Κινηματογραφος

Οι «Μάγισσες» κατηγορούνται από μέλη του αναπηρικού κινήματος

Η ταινία της Warner Bros, που βασίζεται στο παιδικό βιβλίο του Ρόμπερτ Νταλ, δέχεται κριτική πως παρουσιάζει την αναπηρία σαν κάτι τρομακτικό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
magisses.jpg
© Warner Bros

Η πολυαναμενόμενη κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου του Ρόμπερτ Νταλ «Οι Μάγισσες» προκάλεσε αντιδράσεις για τον τρόπο που παρουσιάζει την αναπηρία

Η Warner Bros δέχεται έντονη κριτική σχετικά με την πολυαναμενόμενη ταινία «Οι μάγισσες», μεταφορά του βιβλίου του Ρόμπερτ Ντάλ.

Συγκεκριμένα η ταινία δέχεται κριτική από Παραολυμπιονίκες και άλλα γνωστά μέλη της αναπηρικής κοινότητας για τον τρόπο που παρουσιάζει τους ανθρώπους με κάποια δυσπλασία στα μέλη του σώματος.

Η πρώην αθλήτρια και νικήτρια του χάλκινου μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Amy Marren κατηγόρησε τους δημιουργούς του φιλμ πως παρουσιάζουν τις αναπηρίες σαν κάτι τρομακτικό.

«Είμαι απογοητευμένη από τη νέα ταινία της Warge Bros, οι μάγισσες. Είμαι τεράστια υπερασπίστρια των διαφορών, ειδικά των διαφορών στα μέλη του σώματος», έγραψε στο Τwitter.

Η Marren αναφερόταν στον χαρακτήρα που ενσαρκώνει η Άν Χάθγουει, ο οποίος έχει δύο δάχτυλα και έναν αντίχειρα σε κάθε χέρι. «Δεν είναι ασυνήθιστο για χειρουργούς να προσπαθούν να ¨χτίσουν¨ χέρια όπως αυτό σε παιδιά και ανήλικους με διαφορές στα άκρα και είναι απογοητευτικό πως το να βλέπεις έναν άνθρωπο με κάτι που τον κάνει διαφορετικό παρουσιάζεται σαν κάτι τρομακτικό». συνέχισε.


«Προφανώς γνωρίζω πως πρόκειται για μία ταινία και πως πρόκειται για Μάγισσες. Όμως ο φόβος μου είναι πως τα παιδιά θα δουν την ταινία χωρίς να γνωρίζουν πως παρουσιάζει το θέμα φοβερά υπερβολικά σε σχέση με το βιβλίου του Νταλ και θα πιστέψουν πως οι διαφορές στα μέλη του σώματος είναι κάτι που πρέπει να φοβούνται».

Επιπλέον άλλα μέλη του αναπηρικού κινήματος υπογραμμίζουν πως ο τρόπος που παρουσιάζονται οι διαφορές στα μέλη του σώματος στους χαρακτήρες της ταινίας δεν έχει καμία σχέση με την εικονογράφηση του Κουεντίν Μπλέικ για το βιβλίο του Νταλ. 

magisses-2.jpg
© Warner Bros

Η Shannon Crossland ανέβασε μία φωτογραφία όπου απεικονίζονται τα δικά της χέρια. 

«Όταν βλέπεις τα χέρια μου, τι πιστεύεις. Σου θυμίζουν ένα τερατώδες πλάσμα; Φαίνεται πως αυτό πιστεύει η Warner Bros», γράφει.


Εκπρόσωπος της Warner Bros απάντησε στην κριτική λέγοντας πως «είμαι βαθύτατα λυπημένοι γιατί η απεικόνιση μας σε fictional χαρακτήρες προκάλεσε απογοήτευσε σε ανθρώπους με αναπηρία και μετανιωμένοι αν προσβάλαμε κάποιον».

Πρόσθεσε πως για τη κινηματογραφική διασκευή της ιστορίας «εργαστήκαμε με σχεδιαστές και καλλιτέχνες για να δημιουργήσουμε τα γατίσια νύχια- δαγκάνες που περιγράφονται στο βιβλίο. Δεν ήταν ποτέ η πρόθεση μας οι θεατές να νομίζουν πως τα φανταστικά πλάσματα που βλέπουν στην οθόνη μπορεί να τους αντιπροσωπεύουν 

Το βιβλίο του Νταλ περιγράφει τις μάγισσες να έχουν δαγκάνες αντί για κανονικά νύχια. Όμως στις εικόνες του εξωφύλλου οι μάγισσες έχουν πέντε δάχτυλα στο κάθε χέρι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ