Κινηματογραφος

«Η Θρυλική Μα Ρέινι»: μια ιστορία της αφροαμερικανικής κουλτούρας

Η Βαϊόλα Ντέιβις ενσαρκώνει την αναπολογητική και απείθαρχη τραγουδίστριας της μπλουζ, Μα Ρέινι

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ma-raineys-black-bottom.jpg
© netflix

Τι Να Δω Σήμερα: «Ma Rainey's Black Bottom» του Τζορτζ Σι Γουλφ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Από τα χθεσινά βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών (SAG Awards) βγήκαν πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με τα προγνωστικά της κούρσας προς τα Όσκαρ, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς τα φαβορί ανατρέπονται και οι πιθανότητες μεταβάλλονται. Ένα από αυτά είναι πως οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας του Τζορτζ Σι Γουλφ «Η Θρυλική Μα Ρέινι», Βαϊόλα Ντέιβις και Τσάντγουικ Μπόουζμαν διαθέτουν υψηλές πιθανότητες για να κερδίσουν το αγαλματίδιο, έκαστος στην κατηγορία του, με την πρώτη να διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα και τον δεύτερο να έχει σίγουρη νίκη.

Βασισμένη πάνω στο θεατρικό του οξυδερκούς Όγκουστ Γουίλσον, «Η Θρυλική Μα Ρέινι» είναι η ιστορία της χαρακτηρισμένης ως η «μητέρα των μπλουζ», Μα Ρέινι (Βαϊόλα Ντέιβις) η οποία το 1927 φτάνει από τον βαθύ νότο στο διαχωρισμένο φυλετικά Σικάγο, για να ηχογραφήσει τη μουσική της για την Paramount Records.

Ο Τζορτζ Σι Γουλφ χρησιμοποιεί όλα τα υλικά που έχει στη διάθεσή του, την ένταση του καυτού καλοκαιρινού αστικού τοπίου, την ηλεκτρισμένη δύναμη της μπλουζ μουσικής που διαπερνούν αδιάκοπα από το τέλος του 19ου αιώνα ως σήμερα την αμερικανική κουλτούρα, τις αξιοσημείωτες ερμηνείες των ταλαντούχων πρωταγωνιστών και την λεπτομερώς φροντισμένη γκαρνταρόμπα, για να πει την ανθρώπινη ιστορία μιας δυνατής και αυθάδους τραγουδίστριας της μπλουζ, η οποία ενσωματώνει την ουσία όλου του αφροαμερικανικού αφηγήματος και περιγράφει συμπυκνωμένα όλη την αφροαμερικανική κουλτούρα.

ma-raineys-black-bottom-3-boseman.jpg
© netflix

Ο πρόωρα χαμένος Τσάντγουικ Μπόουζμαν,τα δίνει όλα στην τελευταία ταινία της ζωής του και όπως φαίνεταιδεν υπάρχει τίποτα ανάμεσα στην υστεροφημία του και το Όσκαρ. Η Βαϊόλα Ντέιβις ενσαρκώνει με δεξιοτεχνία την αναπολογητική και απείθαρχη στις κοινωνικές νόρμες του πώς πρέπει να είναι μια γυναίκα Μα Ρέινι, φτάνει στο κέντρο της καρδιάς της απεραντοσύνης της μπλουζ και από εκεί μας στέλνει μερικά από τα πιο σημαντικά μηνύματα του διορατικού Όγκουστ Γουίλσον, όπως «όσο πιο πολλή μουσική, τόσο πιο γεμάτος ο κόσμος».

Ma Rainey's Black Bottom.jpg

Το «Ma Rainey's Black Bottom» είναι διαθέσιμο στο Netflix.

Ma Rainey's Black Bottom | Official Trailer | Netflix

Η Θρυλική Μα Ρέινι (Ma Rainey's Black Bottom)

Η.Π.Α., 2020, Έγχρωμη
Δράμα / Μουσικής, 94’
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Σι Γουλφ
Σενάριο: Όγκουστ Γουίλσον (θεατρικό), Ρούμπεν Σαντιάγκο-Χάντσον
Πρωταγωνιστούν: Βαϊόλα Ντέιβις, Τσάντγουικ Μπόουζμαν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ