Κινηματογραφος

Ξένοιαστος Καβαλάρης: διαχρονικό σύμβολο ελευθερίας

Η ταινία του Ντένις Χόπερ είναι πολλά περισσότερα από ένα χαλαρό road trip

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
xenoiastos-kavalaris.jpg
© Columbia Pictures

Τι Να Δω Σήμερα: Ξένοιαστος Καβαλάρης (Easy Rider) του Ντένις Χόπερ μια αντισυμβατική, επαναστατική και επιδραστική ταινία απέναντι στο κατεστημένο τις εποχής.

Ο «Ξένοιαστος Καβαλάρης» συμβολίζει πολλά περισσότερα από όσα παρουσίασε ο ασυμβίβαστος και νεαρότατος το 1969 Ντένις Χόπερ. Σημαντικότερη από την καλλιτεχνική της αξία, φαίνεται πως έχουν μείνει έξω από το φιλμ αρκετές επεξηγηματικές σκηνές σε σχέση με την κάπως αδύναμη ιστορία και τους χαρακτήρες, καμία ωστόσο εικόνα από την εντυπωσιακή και αχανή αμερικανική ύπαιθρο και την ανέμελη περιπλάνηση με μόνο σκοπό την ανεξαρτησία. Σήμερα στα γενέθλια του Ντένις Χόπερ βλέπουμε ξανά μια ταινία συνώνυμη της ατομικής ελευθερίας και της ανεξαρτησίας που αναζητά πάντα η νεότητα.

Ο Γουάιατ (Πίτερ Φόντα) και ο Μπίλι (Ντένις Χόπερ) αφού έχουν εξασφαλίσει το «εφάπαξ» τους από την πώληση ναρκωτικών, αποφασίζουν να διασχίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Λος Άντζελες προς τη Νέα Ορλεάνη πάνω σε δύο τεντωμένα τσόπερ, με προορισμό το καρναβάλι του Μαρντί Γκρα. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους περισυλλέγουν από τον δρόμο άτομα που κάνουν οτοστόπ, μπαίνουν στη φυλακή, γνωρίζουν τη ζωή μιας κοινότητας που ζει στην έρημο και κάνουν παραισθησιογόνα ναρκωτικά με όμορφες ιερόδουλες.

easy_rider_1969.jpg

Αντισυμβατική, επαναστατική και επιδραστική απέναντι στο κλασικό Χόλιγουντ και το κατεστημένο τις εποχής, σύμβολο της αμφισβήτησης των νέων προς τις τότε υπάρχουσες αξίες και την ηθική μιας εποχής που σφραγίστηκε από τους αγώνες της γενιάς του Μάη του ‘68 εναντίον στην σκληρή προκατάληψη και τον βαθύ συντηρητισμό, την εχθρότητα απέναντι σε ό,τι ήταν εναλλακτικό και έξω από το «κανονικό» όχι μόνο αυτής της απέραντης χώρας αλλά και όλου του κόσμου, υπό τους ήχους ενός αθάνατου σάουντρακ που μέχρι σήμερα υποδηλώνει τις αξίες της ανεκτικότητας, της ατομικότητας και της διαφορετικότητας.

Υπάρχει έντονη η αίσθηση της πλήρους ανεξαρτησίας και της αδιαπραγμάτευτης ελευθερίας σε κάθε καρέ με τους ατίθασους χαρακτήρες καβάλα στις μοτοσυκλέτες που πετούν πάνω από την άσφαλτο. Είναι άνετοι, ήρεμοι και χαλαροί, πραγματικοί easy riders (αργκό για τον αγαπητικό μιας εταίρας), με φόντο τα συγκλονιστικά άγρια τοπία στην έρημο που κόβουν την ανάσα. 

Άλλωστε όσες και όσοι καβαλάνε μηχανές αλλά και όποια/ος έχει κάνει έστω κι ένα road trip με μοτοσυκλέτα, το ξέρουν πως είναι ανεκτίμητη η παραπάνω αίσθηση της υπαίθριας εμπειρίας με τον ήχο και τη δόνηση της μηχανής, αισθάνονται με όλο τους το κορμί και όλη τους την ψυχή τη μαγεία από την ανεμπόδιστη θέα όλων όσων συμβαίνουν στη φύση γύρω τους και είναι για πάντα εξαρτημένοι από την ανεπανάληπτη έκρηξη αδρεναλίνης που προσφέρει ο βομβαρδισμός όλων των αισθήσεων από το motorbike riding. Πλήρως εθισμένοι σε αυτό το ναρκωτικό, λαχταρούν την επόμενη βόλτα με την αγαπημένη τους (διότι περί συντρόφου πρόκειται) μηχανή, πριν ακόμη καλά καλά τελειώσει η προηγούμενη.

easy-rider-poster.jpg

Ο «Ξένοιαστος Καβαλάρης» είναι διαθέσιμος στα iTunes και Google Play Movies.

Easy Rider | Original Trailer [HD] | Coolidge Corner Theatre

Ξένοιαστος Καβαλάρης (Easy Rider)

Η.Π.Α., 1969, Έγχρωμη
Δράμα / Περιπέτεια, 95’
Σκηνοθεσία: Ντένις Χόπερ
Σενάριο: Πίτερ Φόντα, Ντένις Χόπερ, Τέρι Σάουθερν
Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Φόντα, Ντένις Χόπερ, Τζακ Νίκολσον

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ