Κινηματογραφος

Κάρεϊ Μάλιγκαν: Η Βρετανίδα ηθοποιός που κατέκτησε το Χόλιγουντ

Η φετινή χρονιά τής ανήκει δικαιωματικά

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Κάρεϊ Μάλιγκαν στο 61ο BFI Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λονδίνο
Η Κάρεϊ Μάλιγκαν στο 61ο BFI Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λονδίνο © ΑΠΕ/EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Από την «Περηφάνια και Προκατάληψη» μέχρι τα Όσκαρ, τη συμμετοχή στη νέα ταινία του Χρήστου Νίκου και τις συνεχείς βραβεύσεις – Πώς κατέκτησε το Χόλιγουντ

Χαρισματική, κομψή και παρά την σημαντική πορεία που έχει διαγράψει στον χώρο του κινηματογράφου, διατηρεί μια προσγειωμένη προσωπικότητα που σε κερδίζει. Η Βρετανίδα Κάρεϊ Μάλιγκαν είναι αναμφισβήτητα μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της γενιάς της και η φετινή χρονιά, της ανήκει δικαιωματικά. 

Giannis WINS The 2021 #NBAAllStar Game Kobe Bryant MVP Award! #KiaAllStarMVP

Το 2021 παρακολουθήσαμε την 35χρονη Κάρεϊ στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Έμεραλντ Φένελ («Το Στέμμα», «Killing Eve»), το θρίλερ εκδίκησης «Promising Young Woman», καθώς και στο ιστορικό δράμα του Σάιμον Στόουν που προβάλλεται στο Netflix, «Η Ανασκαφή». Δυο αντίθετοι ρόλοι που όμως αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά το υποκριτικό εύρος της ηθοποιού. Στην πρώτη ταινία, για την οποία -μεταξύ άλλων- βραβεύτηκε με Critics Choice Award στην κατηγορία «Καλύτερη Ηθοποιός», υποδύεται την Κασσάνδρα, μια γυναίκα που έχει πληγωθεί στο παρελθόν λόγω ενός τραγικού γεγονότος που συνέβη σε δικό της άνθρωπο. Για να πάρει την εκδίκησή της, παριστάνει την μεθυσμένη σε άνδρες που επιθυμούν να την εκμεταλλευτούν και στη συνέχεια τους ξεμπροστιάζει για τις πράξεις τους. Η ταινία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς αναφέρεται άμεσα στην MeToo εποχή και ο δρόμος προς τα Όσκαρ για την Κάρεϊ Μάλιγκαν, ανοιχτός. Στην «Ανασκαφή», φιλμ που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζον Πρέστον και διαδραματίζεται στη Βρετανία, ενσαρκώνει την Ίντιθ Πρίτι, μια πλούσια γυναίκα που χήρεψε σε νεαρή ηλικία και προσλαμβάνει έναν αυτοδίδακτο αρχαιολόγο για μια ανασκαφή σε μικρούς λόφους που βρίσκονται στο κτήμα της. Σε αυτό το κινηματογραφικό πρότζεκτ, η ηθοποιός επιστρέφει σε ρόλο εποχής, τον οποίο αποδίδει αριστοτεχνικά. Πέρα όμως από αυτές τις δυο ταινίες, πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι θα πρωταγωνιστήσει και στην επόμενη ταινία του Χρήστου Νίκου («Μήλα») με τίτλο «Fingernails».

THE DIG starring Carey Mulligan and Ralph Fiennes | Official Trailer | Netflix

Ποια είναι η Κάρεϊ Μάλιγκαν και πώς κατάφερε να κατακτήσει το Χόλιγουντ

Γεννήθηκε στο Ουεστμίνστερ του Λονδίνου το 1985 και είναι το δεύτερο παιδί ενός μάνατζερ ξενοδοχείου από το Λίβερπουλ και μιας λέκτορα πανεπιστημίου από την Ουαλία. Η οικογένεια μετακόμισε στην Γερμανία όταν εκείνη ήταν μόλις τριών χρονών, όμως επέστρεψε στην Νότια Αγγλία και συγκεκριμένα το Σάρεϊ όπου η Κάρεϊ πήγε στο Λύκειο.

Το ενδιαφέρον της στην υποκριτική αναπτύχθηκε όταν είδε τον μεγάλο αδερφό της σε μια σχολική παραγωγή της κλασικής αμερικανικής μιούζικαλ ταινίας του Γουόλτερ Λανγκ, «Ο Βασιλιάς κι Εγώ». Όμως παρά τις πολλές αιτήσεις σε δραματικές σχολές, συνάντησε απορρίψεις κι αυτό της δημιούργησε αμφιβολίες για την επιλογή μιας καριέρας στον χώρο της τέχνης.

Οι γονείς της, την πίεζαν να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο αλλά εκείνη συνέχιζε τις προσπάθειές για να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Ζήτησε την συμβουλή του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Τζούλιαν Φέλοους («Downton Abbey», «The English Game») κι εκείνος την σύστησε σε σκηνοθέτες. Ο πρώτος ρόλος ήρθε γρήγορα: υποδύθηκε την Κίτι Μπένετ, μικρή αδερφή της Ελίζαμπεθ Μπένετ (Κίρα Νάιτλι) στην ταινία του Τζο Ράιτ, «Περηφάνια και Προκατάληψη» (2005). Την ίδια χρονιά, συμμετείχε στην crime τηλεοπτική μίνι-σειρά του BBC «Bleak House» απέναντι στην Τζίλιαν Άντερσον.

An Education | Official Trailer (2009)

Η υποψηφιότητα για Όσκαρ που δεν άργησε να έρθει

Από το 2005 κι έπειτα, η επαγγελματική πορεία της ηθοποιού κυλούσε ομαλά, οι ρόλοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλον και συνήθως αφορούσαν ταινίες εποχής. Η μεγάλη επιτυχία και διεθνής αναγνώριση ήρθε το 2009 και το κοινωνικό δράμα σε σκηνοθεσία της Λόνε Σέρφινγκ, «Μια Κάποια Εκπαίδευση». Η ηθοποιός υποδύθηκε την έφηβη Τζένι της οποίας η αρκετά ανιαρή και συντηρητική ζωή σε προάστιο της Αγγλίας, αλλάζει όταν γνωρίζει έναν άνδρα που είναι πολύ μεγαλύτερός της και θα την οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια. Η ερμηνεία της 24χρονης – τότε –  Κάρεϊ ως το άμαθο κορίτσι που γοητεύεται από μια φαινομενικά καλύτερη ζωή και ελευθερία, της χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου. Αλλά οι διακρίσεις, δεν σταμάτησαν εκεί: κέρδισε από βραβείο BAFTA μέχρι Vancouver Film Critics Circle Award.

Το «Μια Κάποια Εκπαίδευση» ακολούθησαν άλλες βραβευμένες κινηματογραφικές συμμετοχές όπως στα φιλμ: «Never Let Me Go», «Shame» και «Drive». Το 2012 παντρεύτηκε τον μουσικό και frontman του βρετανικού συγκροτήματος Mumford & Sons, Μάρκους Μάμφορντ με τον οποίο στη συνέχεια απέκτησε δυο παιδιά. Την επόμενη χρονιά ανέλαβε έναν ρόλο που της ταίριαζε απόλυτα, αυτόν της Ντέιζι Μπιουκάναν στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ». Η Ντέιζι με τα λαμπερά ρούχα και το αξεπέραστο στιλ της δεκαετίας του 1920, ήταν ο μεγάλος έρωτας του Γκάτσμπυ (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο).

The Great Gatsby Official Trailer #3 (2013) Leonardo DiCaprio Movie HD

Οι επόμενοι χαρακτήρες που υποδύθηκε ήταν μια δασκάλα που συναντά τον πρώην ερωμένο της («Skylight»), μια σουφραζέτα που αγωνίζεται για τα δικαιώματά της («Suffragette»), μια ισχυρογνώμων ιδιοκτήτρια ενός μικρού αγροκτήματος που προσελκύει πολλούς μνηστήρες («Far from the Madding Crowd»), μια γυναίκα που προσπαθεί να παραμείνει πιστή στο εγχείρημα του συζύγου της ενώ παράλληλα μεγαλώνει τις κόρες της («Mudbound: Δάκρυα στον Μισισιπή»), μια γυναίκα που προσπαθεί να συντηρήσει την οικογένεια όταν ο σύζυγός της χάνει τη δουλειά του στην Αμερική του 1960 («Wildlife») και μια ντετέκτιβ που αρνείται να πιστέψει ότι μια υπόθεση δολοφονίας είναι μια τυχαία βίαιη πράξη («Collateral»). Εκτός από την απόδοση του σεναρίου και τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τον κάθε χαρακτήρα, ακόμα ένα χαρακτηριστικό της ηθοποιού είναι η δική της μέθοδος να μεταδίδει την βαρύτητα του ρόλου μόνο με μια έκφραση του προσώπου. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που μας καθηλώνουν όποτε την παρακολουθούμε στην μεγάλη ή την μικρή οθόνη.

Suffragette Official Trailer #1 (2015) - Carey Mulligan, Meryl Streep Drama HD

Μια ηθοποιός χαμηλών τόνων

Παρά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στην βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, η Κάρεϊ Μάλιγκαν παραμένει μια χαμηλών τόνων ηθοποιός που πολλές φορές –ακόμα και σήμερα– αισθάνεται αμήχανα όταν δίνει συνεντεύξεις. Έχει δηλώσει ότι δεν έχει πολλούς φίλους από τον χώρο της ψυχαγωγίας ενώ με τον σύζυγό της Μάρκους Μάμφορντ ζει μια φυσιολογική ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κρύβεται από το Χόλιγουντ και δεν εκφράζει την άποψή της σε θέματα που την προβληματίζουν. Στο τέλος του 2020, μίλησε ανοιχτά για τη δυσαρέσκειά της σε κριτική δημοσιογράφου του περιοδικού Variety όταν εκείνος άφησε να εννοηθεί ότι η ηθοποιός «δεν ήταν τόσο ελκυστική» για τον ρόλο της Κασσάνδρα στο «Promising Young Woman». «Η Μάλιγκαν είναι μια καλή ηθοποιός αλλά φαίνεται λίγο περίεργη επιλογή γι’ αυτόν τον ομολογουμένως πολυεπίπεδο χαρακτήρα μιας femme fatale», έγραφε η κριτική. Και η ηθοποιός απάντησε: «Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό το σχόλιο και μάλιστα για μια ταινία όπως η συγκεκριμένη».

Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως μια σύγχρονη Όντρεϊ Χεπμπορν, όμως η ενέργειά της στην οθόνη και τις δημόσιες εμφανίσεις είναι ακόμα πιο καθηλωτική καθώς σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει σαν να μην γνωρίζει το ταλέντο της. «Με συμβουλεύουν (στο κόκκινο χαλί) να συμπεριφέρομαι όπως θα έκανε η Κέιτ Μπλάνσετ. Σκέφτομαι ότι πρέπει να προσπαθήσω να φαίνομαι άνετη και να χαμογελάω με τα μάτια μου, αλλά δεν λειτουργεί», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της. Και μάλλον ποτέ δεν θα το συνηθίσει, αλλά πραγματικά δεν έχει καμία σημασία μπροστά στο χάρισμά της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ