Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι (The New Mutants)

Ξεχάστε τους «X-Men» που γνωρίζατε

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι (The New Mutants)

Κριτική για την ταινία «Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι (The New Mutants)» του Τζος Μπουν με τους Μέισι Γουίλιαμς, Άνια Τέιλορ - Τζόι, Τσάρλι Χίτον, Aλις Μπράγκα κ.ά.

Μια ομάδα από τέσσερις νεαρούς μεταλλαγμένους κρατείται σε απομονωμένο ψυχιατρικό άσυλο –είναι οι μόνοι ασθενείς στο άδειο και τρομακτικό κτίριο που τους επιβλέπει η συγκρατημένα φιλική και απροσδιόριστα απειλητική Δρ Ρέγιες– μέχρι να μάθουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις υπερδυνάμεις τους. Ο ερχομός της ινδιανικής καταγωγής και επίσης μεταλλαγμένης Ντάνι θα προκαλέσεις διαφορές και εντάσεις στους υπολοίπους τροφίμους.

Τον Σεπτέμβριο του 1982 πρωτοκυκλοφόρησε το τεύχος της Marvel με τίτλο «The New Mutants». O αδόκιμος στο είδος αλλά φανατικός των κόμικς Τζος Μπουν (η μεγαλύτερη επιτυχία του το αισθηματικό μελό «Το λάθος αστέρι») επιχειρεί μια ριψοκίνδυνη και τολμηρή βουτιά στο παρελθόν των «X-Men». Δεν είναι άσχημη η προσπάθειά του με το συγκεκριμένο spinoff, αν και φαίνεται ξεκάθαρα ότι φόβισε τους παραγωγούς της Fox το αρχικό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε συνεχείς αλλαγές γυρισμάτων ή ακόμη και σκηνών, αναβολές (αρχικά το φιλμ ήταν να βγει στις αίθουσες τον Απρίλιο του 2018) και ματαιώσεις λόγω της εξαγοράς της εταιρείας από τη Ντίσνεϊ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και ο κορωνοϊός για να τα τινάξει όλα στον αέρα. Μ’ αυτά και μ’ αυτά το φιλμ έκανε έξοδο στις ΗΠΑ μόλις το περασμένο τριήμερο και κατέκτησε την κορυφή του box office με το συμπαθέστατο, βάσει αναλογιών και εποχής, ποσό των 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων – αν και οι φαν των «X-Men» μάλλον θα βγάλουν σπυράκια από όσα δουν. Οι «Νέοι μεταλλαγμένοι» ελάχιστη σχέση έχουν με την κόμικ, υπερηρωική και λαμπερή φινέτσα των «X-Men». Πρόκειται για ένα κλειστοφοβικό θρίλερ, με στοιχεία νεανικού –και γκέι– μελοδράματος, με έντονο μυστήριο από το παρελθόν των εφήβων και λίγη πολιτική αστερόσκονη που φέρνει στο νου αμέτρητα φιλμ από τη «Λάμψη» και τη «Φωλιά του κούκου» έως τον «Εφιάλτη με τις λεύκες» και το «The Breakfast club». Ποιος είπε ότι είναι κακό αυτό;

Σκηνοθεσία: Τζος Μπουν
Πρωταγωνιστούν: Μέισι Γουίλιαμς, Άνια Τέιλορ - Τζόι, Τσάρλι Χίτον, Aλις Μπράγκα, Μπλου Χαντ, Χένρι Ζάγκα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ