Κινηματογραφος

Η «Ερωτική Επιθυμία» και η αίσθηση πως γεννιέται κάτι μυστικό

Ίσως η καλύτερη ταινία του μοναδικού Γουόνγκ Καρ Γουάι

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
erotiki-epithimia-4k-in-the-mood-for-love.jpg

Τι Να Δω Σήμερα: "In the Mood for Love" του Γουόνγκ Καρ Γουάι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Οι ήρωες της σημερινής μας επιλογής, παρόλο που δεν σπάνε κανέναν κανόνα, δημιουργούν την αίσθηση πως εδώ γεννιέται κάτι μυστικό, γίνεται κάτι συνωμοτικό, κάτι ήρεμο μα και ανησυχητικό μαζί. Και σας ερωτώ: αυτή δεν είναι ακριβώς η αίσθηση που δημιουργεί ένας αληθινά μεγάλος έρωτας; Από εκείνους που μένουν ανεξίτηλοι στη μνήμη. Κι αν όχι, πώς μετριούνται οι μεγάλοι έρωτες εντός και εκτός μεγάλης οθόνης; Σήμερα βλέπουμε ξανά -με λαχτάρα- την «Ερωτική Επιθυμία» του Γουόνγκ Καρ Γουάι.

in-the-mood-for-love_floral-frames.jpg

Στο Χονγκ Κονγκ του 1962 δύο ζευγάρια μετακομίζουν σε διπλανά δωμάτια στο ίδιο κτίριο την ίδια ημέρα. Η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ του κύριου Τσόου (Τόνι Λιούνγκ) και της κυρίας Τσαν (Μάγκι Τσενγκ) με αφορμή τη συχνή απουσία των συζύγων τους λόγω δουλειάς, θα τους οδηγήσει σύντομα στην διαπίστωση πως οι δεύτεροι διατηρούν παράνομη εξωσυζυγική σχέση. Ο ίδιοι δεν θα αργήσουν να αντιληφθούν πως τους ενώνουν πολλά περισσότερα από το γεγονός πως βρίσκονται διαρκώς μόνοι και μόνιμα εγκλωβισμένοι, ίσως ο καθένας μέσα στο γάμο του, ίσως πίσω από τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων και τα χωρίς τακτ κουτσομπολιά τους, ίσως κάτω από ένα υπόστεγο υπό καταρρακτώδη βροχή.

in-the-mood-for-love.jpg

inthemoodforlove.jpg

Ίσως η καλύτερη ταινία του σπουδαίου Γουόνγκ Καρ Γουάι και σίγουρα μια από της ωραιότερες ιστορίες αγάπης που βρήκαν ποτέ το δρόμο τους στη μεγάλη οθόνη. Πίσω από θολές επιφάνειες, σκονισμένους καθρέφτες, θαμπές αντανακλάσεις, μέσα από το slo-mo σε ταυτόχρονη χρήση με τις υπνωτικές μουσικές επιλογές του, ο μοναδικός δημιουργός καταφέρνει να αποδώσει στο μέγιστο την αίσθηση του απόλυτου, ανεκπλήρωτου έρωτα, του μοναδικού αληθινού -όπως έχουμε εξερευνήσει ξανά από αυτή εδώ τη στήλη- χρησιμοποιώντας με μαεστρία απλά υλικά, όπως ένα νεύμα, ένα βλέμμα, ένα διακριτικό άγγιγμα των δαχτύλων. Το εσκεμμένο άγγιγμα, αυτό δεν είναι άλλωστε και η πιο επίκαιρη, η πιο αναγκαία και η πιο επείγουσα πράξη στην post-covid εποχή, που δεν έχει έρθει ακόμη;

in-the-mood-for-love-snap.jpg

a_poster.jpg

Η «Ερωτική Επιθυμία» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους την 17/6  σε νέα αποκατεστημένη 4Κ κόπια και από 3/8 στην πλατφόρμα του Cinobo. Προβάλλεται από το 11ο Athens International Film Festival.

IN THE MOOD FOR LOVE | Official Trailer | 20th Anniversary Restoration

 

Ερωτική Επιθυμία (Fa Yeung Nin Wah / In the Mood for Love)

Χονγκ Κονγκ, Γαλλία, 2000, Έγχρωμη
Δράμα / Ρομαντική, 98’
Σκηνοθεσία: Γουόνγκ Καρ Γουάι
Σενάριο: Γουόνγκ Καρ Γουάι
Πρωταγωνιστούν: Τόνι Λιούνγκ, Μάγκι Τσενγκ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ