Κινηματογραφος

Νύχτες Πρεμιέρας: Τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος

Ποιοι είναι οι μεγάλοι νικητές κάθε κατηγορίας

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
this-is-not-a-burial.jpg
Σκηνή από την ταινία ««Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση» που κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά.

Χρυσή Αθηνά στην ταινία «Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση» του Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοσέσε στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας.

Έριξε αυλαία το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και η κριτική επιτροπή των Μισέλ Δημόπουλου (πρόεδρος), Πάμελα Χάτσινσον, Όλια Βερροιοπούλου, Χρήστο Στέργιογλου και Αναστασία Λουκοβνίκοβα απένειμε τη Χρυσή Αθηνά στην ταινία «Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση» του Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοσέσε. Το σκεπτικό της βράβευσης με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής ήταν:

«Το βραβείο καλύτερης ταινίας απονέμεται σε μια εντυπωσιακή πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που κατορθώνει να αποκαλύπτει το αόρατο και το ανείπωτο με ποιητική, πολιτική δύναμη. Μια υβριδική μορφή, που ίπταται εν τω μέσω μύθων και θρύλων, ονειρισμού και εθνογραφίας, εξερευνά δυαδικότητες όπως την πνευματική παράδοση έναντι της προόδου, του μοντερνισμού έναντι της φύσης, της αγροτικής κοινότητας έναντι της αστυφιλίας, της ζωής έναντι του θανάτου. Μια καθολικά ανθρώπινη ταινία βασισμένη σε ένα πεδίο που σπάνια κινηματογραφείται, με μια αξέχαστη τελική ερμηνεία από την ηθοποιό Mary Twala».

Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση / This is not a Burial, it's a Resurrection (Clip) - AIFF 2020

Το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών | City οf Athens Best Director Award πήγε στην ταινία «Gagarine» των Φανί Λιατάρ και Ζερεμί Τρουί.

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Αυτό το τολμηρό ντεμπούτο από το γαλλικό δημιουργικό ντουέτο των Fanny Liatard και Jeremy Trouilh μας θυμίζει τον κινηματογράφο των θεαμάτων και πραγματικά κάνει την επίσκεψη στο σινεμά να αξίζει τον κόπο. Συνδυάζοντας την εκτεταμένη επιτόπια και αρχειακή έρευνα με δυνατές ερμηνείες από το νεαρό καστ και μια οπτική αποτύπωση γεμάτη φαντασία, οι σκηνοθέτες ενώνουν τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό με την επιστημονική φαντασία. Στην συγκεκριμένη ταινία, ένα κτήριο μετατρέπεται σε διαστημόπλοιο που μεταφέρει τους εκτοπισμένους χαρακτήρες σε ένα ταξίδι προς αναζήτηση μιας νέα πατρίδας».

Το Βραβείο Σεναρίου | Best Screenplay Award δόθηκε στο animation «Γιοσέπ» του Ζαν-Λουί Μιλεσί | «Josep» byJean-Louis Milesi που από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου βγαίνει και στις αίθουσες.

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη χρήση κινουμένων σχεδίων για την εξιστόρηση μιας αμετανόητα ειλικρινούς και αναζωογονητικά περίπλοκης ιστορίας που τοποθετείται στο πρόσφατο παρελθόν. Η αφήγηση της ταινίας αντικατοπτρίζει τόσο την διαγενεακή δυναμική, όσο και μια στοχαστική προσέγγιση της ιστορίας που επιτρέπει στις ηθικέςπεποιθήσεις και στις ταυτότητες να αλλάξουν τοποθέτηση. Μια βαθιά ανθρώπινη ταινία για την απανθρωπιά».

JOSEP (Trailer)

Ειδική Μνεία | Special Mention δόθηκε στο φιλμ «Φρονιμίτης» του Μινγκ Λιανγκ, το Βραβείο Κοινού Fischer κέρδισε το «Γιοσέπ», ενώ το Βραβείο Europa Film Festivals | EuropaFilm Festivals Award πήγε στο μεγάλο νικητή της βραδιάς το «Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση» του Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοσέσε.

Το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ | Golden Athena Best Documentary Award δόθηκε στον «Μικρό Σαμεντί» τηςΠαλόμα Σέρμον-Ντάι ενώ ειδική μνεία απέσπασε το φιλμ «Με Έναν Ψίθυρο» των Πατρίσια Πέρεζ Φερνάντεζ και Χάιντι Χασάν

Τέλος το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας κέρδισε το «Τέλος του πόνου» της Ζακλίν Λέντζου ενώ το ειδικό βραβείο της επιτροπής πήγε στο «Goads»της Ίριδας Μπαγλανέα που είχε κερδίσει πριν από λίγες μέρες το βραβείο της ΠΕΚΚ στο 43ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας.

[[{"fid":"816595","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ