Κινηματογραφος

25 Ways to Quit Smoking του Μπιλ Πλίμπτον: Mια 5λεπτη απόλαυση

Είκοσι πέντε βασανιστικοί τρόποι για να επιτεθεί κανείς σε αυτή την ενοχλητική και επιβλαβή συνήθεια

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«25 Ways to Quit Smoking» του Μπιλ Πλίμπτον

Τι Να Δω Σήμερα: «25 Ways to Quit Smoking» του Μπιλ Πλίμπτον - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Κάποιες από τις δημοσιευμένες μελέτες για το κάπνισμα ισχυρίζονται πως η κατανάλωση καπνού προκαλεί καρκίνο, πνευμονική νόσο, καρδιακές προσβολές και πρόωρο θάνατο. Υπάρχουν άπειρες επίσης οι οποίες ισχυρίζονται πως το κάπνισμα είναι μια μη επιβλαβής συνήθεια, αυτές είναι συνήθως χρηματοδοτημένες κυρίως από καπνοβιομηχανίες. Εκτός από μήλον της έριδος μεταξύ επιστημόνων οι οποίοι ακόμη δεν συμφωνούν με το αν το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με θανατηφόρες παθήσεις, το τσιγάρο έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης, έχει προβληθεί εκτεταμένα ως αντικείμενο αισθησιασμού, coolness και επαναστατικότητας στον κινηματόγραφο και φυσικά έχει ταυτιστεί άμεσα με την απόλαυση και την ενηλικίωση, αλλά και με το περιθώριο και τη φυλακή σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, βλέπουμε το «25 Ways to Quit Smoking» του αγαπημένου Μπιλ Πλίμπτον.

«25 Ways to Quit Smoking» του Μπιλ Πλίμπτον

Αρκετά δημοφιλής στη χώρα μας, τουλάχιστον στους σινεφίλ κύκλους, ένας από τους πιο συμπαθείς δημιουργούς κινουμένων σχεδίων, υποψήφιος για Όσκαρ δύο φορές για Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία Κινουμένων Σχεδίων, ο θρυλικός στο χώρο του animation Μπιλ Πλίμπτον είναι ένας αξιοθαύμαστος ανεξάρτητος και ολοκληρωμένος δημιουργός, με αυτό το χαρακτηριστικό νευρικό και στεγνό στυλ της χοντρής ξυλομπογιάς, οι μικρού μήκους ταινίες του οποίου είναι μια απόλαυση δημιουργικότητας, φαντασίας και χιούμορ.

«25 Ways to Quit Smoking» του Μπιλ Πλίμπτον

Χειροποίητο, τολμηρό και γνήσια αστείο, το «25 Ways to Quit Smoking», μια πεντάλεπτη απόλαυση, όσο διαρκεί δηλαδή περίπου ένα τσιγάρο (τυχαίο;), εξερευνά εικοσιπέντε (όπως δηλώνεται στον τίτλο) βασανιστικούς τρόπους για να επιτεθεί κανείς σε αυτή την ενοχλητική και επιβλαβή συνήθεια και είναι μέρος της συλλογής του ακούραστου δημιουργού με το όνομα «Plymptoons», η οποία περιλαμβάνει συγκεντρωμένη την πρώιμη δουλειά του και την οποία, αν δεν γνωρίζετε, αξίζει να ανακαλύψετε.

Το «25 Ways to Quit Smoking» είναι διαθέσιμο στο YouTube.

Φωτιά σε βαγόνια του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη - GRTimes.gr


25 Ways to Quit Smoking
1989, Έγχρωμη
Κινούμενα Σχέδια / Κωμωδία / Μικρού Μήκους, 5’
Σκηνοθεσία: Μπιλ Πλίμπτον
Σενάριο: Μπιλ Πλίμπτον
Αφήγηση: Μπιλ Πλίμπτον

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.