Κινηματογραφος

Όσκαρ 2021: Όλα όσα γνωρίζουμε για τη φετινή τελετή απονομής

«Το τρίωρο show θα θυμίζει ταινία»: Οι διαφορετικές τοποθεσίες διεξαγωγής, οι δορυφορικές συνδέσεις, τα pre-show και after party

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αφίσα της Petra Eriksson, ανάμεσα στις 7 της καμπάνιας των Oscars 2021
Η αφίσα της Petra Eriksson, ανάμεσα στις 7 της καμπάνιας των Oscars 2021 © Petra Eriksson

Oscars 2021: Όλα όσα γνωρίζουμε για την 93η τελετή απονομής των βραβείων που θα δούμε στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας 26/4

Μόλις λίγες ώρες μας χωρίζουν από την 93η τελετή απονομής των Όσκαρ. Μια τελετή που σε καμία περίπτωση δεν θα μοιάζει με αυτές των προηγούμενων χρόνων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που εξακολουθεί να πλήττει τον πληθυσμό.

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του show, μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν γνωρίζαμε λεπτομέρειες. Όμως οι –για πρώτη φορά– παραγωγοί της διοργάνωσης Στίβεν Σόντερμπεργκ («Contagion», «Ocean's Eleven», «Ocean's Twelve») Στέισι Σερ και Τζέσι Κόλινς αποκάλυψαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, περισσότερα στοιχεία για τα όσα θα παρακολουθήσουμε την Κυριακή 25 Απριλίου (ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα) στις οθόνες μας.  

Αρχικά μίλησαν για το γεγονός ότι φέτος η τελετή πραγματοποιείται δυο μήνες μετά τη συνηθισμένη ημερομηνία διεξαγωγής, εξηγώντας ότι τα Όσκαρ 2021 «δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν δεν υπήρχε αυτή η καθυστέρηση». Και αναφέρθηκαν στα μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα την πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19 που θα έκανε το σχέδιο για μια δια ζώσης τελετή, πιο ρεαλιστικό. Στόχος τους ήταν μια διοργάνωση στην οποία θα μπορούσαν να παραβρεθούν με φυσική παρουσία όσοι περισσότεροι υποψήφιοι και παρουσιαστές γίνεται. Για την ασφάλεια των προσκεκλημένων, θα τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις, ενώ οι παρουσιαστές έχουν τη δυνατότητα να φέρουν κάποιον καλεσμένο. «Μπορούμε να παρομοιάσουμε τον τρόπο διεξαγωγής με την προσπάθεια κατασκευής ενός αεροπλάνου την ώρα της πτήσης», δήλωσε ο Στίβεν Σόντερμπεργκ.

 

 

Η τελετή θα θυμίζει ταινία

Ο –βραβευμένος με Όσκαρ– Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος που γυρίζει ακόμα μια ταινία εν μέσω πανδημίας, εξέφρασε την επιθυμία του για μια κινηματογραφική εμπειρία μακριά από την τηλεόραση που όλος ο κόσμος παρακολουθεί επί ένα χρόνο κλεισμένος στα σπίτια. Οικοδεσπότης της βραδιάς δεν θα υπάρχει και για την έναρξη του show, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ ετοιμάζει κάτι που δεν θα έχουμε ξαναδεί. Το εναρκτήριο κομμάτι λοιπόν θα είναι γυρισμένο σε μορφή σινεμασκόπ, παράλληλα θα ακούγεται μουσική που έγραψε ο μουσικός Questlove του συγκροτήματος The Roots και γενικά το τρίωρο show «θα θυμίζει ταινία». «Θέλω να είναι κάτι διαφορετικό, θα είναι μια δυνατή εμπειρία».

Στην ερώτηση για το αν οι live συνδέσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom επιτρέπονται, εκείνος απάντησε: «Δορυφορική σύνδεση. Θέλουμε να την εντάξουμε στη συνολική αίσθηση του show». Όσο για τη χρήση μάσκας, συμπλήρωσε: «Θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της βραδιάς. Αν αυτή η πληροφορία μοιάζει αινιγματική, είναι (ένα από τα αινίγματα). Και αποτελεί κεντρικό θέμα της αφήγησης».

 

 

Oscars σε διαφορετικές τοποθεσίες

Το event με φυσική παρουσία κοινού θα πραγματοποιηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ιστορικού σιδηροδρομικού σταθμού Union Station στο Λος Άντζελες που χτίστηκε το 1939. Η τελετή θα διεξαχθεί σε ένα μικρό αμφιθέατρο που έχει χτιστεί πάνω από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Union Station, ενώ πολύ ψηλά παράθυρα θα φωτίζουν με φυσικό φως την αίθουσα, πριν δύσει ο ήλιος. Άλλη τοποθεσία, θα είναι το «Dolby Theater», το σπίτι του θεσμού εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι παραγωγοί δημιούργησαν 10-12 κέντρα (hubs) σε όλο τον κόσμο ξεκινώντας από το Λονδίνο και το Παρίσι, από όπου θα εμφανιστούν ζωντανά μέσω δορυφόρου οι υποψήφιοι που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Αμερική. Η μοναδική πρόκληση θα είναι η διαφορά ώρας.  

Μια από τις ιδέες των παραγωγών στο show χωρίς οικοδεσπότη, είναι η χρήση «οδηγών» που θα μεταφέρουν το κοινό στα διαφορετικά κεφάλαια αυτής της ταινίας. Το κοινό θα ακούει προ-ηχογραφημένες συνεντεύξεις από ανθρώπους μπροστά και πίσω από τις κάμερες που θα το καθοδηγούν στις αφηγήσεις. «Το κινηματογραφικό storytelling είναι τόσο μοναδικό. Έχουμε τους πόρους, μέσα από τις ιστορίες που μας λένε οι υποψήφιοι, να πληροφορήσουμε το κοινό για το τι κάνει τις ταινίες τόσο σπέσιαλ, γιατί συνδεόμαστε με αυτές τόσο πολύ σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Στίβεν Σόντερμπεργκ. Και συμπλήρωσε: «Επιθυμώ το show να γίνει μια πιο προσωπική εμπειρία, να έχει “φωνή”».

Η live τελετή θα επιτρέψει στο κοινό που θα την παρακολουθεί από το σπίτι, μερική πρόσβαση στα σημεία όπου οι προσκεκλημένοι θα είναι συγκεντρωμένοι. Κι αυτά θα είναι δυο εξωτερικές αυλές. Τέλος, μερικά τοπικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης θα προβάλλουν ένα –μικρότερης κλίμακας– κόκκινο χαλί. Το σχέδιο – σύμφωνα με τους παραγωγούς – είναι οι προτεινόμενοι για Όσκαρ να οδηγούνται σε διαφορετικούς χώρους (με πρόσβαση σε κοκτέιλ bars και οθόνες τηλεόρασης). Η θερμομέτρηση και τα τεστ κορωνοϊού είναι απαραίτητες διαδικασίες πριν την προσέλευση στον χώρο.  

Αυτή τη χρονιά ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο οποίος το 2000 παρέλαβε μεθυσμένος το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία «Traffic», διαβεβαιώνει ότι οι νικητές θα έχουν τον χρόνο για έναν σωστό ευχαριστήριο λόγο. «Ήμουν μεθυσμένος κι αυτό δεν είναι ψέμα. Θέλουμε οι νικητές να μιλήσουν, τους δίνουμε τον χώρο και τους ενθαρρύναμε να πουν μια ιστορία και να μοιραστούν κάτι προσωπικό. Τους δίνουμε τον χώρο να δημιουργήσουν μια καλή στιγμή». 

Όχι πια all-white Oscars 

Τα Όσκαρ 2021 δεν ξεχωρίζουν μόνο για το ιδιαίτερο στήσιμο της τελετής, αλλά και για έναν ακόμα σημαντικό λόγο: το diversity, η ίση εκπροσώπηση στις υποψηφιότητες. Για πρώτη φορά στα 93 χρόνια του θεσμού, συνολικά 9 μη-λευκοί ηθοποιοί είναι υποψήφιοι σε μεγάλες κατηγορίες. Αυτοί είναι οι: Ντάνιελ Καλούγια και Λακίθ Στάνφιλντ για την ταινία «Judas and the Black Messiah», Ριζ Άχμεντ για το «Sound of Metal», Βαϊόλα Ντέιβις και Τσάντγουικ Μπόσμαν για το «Η Θρυλική Μα Ρέινι», Άντρα Ντέι για το «The United States vs. Billie Holiday», Στίβεν Γιούν και Γιου-Ζανγκ Γιούν για το «Minari» και Λέζλι Όντομ Τζ. για το «One Night in Miami». Επίσης, η Κλόι Ζάο, το μεγάλο φαβορί στην κατηγορία Όσκαρ Σκηνοθεσίας –και όχι μόνο– για την ταινία «Nomadland», είναι η πρώτη Ασιάτισσα που προτείνεται όχι μόνο για ένα, αλλά περισσότερα χρυσά αγαλματίδια. Σημαντική είναι η αναγνώριση των γυναικών στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας, καθώς μετά από 93 χρόνια συναντάμε δυο σκηνοθέτριες στην πεντάδα με τους υποψήφιους. Μαζί με την Κλόι Ζάο, το Όσκαρ Σκηνοθεσίας διεκδικεί και η Έμεραλντ Φενέλ για το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στο «Promising Young Woman».

 

 

Το pre-show και το πάρτι στη λήξη της τελετής

Κάθε χρόνο πριν την απονομή των βραβείων, παρακολουθούμε το κόκκινο χαλί – την έλευση ηθοποιών, σκηνοθετών, παραγωγών, παρουσιαστών, προσκεκλημένων, πριν το ξεκίνημα του show. Φέτος, επειδή δεν θα υπάρξει κόκκινο χαλί – τουλάχιστον όχι τόσο μεγάλο event – θα δούμε ένα pre-show. Το «Oscars: Into the Spotlight» διάρκειας 90 λεπτών με παρουσιαστές την –υποψήφια με Τόνι- Αριάνα ΝτεΜπος («Hamilton», «West Side Story») και τον ηθοποιό και κωμικό Λιλ Ρελ Χάουερι («Get Out», «Bird Box») θα εστιάσει στο ταξίδι των προτεινόμενων για Όσκαρ προς τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου και θα έχει τη μορφή ενός πάρτι με μουσική και καλεσμένους όπως οι: Celeste, H.E.R, Λάουρα Παουσίνι, Λέζλι Όντομ Τζ., Νταϊάν Γουόρεν. Μάλιστα, 4 από τα 5 υποψήφια τραγούδια θα ερμηνευτούν στην ταράτσα του Μουσείου της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών στο Λος Άντζελες. Το πέμπτο, το “Húsavík” από την ταινία «Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga» θα το ακούσουμε ηχογραφημένο από στούντιο στην Ισλανδία.

Το καθιερωμένο after party, με όνομα: «Oscars: After Dark» και παρουσιαστές τους Κόλμαν Ντομίνγκο («Η Θρυλική Μα Ρέινι», «Euphoria») και Άντριου Ράνελς («The Prom») θα κάνει μια ανασκόπηση στα καλύτερα στιγμιότυπα της τελετής που θα έχει προηγηθεί. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραλαβής των αγαλματιδίων από τους νικητές, αφού έχουν χαραχθεί τα ονόματά τους πάνω σε αυτά.

Με σύνθημα «Bring Your Movie Love» και τις ταινίες που είναι διαθέσιμες σε ένα παγκόσμιο κοινό, οι διοργανωτές δηλώνουν: «Πρέπει να έχουμε ελπίδα για να προχωρήσουμε, πρέπει να παλέψουμε για το σινεμά».


Την Κυριακή 25 Απριλίου 2021 στις 23:30 το κανάλι Cosmote Cinema Oscars HD θα παρουσιάσει live την ειδική εκπομπή Oscar's Night με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και καλεσμένους. Την ίδια ώρα το Cosmote Cinema 2HD θα προβάλει σε ζωντανή σύνδεση με το Λος Άντζελες το «On the Red Carpet at the Oscars» και στη συνέχεια το «Oscars: Into The Spotlight». Η 93η τελετή των Όσκαρ θα προβληθεί live στο κανάλι Cosmote Cinema Oscars HD τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 στις 3 τα ξημερώματα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ