Κινηματογραφος

Reservoir Dogs: Ένα ζωντανό δείγμα της κινηματογραφικής ιστορίας

Χρόνια πολλά, Χάρβεϊ Καϊτέλ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Reservoir Dogs» του Κουέντιν Ταραντίνο

Τι Να Δω Σήμερα: «Reservoir Dogs» του Κουέντιν Ταραντίνο - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Στη μυθική καριέρα του υπάρχουν ταινίες όπως ο «Ταξιτζής», ο «Τελευταίος Πειρασμός», «Μαθήματα Πιάνου», το «Βλέμμα του Οδυσσέα» και «Pulp Fiction». Ανθεκτικός και ασυμβίβαστος, έχει συνδεθεί με τον ρόλο του ατσαλάκωτου και τραχύ «κακού» σε ταινίες που απεικονίζουν τη διαφθορά, την παρακμή και την παράνομη δραστηριότητα, ενώ οι επιλογές του έχουν θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία περίπλοκων και συναισθηματικά απαιτητικών χαρακτήρων, ακόμα κι αν στο μυαλό των θεατών έχει καταχωρηθεί -χωρίς να είναι άδικο αυτό- ως αλαζόνας, σκληρός, «κακό παιδί» και «πολύ άντρας». Σαν σήμερα το 1939 γεννιέται ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός, Χάρβεϊ Καϊτέλ, πολυτάλαντος, ανίκανος να μην δείχνει κουλ, αξέχαστος σε αμέτρητες ταινίες, ωστόσο εμείς επιλέγουμε να τον θυμόμαστε ως Κύριο Άσπρο σε εκείνη την μοναδική σκηνή της μονομαχίας στην αποθήκη με τον Κύριο Ροζ (Στιβ Μπουσέμι). Σήμερα βλέπουμε ξανά το «Reservoir Dogs».

«Reservoir Dogs» του Κουέντιν Ταραντίνο
© Hulton Archive/Getty Images - © 2012 Getty Images

Χρησιμοποιώντας την τεχνική του φλας μπακ για το σταδιακό χτίσιμο των βασικών χαρακτήρων τους οποίους αβαντάρουν οι σεμιναριακές ερμηνείες ενός εξαιρετικού καστ, η ταινία αφηγείται τα γεγονότα που οδηγούν στο αιματηρό ξεκαθάρισμα μιας ληστείας διαμαντιών στην οποία όλα πήγαν τραγικά λάθος. Με απλή δομή, έξυπνη πλοκή και αξιομνημόνευτους διαλόγους, το «Reservoir Dogs» ανοίγει εντυπωσιακά με την αλησμόνητη σκηνή στο καφέ σε μια κυκλική κίνηση της κάμερας και τον «ακατάλληλο» διάλογο για το «Like a Virgin» της Μαντόνα, χρησιμοποιεί το «Stuck in the Middle with You» των Stealers Wheel σε μια από τις πιο σοκαριστικά βίαιες σκηνές στο σινεμά και βεβαίως συστήνει το πρωτοεμφανιζόμενο ταλέντο ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της εποχής μας, όπως η ιστορία έχει δείξει ήδη.

«Reservoir Dogs» του Κουέντιν Ταραντίνο

Μία από τις χαρακτηριστικότερες και σημαντικότερες παραγωγές του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου της δεκαετίας του ’90 και μια ταινία που εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στη σφαίρα του cult κινηματογράφου, το ντεμπούτο ενός εικοσιεννιάχρονου υπάλληλου-βιντεοκλάμπ-που-έγινε-σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο, θεωρείται ένα ζωντανό δείγμα της κινηματογραφικής ιστορίας. Γεμάτη με αναφορές στην ποπ κουλτούρα αλλά και η ίδια αντικείμενο αναφοράς στο ίδιο πεδίο μέσα στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ένα λαμπρό και ταυτόχρονα βρώμικο φιλμ το οποίο πολλοί έχουν μιμηθεί κι άλλοι τόσοι έχουν επηρεαστεί και φυσικά ένα αναλλοίωτο αντικείμενο λατρείας για εκατομμύρια ορκισμένους φανς σε όλο τον κόσμο.

To «Reservoir Dogs» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφου από τη Rosebud. Είναι διαθέσιμο στο iTunes.

«Reservoir Dogs» του Κουέντιν Ταραντίνο
Steve Buscemi και Harvey Keitel στο «Reservoir Dogs» © 1992 - Miramax Films. All rights reserved.

Reservoir Dogs
Η.Π.Α., 1992, Έγχρωμη
Δράμα / Θρίλερ / Εγκλήματος, 99’
Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο
Σενάριο: Κουέντιν Ταραντίνο
Πρωταγωνιστούν: Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τιμ Ροθ, Μάικλ Μάντσεν, Κρις Πεν, Στιβ Μπουσέμι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ