Κινηματογραφος

Oscars 2021: Οι 7 πολύχρωμες αφίσες της 93ης τελετής απονομής

«Η θεματική αφορά στη δύναμη που έχουν οι ταινίες να ενισχύουν τη σύνδεση ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, να εκπαιδεύουν και να μας εμπνέουν»

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αφίσα του καλλιτέχνη Τέμι Κόκερ για την καμπάνια της 93ης τελετής απονομής των Όσκαρ
Η αφίσα του καλλιτέχνη Τέμι Κόκερ για την καμπάνια της 93ης τελετής απονομής των Όσκαρ © Temi Coker/AMPAS

Oscars 2021: Οι αφίσες που δημιούργησαν 7 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με τίτλο «Bring Your Movie Love» για την καμπάνια της 93ης τελετής απονομής των βραβείων

Η  93η τελετή απονομής των Όσκαρ πλησιάζει και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών αποκαλύπτει τις αφίσες της φετινής διοργάνωσης.

Με τίτλο «Bring Your Movie Love», η συλλογή περιλαμβάνει διαφορετικές εικόνες που σχεδίασαν επτά καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Όσον αφορά το θέμα, η Ακαδημία ζήτησε από τους δημιουργούς να σχεδιάσουν τη δική τους εκδοχή για το αγαλματίδιο των Όσκαρ, έχοντας ως έμπνευση το ερώτημα: «Τι σημαίνουν οι ταινίες για εσάς;». Κι έτσι η εικόνα του κλασικού χρυσού αγάλματος, αλλάζει. «Η θεματική αφορά στην εκτίμηση που έχουμε για τον παγκόσμιο κινηματογράφο και τη δύναμη που έχουν οι ταινίες να ενισχύουν τη σύνδεση (μεταξύ ανθρώπων σε όλο τον κόσμο), να εκπαιδεύουν και να μας εμπνέουν να πούμε τις δικές μας ιστορίες», ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της τελετής των βραβείων. Και όλα δείχνουν ότι στις 25 Απριλίου 2021 θα παρακολουθήσουμε μια τελετή στην οποία θα τιμηθεί η πολυπολιτισμικότητα.

Το αποτέλεσμα είναι πρωτότυπες και πολύχρωμες αφίσες στη μορφή εικονογραφήσεων, ζωγραφικής, φωτογραφίας, υφαντικής τέχνης και κινουμένων σχεδίων.

Οι καλλιτέχνες στους οποίους ανατέθηκαν τα έργα είναι οι: Τέμι Κόκερ (από τη Νιγηρία), Πέτρα Έρικσον (από τη Στοκχόλμη με έδρα τη Βαρκελώνη), Μάγκνους Βολ Ματίασεν (από τη Νορβηγία), Μισέλ Ρόμπινσον (από τη Νότια Κορέα με έδρα το Λος Άντζελες), Κάραν Σινγκ (από την Αυστραλία), Βικτόρια Βιλασάνα (από το Μεξικό) και Σόνα Χ (από τη Νέα Υόρκη).

Τέμι Κόκερ

«Με προσέγγισε η Ακαδημία ώστε να σχεδιάσω το αγαλματίδιο για την 93η τελετή απονομής των Όσκαρ μαζί με άλλους έξι καλλιτέχνες. Με ρώτησαν τι σημαίνουν οι ταινίες για μένα. Και αυτή η ερώτηση με βοήθησε γι’ αυτό το σχέδιο. Ως άνθρωπος με καταγωγή από τη Νιγηρία και την Αμερική, μου αρέσει να παρακολουθώ ταινίες στις οποίες υπάρχουν ηθοποιοί που μου μοιάζουν, που λένε τις ιστορίες μας από τη δική μας ματιά. Ήξερα ότι ήθελα το αγαλματίδιο να είναι μαύρο ως ένας τρόπος να τιμήσω όλους τους μαύρους ηθοποιούς που ανοίγουν το δρόμο. Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη που δείξατε σήμερα. Συγκινήθηκα από χαρά. Αυτό το γεγονός είναι ιστορικό».

Πέτρα Έρικσον

«Μερικές φορές παίρνεις ένα πρότζεκτ που ζητάει πελάτης, στο οποίο το brand ή η ιστορία σε κάνει να αισθάνεσαι πραγματικά ενθουσιασμένος και έχεις καλλιτεχνική ελευθερία. Αυτό δεν συμβαίνει κάθε μήνα αλλά όταν συμβεί είναι τόσο ευχάριστο και συναρπαστικό όταν το δουλεύεις. Η δουλειά για την Ακαδημία και ένα από τα επτά έργα τέχνης για τα Όσκαρ αυτή τη χρονιά, ήταν αναμφισβήτητα ένα από αυτά τα πρότζεκτ. Η ενημέρωση ήταν να απαντήσουμε στο ερώτημα ‘τι σημαίνουν οι ταινίες για εμάς’ και προφανώς να έχουμε στο μυαλό μας το αγαλματίδιο. Για μένα, οι ταινίες πάντα σήμαιναν τη δυνατότητα να δραπετεύω σε έναν άλλο κόσμο και μετά να χρησιμοποιώ αυτή την εμπειρία είτε ως ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητα ή ως ένα εργαλείο για να κατανοήσω καλύτερα τα συναισθήματα των ανθρώπων και τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Σε αυτή την εικόνα ήθελα να προσπαθήσω να απεικονίσω αυτό το συναίσθημα του να είμαι περικυκλωμένη από σημειώσεις για συναισθήματα/χρώματα/ήχους από έναν άλλο κόσμο. Είμαι πολύ χαρούμενη και υπερήφανη που είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε αυτό το πρότζεκτ με μια ομάδα από πολύ ταλαντούχους καλλιτέχνες. Και ανυπομονώ να δω την τελετή στο τέλος Απριλίου».

Μισέλ Ρόμπινσον

«Είμαι ενθουσιασμένη που ανακοινώνω τη συνεργασία μου με την Ακαδημία για την 93η τελετή απονομής των Όσκαρ. Είναι πραγματικά τιμή να είμαι μια από τους 7 καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από όλο τον κόσμο για να συνεισφέρουν σε αυτή την ειδική τελετή. Οραματίστηκα το άγαλμα των Όσκαρ να βρίσκεται σε ένα πολυσύνθετο πλαίσιο που διευκρινίζει το συναίσθημα της θέασης μιας ταινίας στην αίθουσα».

Κάραν Σινγκ

«Παρόλο που ήταν μια δύσκολη χρονιά για να είμαστε όλοι μαζί, οι ταινίες βοήθησαν να ψυχαγωγηθούμε, να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τα γεγονότα, να βρούμε παρηγοριά και να εμπνευστούμεΕίμαι τόσο ενθουσιασμένος που δουλεύω με την Ακαδημία για να δημιουργήσω το δικό μου έργο τέχνης για τα φετινά Όσκαρ. Το γεγονός ότι εικονογράφησα ένα τέτοιο σύμβολο, ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Ήταν μεγάλη χαρά να εργαστώ με την ομάδα γι’αυτό. Ευχαριστώ. Ήταν μια αξέχαστη εβδομάδα και αισθάνομαι ευλογημένος».

Βικτόρια Βιλασάνα

«Συνεργασία με την Ακαδημία για τη δημιουργία της καμπάνιας των 93ων βραβείων Όσκαρ, μαζί με άλλους 6 καλλιτέχνες. Οι ταινίες δημιουργούν μια γέφυρα επικοινωνίας και μας κάνουν να κατανοούμε πιο βαθιές αλήθειες. Ήθελα το έργο μου να εκπροσωπεί ένα φουτουριστικό look, παραδόξως με το ύφασμα, την παράδοση και τον συμβολισμό 5 αλχημικών χρωμάτων: μαύρο, μπλε, κόκκινο, κίτρινο και λευκό».

Σόνα Χ

Η δημιουργία της Σόνα Χ αντικατοπτρίζει τον ενθουσιασμό που νιώθουμε όταν παρακολουθούμε μια ταινία. «Μια μικρή συνεργασία με την Ακαδημία για την καμπάνια της 93ης τελετής των Όσκαρ. Το οπτικό κομμάτι είναι άμεσο και εντός θέματος: παρακολουθούμε ταινίες».

Τα επτά έργα θα προωθήσουν την εκδήλωση, της οποίας οι λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να περιορίζουν τις μεγάλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Το show θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 και θα διεξαχθεί σε «πολλαπλές τοποθεσίες», συμπεριλαμβανομένου του Dolby Theatre το οποίο φιλοξενεί τα Όσκαρ κάθε χρόνο. Η Ακαδημία και οι παραγωγοί Τζέσι Κόλινς, Στέισι Σερ και Στίβεν Σόντερμπεργκ δεν έχουν ανακοινώσει κάποια επιπλέον πληροφορία για τη μορφή της τελετής, αλλά ούτε και για το αν θα υπάρξει οικοδεσπότης. Ωστόσο, μερικά πρώτα στοιχεία αναμένεται να αποκαλυφτούν τις ημέρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στις 15 Μαρτίου 2021.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ