να διεκδικήσει το μερίδιο του από την διαθήκη της μητέρας του. Την περιουσία του Νικήτα διεκδικεί ταυτόχρονα και πιο επιθετικά το τοπικό ορυχείο το οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί την περιοχή και επεκτείνεται προς πάσα κατεύθυνση. Ο Νικήτας αντιδρά και απορρίπτει με την ίδια αποφασιστικότητα οικονομικές προσφορές και απειλές, ενώ ο Γιάννης προσπαθεί να τον μεταπείσει.  

«Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Αν υπάρχει ελληνικό γουέστερν είναι αυτό. Το δάσος πρωταγωνιστεί επάξια πίσω από τους αυθεντικούς Μουρίκη και Πανταζάρα, πανέμορφα κινηματογραφημένο από τον Γιώργο Καρβέλα, ο οποίος έφυγε χθες με το Βραβείο Φωτογραφίας. Από μια άλλη οπτική, θα μπορούσε να έχει τίτλο «Ο Φύλακας στο Δάσος», έτσι αισθάνεται, μιλά και πράττει ο Νικήτας. Όσο εκείνοι που εποφθαλμιούν την περιουσία του κόβουν τα δέντρα, αυτός φυτεύει. Τα φυλάει, τα φροντίζει και τα ανασταίνει σαν παιδιά του. Επιμένει στη ζωή που έχει διαλέξει όταν οι άλλοι συνθηκολογούν, μέχρι τελικής πτώσης. Ένας ήρωας που αντιστέκεται και σηκώνει το ανάστημά του με θάρρος, σαν μια νεαρή Ακαδημία Κινηματογράφου που δεν έχει μπει ακόμη στην εφηβεία.

To «Digger» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τον Μικρόκοσμο.

«Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη


Digger
Ελλάδα, Γαλλία 2020, Έγχρωμη
Δράμα, 101’
Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης
Σενάριο: Τζώρτζης Γρηγοράκης, Μαρία Βώττη, Βαγγέλη Μουρίκης
Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ