Κινηματογραφος

Οι «Μοντέρνοι Καιροί» είναι ο ορισμός της κλασικής ταινίας

Ένα εξαίσιο δείγμα του κωμικού ταλέντου και της καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας του Τσάρλι Τσάπλιν

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Modern Times» του Τσάρλι Τσάπλιν
© 1936 - Warner Bros. All rights reserved.

Τι Να Δω Σήμερα: «Modern Times» του Τσάρλι Τσάπλιν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Αν έπρεπε κανείς να ξεχωρίσει μία μόνο ταινία για να περιγράψει τον όρο κλασσικό φιλμ, είναι πολύ πιθανό να επέλεγε τους «Μοντέρνους Καιρούς» του Τσάρλι Τσάπλιν. Ο παντοτινός Σαρλό γεννιέται σαν σήμερα, το 1889, στο Λονδίνο και η ανυπολόγιστης αξίας προσφορά του στη νέα τέχνη του 20ού αιώνα, τον κινηματογράφο, ο οποίος ξεκινά ως τεχνολογικό επίτευγμα και τεχνολογία αιχμής της εποχής, αλλά και η ευελιξία της ερμηνείας του και η ιδιοφυΐα του στη σκηνοθεσία, συγγραφή και παραγωγή αναγνωρίζονται το 1929 και το 1972, όταν του απονέμεται τιμητικό βραβείο Όσκαρ. 

«Modern Times» του Τσάρλι Τσάπλιν
Ο Charles Chaplin στην ταινία «Modern Times»

Ένας εργάτης εργοστασίου που πιέζεται από τους απάνθρωπους ρυθμούς της τυποποιημένης γραμμής παραγωγής, μπλέκει σε κωμικές καταστάσεις και καταφέρνει να καταλήγει στη φυλακή με συνέπεια, μέχρι την στιγμή που θα ερωτευτεί μια όμορφη άστεγη κοπέλα και θα αρχίσει να ονειρεύεται το μέλλον του μαζί της.

«Modern Times», Charles Chaplin και Paulette Goddard
Charles Chaplin και Paulette Goddard στην ταινία «Modern Times»

Από τις καλύτερες ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν, αν όχι η καλύτερη, και εξαίσιο δείγμα του κωμικού ταλέντου του γενναιόδωρου καλλιτέχνη αλλά και του βωβού κινηματογράφου. Ωστόσο όχι αντιπροσωπευτικό καθώς ο ήχος μπορεί να εισήλθε στον κινηματογράφο το 1927, οι «Μοντέρνοι Καιροί» όμως, μια ταινία του 1936, έχει ενσωματωμένο ήχο, αν και όχι συγχρονισμένο ,σε όλη την διάρκειά της. Η μοναδική σκηνή με συγχρονισμένο ήχο είναι εκείνη η φοβερή και άκρως απολαυστική στιγμή που ο Τσάρλι Τσάπλιν τραγουδά καθώς ο Σαρλό δοκιμάζεται ως τραγουδιστής και σερβιτόρος, σε κάποιο νυχτερινό κέντρο, ενώ προσπαθεί να χωρέσει στην κοινωνία βρίσκοντας κι αυτός μια μόνιμη δουλειά. Κατά τα άλλα υπάρχει ξεκάθαρα η σωματική κωμωδία και η παντομίμα είναι εκεί, χωρίς να φαίνεται να τις ενοχλούν οι νέες τεχνολογίες.

«Modern Times» του Τσάρλι Τσάπλιν
Charles Chaplin και Paulette Goddard στην ταινία «Modern Times»

Έξυπνη σάτιρα της κοινωνικής αδικίας, της ανεργίας αλλά και της σύγχρονης εκβιομηχανισμένης οικονομίας και αστικοποιημένης ζωής. Ένα επίκαιρο, ανθεκτικό, διαχρονικό φιλμ και ο ορισμός της κλασσικής ταινίας που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν χάνει κοινό, μόνο βρίσκει νέα ζευγάρια μάτια για να τα κάνει να χαμογελάσουν και να τα εκπαιδεύσει.

Η ταινία «Μοντέρνοι Καιροί» είναι διαθέσιμη στο Mubi.

Charlie Chaplin - Modern Times (Trailer)


Μοντέρνοι Καιροί (Modern Times)
Η.Π.Α., 1936, Ασπρόμαυρη
Δράμα / Κωμωδία / Οικογενειακή, 87’
Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν
Σενάριο: Τσάρλι Τσάπλιν
Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Χένρι Μπέργκμα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ