Κινηματογραφος

Χρυσές Σφαίρες 2021: Οι καλύτερες και χειρότερες στιγμές

Οι νικητές, τα ευτράπελα, η αμηχανία και τα προβλήματα στο Zoom

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από αριστερά: Εϊμι Πόλερ, Μάγια Ρούντολφ και Κίναν Τόμσον στις Χρυσές Σφαίρες 2021
© ΑΠΕ/EPA/ HFPA / HANDOUT

Χρυσές Σφαίρες 2021: Οι καλύτερες και χειρότερες στιγμές της 78ης τελετής απονομής - από τον εναρκτήριο μονόλογο μέχρι το hoodie του Τζέισον Σουντέικις

Η περίοδος των βραβείων (awards season) 2021 ξεκίνησε επίσημα με τη χθεσινή 78η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, τα Οσκαρ είναι πλέον πιο κοντά. Και σίγουρα ήταν μια εκδήλωση που θα μείνει αξέχαστη στην ιστορία του θεσμού καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι βραβεύσεις έγιναν διαδικτυακά και οι υποψήφιοι εμφανίστηκαν μέσα από τα μικρά παράθυρα του Zoom και φόντο το σαλόνι του σπιτιού τους ή άλλο χώρο. Φυσικά από μια τέτοια διοργάνωση δεν έλειψαν οι αναπάντεχοι νικητές, οι στιγμές συγκίνησης και χαράς, τα ευτράπελα, τα χιουμοριστικά σχόλια που δεν βρήκαν απήχηση στις άδειες αίθουσες που βρέθηκαν οι οικοδέσποινες, οι ατάκες που προκάλεσαν αμηχανία, και τα προβλήματα στη σύνδεση.

Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς στις τηλεοπτικές κατηγορίες ήταν η σειρά του Πίτερ Μόργκαν σε παραγωγή του Netflix, «The Crown», αποσπώντας 4 βραβεία συνολικά. Ο Τσάντγουικ Μπόσμαν κέρδισε μεταθανάτιο βραβείο για τον ρόλο του στην ταινία «Ma Rainey’s Black Bottom» και οι ταινίες «Borat: Subsequent Moviefilm» και «Nomadland» κέρδισαν στις κατηγορίες Καλύτερη Ταινία/Κωμωδία ή Μιούζικαλ και Καλύτερη Ταινία-Δράμα, αντίστοιχα.

Χρυσές Σφαίρες 2021: Οι καλύτερες και χειρότερες στιγμές της απονομής των βραβείων

Καλύτερη Στιγμή: Οι νικητές
Ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές της απονομής ήταν η νίκη του Ντάνιελ Καλούγια στην κατηγορία Β’ Ανδρικός Ρόλος για την ταινία «Judas and the Black Messiah» και το βραβείο της Κάθριν Ο’Χάρα στην κατηγορία Α’ Γυναικείος Ρόλος για την ερμηνεία της στην τηλεοπτική κωμωδία «Schitt’s Creek». Επίσης, η Χρυσή Σφαίρα στον Τζέισον Σουντέικις για τον ρόλο του στη σειρά «Ted Lasso» και η Κλόι Ζάο που έγραψε ιστορία ως τη δεύτερη γυναίκα στα χρονικά των βραβείων που κερδίζει στην κατηγορία Καλύτερος Σκηνοθέτης για την ταινία «Nomadland». Σε γενικές γραμμές, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου έκανε μερικές καλές επιλογές στο μοίρασμα των αγαλματιδίων.

Nomadland: Best Motion Picture, Drama - 2021 Golden Globes

Οι παραλείψεις
Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος από την εκδήλωση δεν έλειψαν και οι παραλείψεις, μόνο που αυτή τη φορά ήταν ακόμα πιο ηχηρές. Μια από αυτές είναι το γεγονός ότι η ταινία «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ που είχε το προβάδισμα με τις περισσότερες υποψηφιότητες (6 συνολικά) δεν κέρδισε κανένα βραβείο. Παρόμοια τύχη είχαν οι ταινίες «The Father» του Φλοριάν Ζελέρ και «Promising Young Woman» της Έμεραλντ Φενέλ που διαγωνίζονταν αμφότερες με 4 υποψηφιότητες, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τα προγνωστικά  ήθελαν την Κάρεϊ Μάλιγκαν νικήτρια στην κατηγορία Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Δράμα για το ρόλο της Κάσι στην ταινία «Promising Young Woman», όμως η Χρυσή Σφαίρα πήγε στην Άντρα Ντέι για την ερμηνεία της ως Μπίλι Χόλιντεϊ στην ταινία «The United States vs. Billie Holiday». Για πολλούς, ακόμα ένα σνομπάρισμα ήταν αυτό της Μαρία ΜπακάλοβαBorat: Subsequent Moviefilm») η οποία έχασε στην κατηγορία Α’ Γυναικείος Ρόλος από τη Ρόζαμουντ ΠάικI Care A Lot»). Την ίδια ώρα και παρόλο που είχε 5 υποψηφιότητες, η ταινία του Άαρον Σόρκιν «Η Δίκη των 7 του Σικάγου» κέρδισε ένα βραβείο: αυτό στην κατηγορία Καλύτερου Σεναρίου.

Harry Belafonte - Banana Boat (Day-O) (Audio)

Χειρότερη Στιγμή: Ο εναρκτήριος μονόλογος των Τίνα Φέι και Εϊμι Πόλερ
Οι οικοδέσποινες Τίνα Φέι και Εϊμι Πόλερ παρουσίαζαν ζωντανά από ξεχωριστές τοποθεσίες: η πρώτη από τη Νέα Υόρκη και η δεύτερη από το Μπέβερλι Χιλς. Αυτό από μόνο του είναι δύσκολο στην απόδοση ενός καλού εναρκτήριου μονόλογου όπως αυτούς που έχουμε παρακολουθήσει ανά τα χρόνια. Τελικά, δεν πέτυχε στην πράξη. Η έλλειψη κοινού στις αίθουσες που βρέθηκαν οι δύο δημοφιλείς ηθοποιοί, παραγωγοί και κωμικοί, έκανε την έναρξη να μοιάζει μονότονη. Και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για εκείνες καθώς οι πρώτες τρεις τελετές που παρουσίασαν (2013-2015) γνώρισαν επιτυχία. Ένα από τα θέματα που ανέφεραν στον μονόλογο ήταν φυσικά η «επίθεση» πολλών ηθοποιών και του κινήματος Time’s Up εναντίον της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην οποία εδώ και 20 χρόνια δεν υπάρχει εκπροσώπηση των μαύρων ανθρώπων από τον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ακόμα κι από αυτή η αναφορά όμως, δεν υπήρχε συναίσθημα.

Amy Poehler and Tina Fey's Opening Monologue - 2021 Golden Globes

Χειρότερη Στιγμή: Τεχνικά προβλήματα
Από μια διαδικτυακή τελετή, οι τεχνικές δυσκολίες είναι αναμενόμενες. Ίσως όμως όχι στο βαθμό που παρουσιάστηκαν σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Κι αυτό φάνηκε από την πρώτη κιόλας βράβευση. Κατά τον ευχαριστήριο λόγο του, ο Ντάνιελ Καλούγια δεν μπορούσε να κλείσει το μικρόφωνό του και στη συνέχεια φώναζε «Παίζετε άσχημα». Επιπλέον, οι Τίνα Φέι και Εϊμι Πόλερ είχαν ορισμένες καθυστερήσεις στον ήχο καθώς μιλούσαν που προκάλεσαν αμήχανες στιγμές στη ροή του προγράμματος. Εκτός αυτού, υπήρχαν μερικά προβλήματα με τα μικρόφωνα και τις κάμερες. Τέλος, οι νικητές δεν ήταν σίγουροι πότε έπρεπε να ξεκινήσουν και να τελειώσουν την ομιλία τους.

Καλύτερη Στιγμή: Ο Μπεν Στίλερ
Ο Μπεν Στίλερ είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους παρουσιαστές βραβείων τα τελευταία 20 χρόνια. Στις χθεσινές Χρυσές Σφαίρες, ο ηθοποιός μίλησε με χιούμορ για την απόκτηση γκρίζου χρώματος στα μαλλιά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για το χρόνο που βρήκε να «διαβάσει ένα βιβλίο» και επίσης το ότι έμαθε να ψήνει –όπως οι περισσότεροι στην καραντίνα- ψωμί μπανάνας. Μάλιστα είχε μαζί του μια φραντζόλα σε σχήμα του αγάλματος Χρυσής Σφαίρας.

Nana Mouskouri & Hary Belafonte   - Try to remember - In live

Καλύτερη Στιγμή: Παιδιά και κατοικίδια στην κάμερα
Όπως έχει συμβεί σε πολύ κόσμο που βρέθηκε σε επαγγελματικά meetings μέσω του Zoom στη διάρκεια της καραντίνας, έτσι και στις Χρυσές Σφαίρες είδαμε πολλά παιδιά και κατοικίδια διασημοτήτων να εισβάλλουν στο δωμάτιο και να εμφανίζονται μπροστά στην κάμερα κατά τη διάρκεια παρουσίασης ή ανακοίνωσης του νικητή. Από τον Μαρκ Ράφαλο και τον Λι Αϊζακ Τσανγκ μέχρι την Τζόντι Φόστερ και τον συνδημιουργό της σειράς «Το γκάμπι της Βασίλισσας» Αλαν Σκοτ, οι παρεμβάσεις παιδιών και τετράποδων ήταν αρκετές και διασκεδαστικές.

Serial Killers: Charles Ng & Leonard Lake - Full Documentary

Χειρότερη Στιγμή: Μάγια Ρούντολφ και Κίναν Τόμσον
Πρόκειται για μια εμφάνιση που δίχασε θεατές και κοινό. Οι ηθοποιοί και κωμικοί Μάγια Ρούντολφ και Κίναν Τόμσον, ανέβηκαν στη σκηνή του Beverly Hotel για να φλερτάρουν, να τραγουδήσουν και να πουν ασυναρτησίες καθώς παρέλαβαν το ψεύτικο βραβείο «Λιγότερο Πρωτότυπο Τραγούδι». Κι ενώ αυτό το σκετς θα μπορούσε να πάει καλύτερα, οι δυο τους έμοιαζαν λίγο υπερβολικοί στον τρόπο που το παρουσίασαν κι επίσης η απουσία της ενέργειας του κοινού το έκανε ακόμα πιο αμήχανο.

Chloé Zhao takes home the award for Best Motion Picture Director for Nomadland

Καλύτερη Στιγμή: Ο Τζέισον Σουντέικις και το hoodie
Παρόλο που φέτος δεν υπήρχε κόκκινο χαλί έξω από το ξενοδοχείο Beverly όπου παρουσιάζονται συνήθως οι Χρυσές Σφαίρες, πολλοί υποψήφιοι όπως η Άνια Τέιλορ-Τζόι, η Ρόζαμουντ Πάικ, ο Λέσλι Όντομ Τζ. και η Νικόλ Κίντμαν εμφανίστηκαν live από το σαλόνι τους φορώντας λαμπερά βραδινά φορέματα και κοστούμια. Ωστόσο, ο ηθοποιός, παραγωγός και σεναριογράφος Τζέισον Σουντέικις βγήκε στην κάμερα από το σπίτι του στο Λονδίνο για να παραλάβει το βραβείο για τον ρόλο του στη σειρά «Ted Lasso» φορώντας ένα hoodie. Επιπλέον, ήταν εμφανώς κουρασμένος. Η καλύτερή του στιγμή όμως ήταν η έκπληξη στο πρόσωπό του όταν στη live μετάδοση έμαθε την ηλικία του τιμώμενου προσώπου της βραδιάς, Νόρμαν Λιρ. «Είναι 99 χρονών; Wow», ακούστηκε να λέει σοκαρισμένος. Ήδη τα memes γι αυτό το αστείο στιγμιότυπο κατακλύζουν το ίντερνετ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ