Κινηματογραφος

Φύσσας, Ζακ και Καρόλα Ρακέτε σε ένα ντοκιμαντέρ

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Goldsmiths «ανοίγει τα χαρτιά» της στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζακ Κωστόπουλος, Σύρος
Φύσσας, Ζακ και Καρόλα Ρακέτε σε ένα ντοκιμαντέρ

Παύλος Φύσσας, Ζακ Κωστόπουλος και «Sea Watch 3» στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Για έβδομη χρονιά, η Σύρος συγκεντρώνει τα βλέμματα των φίλων του κινηματογράφου. Φέτος, μέσα από τη θεματική «Υπερέκθεση» το Φεστιβάλ παρουσιάζει την έρευνα της διεπιστημονικής ερευνητικής κολεκτίβας του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου Forensic Architecture (Εγκληματολογική Αρχιτεκτονική) πάνω στις πολύκροτες υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου αλλά και την πρόσφατη περίπτωση της Καρόλα Ρακέτε, που συνέβησαν στην Ελλάδα και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.

Sea Watch, Καρόλα Ρακέτε, Σύρος
Sea Watch 3

Η Χριστίνα Βαρβία (αναπληρώτρια διευθύντρια, FA) και ο Στέφανος Λεβίδης (συντονιστής πεδίου στην Ελλάδα, FA) θα βρεθούν την Πέμπτη 18 Ιουλίου στον χειμερινό κινηματογράφο Παλλάς της Ερμούπολης της Σύρου και θα παρουσιάσουν μέσα από ένα εκτενές βίντεο τα ευρήματα της εν εξελίξει έρευνάς τους πάνω στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου διερευνάται ο φόνος του αντιφασίστα ράπερ από μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, και η οποία έρευνα θα παρουσιαστεί ολόκληρη στο κοινό. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν στοιχεία για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου, όπου ανατέμνεται ο ρόλος που διαδραμάτισε ένας άντρας αγνώστων στοιχείων στον θάνατο του νεαρού ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή, καθώς και η έρευνά τους για το «Sea Watch εναντίον Ακτοφυλακής Λιβύης», όπου συνενώνονται οι σκηνές μιας συμπλοκής κατά τη διάρκεια μιας αποστολής διάσωσης μεταναστών σε κατάσταση κινδύνου σε διεθνή ύδατα.

Στην περίπτωση του Παύλου Φύσσα, κάποια λίγα «υπερεκτεθειμένα» πίξελ διαφωτίζουν τον τόπο του εγκλήματος και επιτρέπουν στους ερευνητές να διακρίνουν το περιεχόμενο ενός βίντεο. Στο περιστατικό του Sea Watch, οι μετανάστες βρίσκονται εκτεθειμένοι με κίνδυνο της ζωής τους στα στοιχεία της φύσης, εξαιτίας της αδράνειας της ακτοφυλακής και των πολιτικών που εφαρμόζει η ΕΕ. Μέσα από την προβολή ενός εκτενούς βίντεο έρευνας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μιας παρουσίασης των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες «Ο φόνος του Ζακ Κωστόπουλου» και «Sea Watch εναντίον Ακτοφυλακής Λιβύης», η Εγκληματολογική Αρχιτεκτονική (Forensic Architecture) καταδεικνύει τους κινδύνους που ενέχουν η συγκέντρωση και η παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων σε ένα εύρος ψηφιακών, πολιτικών και περιβαλλοντικών πλαισίων.

Η Εγκληματολογική Αρχιτεκτονική (Forensic Architecture) είναι ένας ερευνητικός οργανισμός, με βάση το Κολέγιο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος αναλαμβάνει εξειδικευμένες έρευνες αστικού χώρου και οπτικοακουστικού υλικού σε περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκ μέρους και με τη συνεργασία κοινοτήτων που υπέστησαν πολιτική βία, οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών εισαγγελέων, ομάδων περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και οργανισμών μέσων ενημέρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες όσον αφορά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφτείτε το Syrosfilmfestival.org

ΠΡΟΣΦΑΤΑ