Κινηματογραφος

Η έπαυλη με τα μυστικά (La Quietud)

Ανατριχιαστικές οικογενειακές ομοιότητες

2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 117'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 714
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
epaulh.jpg

Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης γράφει την κριτική του για την ταινία «Η έπαυλη με τα μυστικά (La Quietud)» του Πάμπλο Τραπέρο

Μετά από χρόνια απουσίας και με αφορμή την ξαφνική ασθένεια του πατέρα της, η Εουχένια επιστρέφει στη «Γαλήνη», την έπαυλη της οικογένειάς της κοντά στο Μπουένος Άιρες, όπου επανενώνεται με τη μητέρα και την αδελφή της. Οι τρεις γυναίκες αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωπες με τις πληγές και τα σκοτεινά μυστικά του κοινού τους παρελθόντος στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.

Επιχειρώντας μια συσχέτιση του οικογενειακού δράματος με τις ιδεολογικές προσεγγίσεις της Ιστορίας (η στρατιωτική Χούντα της Αργεντινής) ο Τραπέρο αντλεί την ισχύ του σεναρίου περισσότερο από το φροϋδικό χαρακτήρα και τις ερωτικές περιπέτειες των δύο αδελφών παρά από την εκρηκτική χημεία των τριών γυναικών. Ο ρόλος της μητέρας βέβαια είναι κάτι  πάρα πάνω από κομβικός και εκείνος θα δώσει τη λύση όταν το πράγμα θα μπουκώσει πέρα ως πέρα σε σημείο ασφυξίας. Βλέπεται με άνεση και ζωηρό ενδιαφέρον, οι χαρακτήρες έχουν βαρύτητα και ψαχνό, αν και μερικές καταστάσεις είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά (κυριολεκτικά όπως συμβαίνει με το τροχαίο ατύχημα ή την ερωτική σκηνή των δύο γυναικών), ενώ στο πολιτικό κομμάτι που θα μπορούσε να προσθέσει μια πιο δυναμική και αποτελεσματική χροιά στην οικογενειακή δοκιμασία, ο Τραπέρο («Η φαμίλια», «Επτά ημέρες στην Αβάνα») επιλέγει την εύκολη, πιασάρικη κι όχι και τόσο ρεαλιστική λύση.

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Τραπέρο
​Πρωταγωνιστούν: Μαρτίνα Γκουσμάν, Μπερενίς Μπεζό, Χοακίν Φουριέλ

INFO
The Quietude
Η έπαυλη με τα μυστικά The Quietude
2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 117'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάμπλο Τραπέρο
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μαρτίνα Γκούσμαν, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Μπέρενις Μπέτζο, Χουακίν Φουριέλ, Γκρασιέλα Μπόργκες, Ισιντόρο Τολκασίρ, Αλεχάντρο Βιόλα, Νοέμι Σαγιάγκο, Μιλάγκρος Βιάντο
  • χρονολογια: 2018
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ