Κινηματογραφος

5 ταινίες από Αφροαμερικανούς δημιουργούς που πρέπει να δείτε

Ο ρατσισμός, οι διαφυλετικές σχέσεις που δοκιμάζονται, το δράμα, μέσα από ταινίες των Σπάικ Λι, Έιβα ΝτουΒερνέ, Τζόρνταν Πιλ και Μπάρι Τζένκινς.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Do the Right Thing
Do the Right Thing

5 ταινίες από Αφροαμερικανούς δημιουργούς που μας δείχνουν το φυλετικό ζήτημα στις ΗΠΑ.

Με τις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο να κορυφώνονται μετά την αποτρόπαια δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολις της Μινεσότα, διαλέξαμε πέντε ταινίες από Αφροαμερικανούς δημιουργούς, με έντονο το πολιτικό, ιστορικό και δραματικό στοιχείο και μία ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τις βαθιές ρίζες του ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ.

Μαζί με αυτές τις ταινίες, σας προτείνουμε να δείτε και τα συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ «13th», «Did You Wonder Who Fired The Gun?», «I Am Not Your Negro», «Strong Island», «ReMastered: The Two Killings of Sam Cooke» που ρίχνουν φως στο φυλετικό ζήτημα στην Αμερική.

Do the Right Thing
Do the Right Thing

Do the Right Thing
Έχουν περάσει 31 χρόνια από την ημέρα που κυκλοφόρησε και η αριστουργηματική ταινία «Do the Right Thing» («Κάνε το Σωστό», 1989) του Σπάικ Λι φαντάζει τόσο επίκαιρη όσο ποτέ. Σήμερα, αρχές του καλοκαιριού, οι Αφροαμερικανοί (και όχι μόνο) βρίσκονται στους δρόμους στις ΗΠΑ και διαδηλώνουν για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεσότα, κάτι που μας έφερε αυτόματα στο μυαλό τον κινηματογραφικό θάνατο του Radio Raheem που δεν σταμάτησε να παίζει το «Fight the Power» των Public Enemy στο boombox που πάντα είχε μαζί του. Κατακαλόκαιρο στο Μπέντφορντ Στάιβεσαντ του Μπρούκλιν, λιοπύρι, η ιταλική πιτσαρία στη μαύρη γειτονιά γίνεται το επίκεντρο σύγκρουσης Αφροαμερικανών, Ιταλοαμερικανών και της αστυνομίας. Μέσα από ένα μοναδικό μωσαϊκό χαρακτήρων, με τον ο ίδιο τον Σπάικ Λι να υποδύεται τον Μούκι που δεν πολυγουστάρει να κάνει ντελίβερι για την ιταλική πιτσαρία, οι διαφυλετικές σχέσεις δοκιμάζονται, λίγο πριν ξεσπάσει η βία. Ανάμεσα στις πιο επιδραστικές ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου.

Selma
Selma


Selma
Πολλοί – ιδίως κάποιοι πολιτικοί – χρησιμοποιούν αποσπάσματα λόγων του ιερέα και ηγέτη του aφροαμερικανού κινήματος, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο ίδιος θυσίασε τη ζωή του για να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα και το δικαίωμα ψήφου οι Αφροαμερικανοί. Δολοφονήθηκε το  1968 στο Μέμφις του Τενεσί. Ήταν μόλις 39 ετών.  Η ταινία «Selma» του 2014, της δημιουργού Έιβα ΝτουΒερνέ, είναι ένα ιστορικό δράμα που ασχολείται με τις ειρηνικές πορείες-διαμαρτυρία το 1965 από την πόλη Σέλμα στην πρωτεύουσα της Αλαμπάμα, Μοντγκόμερι, με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να ηγείται αυτών, μαζί με άλλους ακτιβιστές και οργανώσεις. Από τη βίαιη καταστολή της πρώτης πορείας ως το θρίαμβο της τρίτης. Μοναδικός ο Ντέιβιντ Ογέλοουο στο ρόλο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, σε μία ταινία υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 2014. Η Έιβα ΝτουΒερνέ πίσω και από το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «13th» και τη μίνι σειρά «When They See Us». Μπορείτε να δείτε τα δύο τελευταία στο Netflix.

Malcom X
Malcom X

Malcom X
Δεύτερη ταινία από τον Σπάικ Λι, ένας από τους σκηνοθέτες που σταθερά ασχολείται με θέματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων. Η ταινία «Malcom X» (1992) κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά το «Do the Right Thing» και ασχολείται με τον – αμφιλεγόμενο κατά πολλούς – ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων, Αμερικανό μουσουλμάνο ιερά Μάλκομ Χ. Η ίδια η ζωή του Μάλκομ Χ σαν μία ταινία, από τις διαρρήξεις και κλοπές στο Χάρλεμ σε νεαρή ηλικία, αργότερα ασπάστηκε τον Ισλαμισμό στη φυλακή και στη συνέχεια ηγείτο του αφροαμερικανικού κινήματος. Σε αντίθεση με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πολλοί κατηγόρησαν τον Μάλκομ Χ πως με τους «φλογερούς» λόγους του ενθάρρυνε τη βία. Μπορείτε να κρίνετε οι ίδιοι. Φοβερός ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, στο πικ της καριέρας του στα 90s, στο ρόλο του Μάλκομ Χ.

Get Out
Get Out

Τρέξε! («Get Out»)
Ένας νεαρός Αφροαμερικανός (Ντάνιελ Καλούγια) πηγαίνει στο πατρικό της λευκής κοπέλας του, σε μία πλούσια αγροτική περιοχή στα βόρεια της μητροπολιτικής Νέας Υόρκης. Πώς θα τον υποδεχτούν οι γονείς της και γιατί το αμιγώς μαύρο υπηρετικό προσωπικό συμπεριφέρεται τόσο παράξενα, σχεδόν σαν υπνωτισμένοι; Η ταινία «Τρέξε!» είναι μία από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων και δικαίως έφερε στον σκηνοθέτη-σεναριογράφο Τζόρνταν Πιλ το βραβείο Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, καθώς και μία νέα πνοή στο είδος των ταινιών ψυχολογικού τρόμου. Ο Τζόρνταν Πιλ χρησιμοποιεί τον τρόμο σαν υπόστρωμα για να μιλήσει για περισσότερα πράγματα όπως ο ρατσισμός και τα προνόμια των λευκών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα απολαύσετε μία άκρως αυθεντική ταινία με πολύ αγωνία και ανατριχίλες.

Moonlight
Moonlight


Moonlight
Κάποιος θα αναρωτηθεί γιατί το «Moonlight» έχει θέση σε αυτό το αφιέρωμα ανάμεσα σε ταινίες που θίγουν, με τον ένα ή άλλο τρόπo, τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ; Το «Moonlight» ρίχνει φως σε μία γωνιά της Αμερικής που πολλοί δεν θέλουν να προσέξουν, την προσπερνάνε, τη γειτονιά της Liberty City στο Μαϊάμι που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αφροαμερικανούς και τη δεκαετία του ’80 ήταν στο επίκεντρο της πανδημίας της κρακ κοκαΐνης, του AIDS και της βίας των συμμοριών. Ο σκηνοθέτης Μπάρι Τζένκινς μεγάλωσε σε αυτή τη γειτονιά, ο πατέρας του ποτέ δεν τον αναγνώρισε σαν το βιολογικό του παιδί, η μητέρα του ήταν και αυτή εθισμένη στην κοκαΐνη , αλλά ο ίδιος κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να σπουδάσει σκηνοθεσία. Δεν είχε κανένα προνόμιο, καμία βοήθεια, όπως άλλωστε οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί. Το συγκλονιστικό coming-of-age δράμα του Μπάρι Τζένκινς βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην 89η απονομή στις 24 Ιανουαριου 2017. Αξίζει να δείτε και την επόμενη ταινία του Τζένκινς, «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ