Κινηματογραφος

Διαγωνίζεται τελικά στη Μόστρα το «Κατηγορώ» του Πολάνσκι

Παρά την αντιπαράθεση που προκαλεί η επιλογή του στο διαγωνιστικό μέρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
romanpolanski.jpg
Ρομάν Πολάνσκι © EPA/ENNIO LEANZA

Ο Πολάνσκι παρουσιάζει σήμερα στην 76η Μόστρα την ταινία του "J' accuse" ("Κατηγορώ") που αναφέρεται στην Υπόθεση Ντρέιφους.

Παρά την αντιπαράθεση που προκαλεί η επιλογή του στο διαγωνιστικό μέρος, ο Πολάνσκι παρουσιάζει σήμερα στην 76η Μόστρα την ταινία του "J' accuse" ("Κατηγορώ") που αναφέρεται στην Υπόθεση Ντρέιφους, στην οποία βλέπει έναν παραλληλισμό με τη δική του κατάσταση, καθώς θεωρεί ότι "παρενοχλείται".

Η ταινία του 86χρονου Γαλλοπολωνού θα προβληθεί απόψε σε παγκόσμια αβάν-πρεμιέρ στη Βενετία, καθώς περιλαμβάνεται στις 21 ταινίες που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Λέοντα. Ο σκηνοθέτης του "Πιανίστα" θα είναι απών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της ταινίας.

Θρίλερ κατασκοπείας, η ταινία παρουσιάζει την Υπόθεση Ντρέιφους, ένα μεγάλο πολιτικο-στρατιωτικό σκάνδαλο με διεθνή αντίκτυπο που ξέσπασε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία και περιέκλειε δικαστική πλάνη, αρνησιδικία, αντισημιτισμό και τέλος το "Κατηγορώ" του Εμίλ Ζολά. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει στη Μόστρα μια ταινία από την άποψη του αντισυνταγματάρχη Ζορζ Πικάρ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και προσώπου κλειδί της έκβασης της υπόθεσης, τον οποίο υποδύεται ο Ζαν Ντιζαρντέν. Ο Πικάρ ήταν ο πρώτος που μίλησε με τεκμήρια για την αθωότητα του λοχαγού 'Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλου αλσατικής καταγωγής και εβραίου στο θρήσκευμα, που κατηγορείτο για προδοσία. Η στάση του Πικάρ έδωσε τέλος σε αυτό το σκάνδαλο της Γ΄Δημοκρατίας στη Γαλλία που διήρκησε 12 χρόνια (1894-1906). 

Ο Πολάνσκι, που συνεχίζει να διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τον βιασμό το 1977 μιας έφηβης, είπε επανειλημμένα ότι είδε στην υπόθεση αυτή μια ομοιότητα με τη δική του ιστορία.

Δηλώσεις που επαναλαμβάνει στον φάκελο της ταινίας που προορίζεται για τον Τύπο, ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Μόστρα. "Το γεγονός ότι κάνω μια ταινία σαν αυτήν, με βοηθά πολύ. Στην ιστορία, βρίσκω πράγματα που και εγώ ο ίδιος έζησα, μπορώ να δω την ίδια αποφασιστικότητα στην άρνηση των γεγονότων και την καταδίκη μου για πράγματα που δεν έκανα", τονίζει σε συνέντευξή του στον συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι που με παρενοχλούν, δεν με γνωρίζουν και δεν ξέρουν τίποτα για την υπόθεση", προσθέτει. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ