Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Μαρία Κιουρί - Η γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο

Η συναρπαστική ζωή της Μαρί Κιουρί έρχεται στη μεγάλη οθόνη

2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 109'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ra_ls_160318_5766.jpg

Κριτική για την ταινία «Μαρία Κιουρί: Η γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο» (Radioactive), της Μαρζάν Σατραπί με τους Ρόζαμουντ Πάικ, Σάμ Ράιλι, Ανια Τέιλορ-Τζόι.

Η συναρπαστική ζωή της Μαρί Κιουρί μέσα από την αφοσίωση στις επιστημονικές μελέτες και την σχέση της με τον σύζυγο και συνεργάτη της στις φυσικές επιστήμες Πιέρ Κιουρί.

Μια συμβατική, χωρίς φρέσκιες ιδέες βιογραφία από την δημιουργό του «Περσέπολις» Μαρζάν Σατραπί, η οποία μας δίνει την εντύπωση ότι ο θυμός για τα εμπόδια που δεχόταν η Κιουρί σε όλη σχεδόν την πορεία της από την ανδροκρατούμενη επιστημονική κοινότητα, θολώνει τόσο πολύ την κρίση της ιρανής σκηνοθέτιδος ώστε ωθεί ακόμη και την φιλότιμη Ρόζαμουντ Πάικ να οδηγηθεί σε μια νευρική ερμηνεία που πάντως διασώζεται χάρη στο ταλέντο της βρετανίδας. Κι όμως θα μπορούσε να γίνει μια τόσο διαφορετική ταινία από την Amazon καθώς το υλικό υπάρχει εκεί κι είναι άφθονο. Από το Παρίσι του 1893 που η νεαρή πολωνέζα φοιτήτρια φυσικών επιστημών Μαρί Σκλοντόφσκα (το πατρικό όνομα της Κιουρί) γνωρίζει τον έμπειρο επιστήμονα Πιερ Κιουρί μέχρι το δραματικό φινάλε του 1934, η διαδρομή της ηρωίδας είναι μια συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη ανακαλύψεις, σκάνδαλα και πρωτοποριακές ιδέες. Η Κιουρί δεν είναι όμως μόνο εκείνη που ανακάλυψε την ραδιενέργεια αλλά ένα αδάμαστο και μοντέρνο πνεύμα που ενδιαφερόταν για κάθε τι που ερχόταν σε σύγκρουση με τις επικρατούσες απόψεις. Η Σατραπί δείχνει να μην το καταλαβαίνει αυτό κι απλώς παραθέτει τις πιο σημαντικές (κατά τη γνώμη της) στιγμές στη ζωή της Κιουρί και τις διανθίζει με κάποια άγευστα πασπαλίσματα ή ορισμένα εξυπνακίστικα τσιτάτα περί περηφάνειας, μεγαλομανίας και διασημότητας.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρζάν Σατραπί

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ρόζαμουντ Πάικ, Σάμ Ράιλι, Ανια Τέιλορ-Τζόι, Ονερίν Μπαρνάρ, Σάιμον Ράσελ Μπιλ

INFO
Radioactive
Μαρία Κιουρί: Η γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο Radioactive
2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 109'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρτζέιν Σατράπι
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ρόσαμουντ Πάικ, Σαμ Ράιλη, Σάιμον Ράσελ Μπέιλ, Ανέγιουριν Μπάρναρντ, Μίριαμ Νόβακ, Υβέτ Φόηερ, Ραλφ Μπέρκιν, Ντριου Τζέηκομπι, Σάιαν Μπρουκ
  • χρονολογια: 2019
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ