Κινηματογραφος

Δείτε το πρώτο τρέιλερ της Κρίστεν Στιούαρτ ως Τζιν Σίμπεργκ

Η ζωή της αμερικανίδας ηθοποιού που στήριξε τους Μαύρους Πάνθηρες και μπήκε στο στόχαστρο του FBI

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
seberg.jpg
© 2019 Amazon Studios

Η Kristen Stewart με τον Jack O’ Connell και τον Anthony Mackie πρωταγωνιστούν στο πολιτικό θρίλερ «Seberg» σε σκηνοθεσία Benedict Andrews

Η Jean Seberg είχε μία πετυχημένη κινηματογραφική καριέρα, με ταινίες όπως το «Breathless» και το «Airport», στήριξε κινήματα πολιτικών δικαιωμάτων, με βασικότερο αυτό των Μαύρων Πανθήρων, μπήκε στο στόχαστρο του FBI και των καταχρηστικών πρακτικών του τότε διευθυντή του, J. Edgar Hoover, εξαφανίστηκε σε ηλικία 40 ετών και μερικές μέρες αργότερα το νεκρό σώμα της βρέθηκε, με τον θάνατό της να παραμένει ανεξιχνίαστος μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, η ιστορία της ζωής της διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να μετατραπεί σε ταινία.

Αυτό τουλάχιστον πρέπει να σκέφτηκαν ο Joe Shrapnel και η Anna Waterhouse, όταν ξεκίνησαν να γράφουν το σενάριο του «Seberg», και ο Benedict Andrews, όταν αποφάσισε να το σκηνοθετήσει. Η βιογραφική ταινία θα είναι στην ουσία ένα πολιτικό θρίλερ, το οποίο θα επικεντρωθεί στη ζωή της αμερικανίδας ηθοποιού από τη στιγμή που στα 60s ξεκίνησε η εμπλοκή της στη μάχη υπέρ των δικαιωμάτων, κυρίως των αφροαμερικανών.

Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που η εμπλοκή της αυτή την έβαλε στο ραντάρ του FBI. Μετά τον θάνατο του J. Edgar Hoover, έγινε γνωστό ότι χρησιμοποιούσε με παράνομο τρόπο τα μέσα του FBI και το πρόγραμμα του Γραφείου, COINTELPRO, για να παρενοχλεί και να παρακολουθεί άτυπα ακτιβιστές, που μιλούσαν ενάντια της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η Seberg, της οποίας την τηλεφωνική γραμμή είχαν παγιδεύσει και το σπίτι παρακολουθούταν συνεχώς, κλονίζοντας σταδιακά όχι μόνο την καριέρα της, αλλά και την ψυχική της υγεία, με πολλούς να θεωρούν τον θάνατό της αυτοκτονία.

Παράλληλα, η ταινία θα επικεντρωθεί στην ερωτική σχέση της ηθοποιού με τον Hakim Jamal. Η σχέση αυτή υπήρξε, μάλιστα, μία αφορμή παραπάνω ώστε το FBI να πιέσει τη Seberg, αφού ο Hakim Jamal δεν ήταν μόνο μέλος των Μαύρων Πανθήρων, αλλά και μετέπειτα μέλος του κινήματος της Μαύρης Δύναμης και ξάδερφος του Malcolm X.

Η Kristen Stewart είναι αυτή που 40 χρόνια μετά τον θάνατό της, ανέλαβε να «ξαναζωντανέψει» τη Jean Seberg. Δίπλα της να πρωταγωνιστούν θα δούμε τον Jack O’ Connell, στον ρόλο του πράκτορα που αναλαμβάνει την παρακολούθησή της, και τον «Εκδικητή» Anthony Mackie στον ρόλο του συντρόφου της, Hakim Jamal.

Το πολιτικό θρίλερ έκανε την πρεμιέρα του τον περασμένο Αύγουστο στο μη διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ της Βενετίας και στις 7 Σεπτεμβρίου βρέθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο. Αν και οι μέχρι τώρα κριτικές για την ταινία δεν είναι ιδιαίτερα καλές (η βαθμολογία της στο Rotten Tomatoes βρίσκεται στο 42%), με τους περισσότερους να μιλάνε για την έλλειψη συνοχής και σταθερής θεματικής της, η ερμηνεία της 29χρονης Stewart έχει σχολιαστεί ως το κομμάτι που καταφέρνει να σώσει σε έναν βαθμό την ταινία – δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η ηθοποιός κέρδισε τον Βραβείο Ταλέντου του Φεστιβάλ του Ντοβίλ για τον ρόλο της -.

Αυτή, βέβαια, είναι η άποψη των κριτικών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βγάλει την ετυμηγορία του από τις 13 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ και από τις 3 Ιανουαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο (δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα έρθει η ταινία στην Ελλάδα), ενώ λίγο αργότερα θα βρεθεί και στην streaming πλατφόρμα της Amazon. Μέχρι τότε θα αρκεστούμε στο τρέιλερ που μόλις κυκλοφόρησε. 

Seberg Trailer #1 (2019) | Movieclips Trailers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ