Κινηματογραφος

Σελήνη, 66 ερωτήσεις: Η ταινία της Ζακλίν Λέντζου στην Μπερλινάλε

Το φιλμ εξασφάλισε μια θέση στο νέο τμήμα του φεστιβάλ, «Συναντήσεις» («Encounters»)

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Σοφία Κόκκαλη πρωταγωνιστεί στην ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Σελήνη, 66 ερωτήσεις»
Σοφία Κόκκαλη/Σελήνη, 66 ερωτήσεις

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Ζακλίν Λέντζου «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η Ζακλίν Λέντζου και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της με τίτλο «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Το φιλμ θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Μπερλινάλε, εξασφαλίζοντας μια θέση στο νέο τμήμα «Συναντήσεις» («Encounters»), μια από τις διαγωνιστικές ενότητες που έχει σκοπό να «αναδείξει αισθητικά και μορφολογικά τολμηρές δημιουργίες ανεξάρτητων, πρωτοπόρων δημιουργών».

Η ιστορία ενηλικίωσης μιας σχέσης ανάμεσα σε ένα παιδί κι έναν γονέα, είναι η θεματική του νέου πρότζεκτ της πολυβραβευμένης σκηνοθέτιδας, στο οποίο είναι και σεναριογράφος. Πρόκειται για ένα φιλμ για την αγάπη, την κίνηση, την ροή, τον φόβο της οικειότητας, τον πόνο του τραύματος και την συγχώρεση. Αλλά πάνω από όλα είναι μια ταινία για τον τρόπο με τον οποίο η αλήθεια όσο κι αν πονάει, είναι ο μόνος δρόμος που μας πηγαίνει μπροστά, όπως και η αγάπη. 

Ποια είναι η πλοκή του «Σελήνη, 66 ερωτήσεις»

Η ιστορία ακολουθεί την Άρτεμη η οποία μετά από χρόνια αποξένωσης, αναγκάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα για να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα της. Ως αποτέλεσμα, έρχεται αντιμέτωπη με έναν κατά βάση άγνωστο –σε αυτήν-άνθρωπο και μια δύσκολη καθημερινότητα στην οποία θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί. Όταν όμως θα ανακαλύψει τυχαία το καλά κρυμμένο μυστικό του πατέρα της, όλα όσα θέλησε ποτέ να ρωτήσει θα απαντηθούν μεμιάς. Τα κομμάτια του παζλ της σχέσης τους θα αρχίσουν να μπαίνουν στη θέση τους κι εκείνη θα βρει την ευκαιρία να τον γνωρίσει και να τον αγαπήσει αληθινά για πρώτη φορά.

Η Ζακλίν Λέντζου
Ζακλίν Λέντζου

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ζακλίν Λέντζου συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Το 2017 διαγωνίστηκε με την ταινία μικρού μήκους «Hiwa». Πέρα όμως από το «Hiwa», η σκηνοθέτις που μεγάλωσε μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από το London Film School έχει γράψει και σκηνοθετήσει και τις μικρού μήκους «Αλεπού», «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» και «Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)» με τις οποίες συμμετείχε σε φεστιβάλ του κόσμου όπου και διακρίθηκε. Το 2018 απέσπασε στο Φεστιβάλ Καννών το πρώτο βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής για τον «Έκτορα Μαλό». Ρετροσπεκτίβες της δουλειάς της έχουν πραγματοποιηθεί στην Αυστρία, τον Καναδά και τη Φιλανδία.


Info: Σελήνη, 66 ερωτήσεις. Διάρκεια 108’. Το σενάριο της ταινίας συμμετείχε στο Sundance Screenwriter’s Lab και στο Torino Film Lab, όπου κέρδισε το Development Fund Award του Centre National du Cinéma et de l’image Animée.

Συντελεστές: Σενάριο – Σκηνοθεσία Ζακλίν Λέντζου, Πρωταγωνιστούν Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μαζί τους οι Νικήτας Τσακίρογλου, Μαρία Ζορμπά, Διεύθυνση Φωτογραφίας Κωνσταντίνος Κουκουλιός, Μοντάζ Σμαρώ Παπαευαγγέλου, Καλλιτεχνική Διεύθυνση Σταύρος Λιόκαλος, Κοστούμια Εύα Γουλάκου, Ήχος Λέανδρος Ντούνης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Julien Perez, Μακιγιάζ Ιωάννα Λυγίζου. Παραγωγή Blonde σε συμπαραγωγή με LUXBOX, ΕΚΚ και ΕΡΤ, Παραγωγός Φένια Κοσοβίτσα, Συμπαραγωγοί Fiorella Moretti, Hedi Zardi, Ζακλίν Λέντζου, Με την υποστήριξη Centre national du cinéma et de l’image animée και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο πλαίσιο της ενίσχυσης Ελληνογαλλικών Συμπαραγωγών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ