Κινηματογραφος

«Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη»: μια ειλικρινής και τρυφερή ταινία

Πόσο ακριβό είναι το να μην κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα;

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάργκαρετ Κουάλεϊ, Σιγκούρνι Γουίβερ

Τι Να Δω Σήμερα: “My Salinger Year” του Φιλίπ Φαλαρντό - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Είναι γεμάτος ο κόσμος με γυναίκες που δουλεύουν πίσω από γραφεία πρόθυμες να θέσουν οικειοθελώς τα θέλω τους σε αναστολή, τις φιλοδοξίες τους στον πάγο και τα όνειρά τους σε δεύτερη μοίρα, μοιάζει να μας λέει εκ πείρας η Τζοάνα Ράκοφ (Μάργκαρετ Κουάλεϊ) πάνω στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της οποίας βασίστηκε η ειλικρινής και απροσποίητη ταινία του Γαλλοκαναδού Φιλίπ Φαλαρντό. Σήμερα βλέπουμε το «Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη», το οποίο άνοιξε την περσινή Μπερλινάλε.

Φέρελπις νεαρή συγγραφέας και ποιήτρια πιάνει νέα δουλειά, σπίτι και σύντροφο στη Νέα Υόρκη γοητευμένη από την μποέμ ζωή, την κουλτούρα και τους κύκλους των διανοούμενων της πολιτιστικής πρωτεύουσας του κόσμου, μόνο για να διαπιστώσει σιγά σιγά πως είναι εγκλωβισμένη στη θέση μιας στενογράφου-γραμματέως-διορθώτριας της οποίας ένα από τα βασικά καθήκοντα είναι να διαβάζει και να απαντά στα γράμματα που φτάνουν κατά εκατοντάδες στο λογοτεχνικό πρακτορείο που δουλεύει, με παραλήπτη τον Τζ. Ντ. Σάλιντζερ με αφορμή -τί άλλο- το συγκλονιστικό του έργο «Ο Φύλακας στη Σίκαλη», ο οποίος εν έτει 1995 είναι ο σημαντικότερος συγγραφέας που εκπροσωπείται από αυτό.

Παρόλο που η Σιγκούρνι Γουίβερ στον ρόλο της κυριαρχικής διευθύντριας Μάργκαρετ, είναι κάτι παραπάνω από πειστική, δυστυχώς δεν είναι μια πολλά υποσχόμενη ταινία, όπως θα ήταν σίγουρα η συγγραφέας Τζοάνα Ράκοφ, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη. Είναι όμως μια τρυφερή, συναισθηματική και ανθρώπινη ταινία για το πόσο πολύ ακριβό είναι το να μην κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, για την αγωνία και την πάλη της αναζήτησης ταυτότητας και για την ανεκτίμητη αξία του να είσαι γνήσιος απέναντι στον εαυτό σου και όχι ψεύτικος διάολε! Όπως θα έλεγε κι ο Χόλντεν Κόλφιλντ.

Αφίσα της ταινίας «Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη»

To «Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από την Spentzos Films.

MY SALINGER YEAR Trailer [HD] Mongrel Media

Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη (My Salinger Year)

Καναδάς, Ιρλανδία, 2020, Έγχρωμη

Δράμα, 101’

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαλαρντό

Σενάριο: Φιλίπ Φαλαρντό

Πρωταγωνιστούν: Μάργκαρετ Κουάλεϊ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Ντάγκλας Μπουθ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ