Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Κρατικά μυστικά (Official Secrets)

Όλα για την αλήθεια

2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 112'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 720
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kratika-mustika.jpg

Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης γράφει την κριτική του για την ταινία «Κρατικά μυστικά» του Γκάβιν Χουντ με την Κίρα Νάιτλι.

To 2003, η μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής κυβέρνησης Κάθριν Γκαν διαρρέει ένα άκρως απόρρητο e-mail των αμερικανικών αρχών που ζητούσε από τις βρετανικές υπηρεσίες να κατασκοπεύσουν άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ με σκοπό να εκβιάσουν τη θετική ψήφο τους για εισβολή στο Ιράκ. Όταν ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος της με βάση τον νόμο περί κρατικών μυστικών, η Γκαν βρίσκεται απέναντι σε ένα σκληρό δίλημμα. 

Είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του νοτιοαφρικανού Γκάβιν Χουντ («Tsotsi», «Έκδοση κρατουμένου») να φτιάξει ένα πολιτικό θρίλερ με ισχυρό ρεαλιστικό εκτόπισμα. Η πραγματική ιστορία της Κάθριν Γκαν συντάραξε τη βρετανική κοινή γνώμη το 2003 κι ενώ η κυβέρνηση Μπλερ νομιμοποιούσε την πολεμική επιχείρηση στο Ιράκ, παρουσιάζεται με καθαρότητα και ειλικρίνεια. Ο σκηνοθέτης παλεύει να κρατήσει την ισορροπία μεταξύ του προσωπικού και συλλογικού, καθώς η ζωή, η ελευθερία και ο γάμος της ηρωίδας απειλούνται κι εκείνη καλείται να υπερασπιστεί τα πιστεύω της με κάθε τίμημα. Δίπλα της βρίσκεται μια ομάδα δικηγόρων που ξέρουν καλά το βρώμικο παιχνίδι που θα υποστεί από την κυβέρνηση Μπλερ η πελάτισσά τους, αλλά δεν φαντάζονται ως πού μπορούν να φτάσουν. Για όσους δεν θυμούνται καλά την υπόθεση –και πάνω από όλα την κατάληξή της– η ταινία θα τους αποζημιώσει και με το παραπάνω. Για τους υπόλοιπους όμως θα είναι σαν μια απλή επανάληψη των βασικών γραμμών της, με την ενίσχυση των άρτιων ερμηνειών από πλευράς Κίρα Νάιτλι και – κυρίως– Ρέιφ Φάινς. 

Σκηνοθεσία: Γκάβιν Χουντ 
Πρωταγωνιστούν: Κίρα Νάιτλι, Ματ Σμιθ, Ρέιφ Φάινς, Ρις Ιφανς, Ίντιρα Βάρμα, Κάθριν Κέλι, Μάθιου Γκουντ

INFO
Official Secrets
Κρατικά μυστικά Official Secrets
2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 112'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκάβιν Χουντ
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ραλφ Φάινς, Ρης Αϊφανς, Κίρα Νάιτλι, Ιντιρα Βάρμα, Κένεθ Γκράναμ, Τάμσιν Γκρέιγκ, Μάθιου Γκουντ, Χατι Μόραχαν, Κάθριν Κέλι
  • χρονολογια: 2019
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ