Κινηματογραφος

Στο σφυρί σπάνιες αφίσες ταινιών - Τις είχε σε σπίτι γνωστός σινεφίλ

Ποιος ήταν ο Άντονι Ντάγκαν, ο άνθρωπος που έβλεπε μέχρι και 200 ταινίες στον κινηματογράφο κάθε χρόνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cinema-chair233.gif
© Pixabay

Σε δημοπρασία η σπάνια συλλογή κινηματογραφικών αφισών του σινεφίλ Άντονι Ντάγκαν, ο οποίος κάθε Πέμπτη έβλεπε 4 ταινίες στο σινεμά.

Υπήρξε ο μεγαλύτερος θαυμαστής του κινηματογράφου στη Μεγάλη Βρετανία. Πριν από δύο χρόνια ο Άντονι Ντάγκαν άφησε την τελευταία του πνοή. Γεννημένος το 1954, εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στο μετρό του Λονδίνου και είχε πάθος με τις ταινίες. Από τα 16 του πήγαινε στον κινηματογράφο. Κάθε χρόνο έβλεπε μέχρι και 200 ταινίες. Κάθε Πέμπτη, μάλιστα, όταν και άλλαζε το πρόγραμμα, ξεκινούσε από το σπίτι του στις 10.00 το πρωί και επέστρεφε τα μεσάνυχτα, έχοντας παρακολουθήσει 3-4 ταινίες.

Ενδεικτικό του πόσο γνωστός σινεφίλ είχε γίνει στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν η κίνηση της αλυσίδας κινηματογράφου Everyman να τοποθετήσει ένα αντίγραφο από το αγαλματάκι των Όσκαρ με το όνομά του σε κάθε θέση, όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του.

Αυτήν την εβδομάδα ο οίκος δημοπρασιών «Surrey Ewbanks» θα κάνει την πρώτη δημοπρασία με τις 2.000 αφίσες που συγκέντρωσε ο Ντάγκαν. Πολλές από αυτές είναι σπάνιες όπως αυτή για την ταινία «Revenge of the Jedi». Η συγκεκριμένη ταινία πήρε στη συνέχεια την τελική της ονομασία: «Ο πόλεμος των άστρων: Επεισόδιο 6 - Η επιστροφή των Τζεντάι».

Η αγάπη του για τον κινηματογράφο

Η σύζυγός του, Έλεν, θυμάται την πρώτη τους συνάντηση το 1980 και τον τοίχο του δωματίου του, ο οποίος ήταν καλυμμένος με αφίσες ταινιών.

«Ήμασταν παντρεμένοι για 35 χρόνια και το πάθος του για τις ταινίες δεν μειώθηκε ποτέ ούτε για λίγο. Ήταν πολύ αφοσιωμένος σε αυτό και έγινε πολύ γνωστός μεταξύ των διαχειριστών του κινηματογράφου σε όλο το Λονδίνο... Τόσοι πολλοί άνθρωποι τον λάτρευαν και το πάθος του έλαμψε» εξήγησε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ