- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τι θα δούμε στο 12ο Outview Film Festival
To 12ο Outview Film Festival είναι για όλους... ή για όλους όσους πιστεύουμε ότι το προσωπικό είναι πολιτικό – η φράση-σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ
Δεν μπορείς να λες σήμερα «μισώ τις κοντές, αλλά είναι προσωπικό μου θέμα, η άποψή μου, δεν έχει πολιτική σημασία». Δηλαδή μπορείς να το λες, απλώς να το ξέρουμε και να μην σε κάνουμε παρέα – από την στιγμή που παίρνεις θέση σε ένα θέμα, έχεις πολιτική στάση, πάει και τελείωσε. Γιατί το να μισείς π.χ. τις κοντές μπορεί να μην έχει περεταίρω προεκτάσεις, το αναφέρω για παράδειγμα της πλάκας, αλλά το να «μην αντέχεις» οποιοδήποτε άτομο, κατηγορία, σεξουαλική κλίση, ερωτικό προσανατολισμό που είναι το ίδιο πράγμα περίπου, χρώμα δέρματος, φύλο κ.λπ., ακόμα περισσότερο το να «μισείς», σε κάνει ένα είδος φασίστα με κλειστούς ορίζοντες και επικίνδυνες προεκτάσεις. Δεν χρειάζεται δηλαδή να κουβαλάς σβάστικα, αρκεί να φωνάζεις ότι μισείς τις λεσβίες και το πιάνουμε το υπονοούμενο.
[[{"fid":"652506","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Το σύνθημα του 12ου Φεστιβάλ λοιπόν, «το προσωπικό είναι πολιτικό», πιάνει μια πλατιά γκάμα θεμάτων: την ενδοοικογενειακή βία, την ανισότητα, τις δυσκολίες πρόσβασης ΑΜΕΑ, την ανακύκλωση, την κλιματική αλλαγή, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, τον μισογυνισμό. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, 11-17 Απριλίου, περιλαμβάνονται «10+1 ταινίες που απαγορεύεται να χάσεις», 28 ταινίες μεγάλου μήκους από τις οποίες οι 13 είναι μυθοπλασίας και οι 15 είναι ντοκιμαντέρ, και πολλά πάνελ συζήτησης με ειδικούς, με σταρ (των ταινιών και ντοκιμαντέρ), με σκηνοθέτες, με διεθνείς και εγχώριες προσωπικότητες.
Έχω δει όλα τα ντοκιμαντέρ και όλα έχουν πάαααρα πολύ ενδιαφέρον, είναι συγκινητικά, κάποια είναι καλύτερα κι από ταινίες και οι ταινίες (που δεν πρόλαβα να τις δω όλες) είναι το ίδιο ενδιαφέρουσες: δεν το λέω ως ψωνίστικο, αλλά έχω την τιμή να είμαι στην κριτική επιτροπή των ντοκιμαντέρ του 12ου Outview Film Festival μαζί με σούπερ πρόσωπα του χώρου των σόου-μπίζνες, γι' αυτό μου δόθηκε η ευκαιρία να δω ένα σωρό ντοκιμαντέρ και ταινίες, ακόμα κι όταν δεν ξέρεις πώς είναι να ζεις με άτομο που γεννήθηκε με το λάθος φύλο, ακόμα κι όταν δεν είσαι εσύ αυτό το άτομο, νομίζεις ότι καταλαβαίνεις «τι περνάνε». Και όσο κι αν νομίζεις, στην πραγματικότητα είσαι αλλού. Είσαι εκεί που έτυχε να βρεθείς ή εκεί που σε έφεραν οι συνθήκες, η οικογένειά σου, ο κοινωνικός φόβος, τα γκομενικά σου, η μοίρα, ίσως και οι επιλογές σου.
Το ιδανικό θα ήταν να μην έγραφε η ταυτότητά μας «φύλο», ή να έγραφε απλώς «φύλο επιλογής», και να συμπληρώναμε στο κενό ακριβώς αυτό το φύλο που διαλέξαμε να είμαστε. Πράγμα που είναι άσχετο με το Φεστιβάλ, το οποίο θα απολαύσετε ακόμα κι αν δεν είστε ΛΟΑΤΚΙ ή φιλικά διακείμενο άτομο ή ΑΜΕΑ ή γυναίκα. Αλλά αν είστε κάτι από όλα αυτά, θα το απολαύσετε διπλά.
Οι προβολές είναι δωρεάν για άνεργους, όπως δωρεάν είναι και οι πέντε κινηματογραφικές ταινίες από γυναίκες σκηνοθέτριες στις 13/4. Τα Discussion Panels έχουν ιδιαίτερους καλεσμένους: την Κυριακή 14/4 π.χ. ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ «Mr Gay Syria» Mahmoud Hassimo θα είναι στη συζήτηση, στις 15/4 θα συντονίζει ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ακτιβιστής για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα. Στις 16/4 η συζήτηση έχει θέμα τον Μισαναπηρισμό.
Ο Πάνος Θάνος, σχεδιαστής και αγαπημένος φίλος του Ζακ Κωστόπουλου, θα παρουσιάσει κομμάτια από γκαρνταρόμπες ελλήνων Dr.ag καλλιτεχνών και από την έκθεσή του «Long live the Queens».
Στις 14/4 το αφιέρωμα είναι στους Hate Crime Refugees, στους πρόσφυγες που κυνηγήθηκαν στην πατρίδα τους επειδή είναι γκέι, cross-dressers, λεσβίες ή τρανσέξουαλ, μόνον γι' αυτό και όχι επειδή είναι κακοί άνθρωποι. Σε πολλές χώρες του κόσμου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται από το νόμο με φοβερές και τρομερές ποινές και αυτό και μόνον, είναι φοβερό και τρομερό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
12 Outview Film Festival, 11-17 Απριλίου, Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ. Περισσότερες πληροφορίες facebook, vimeo.com, www.outview.gr
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τον Μάικλ Κορλεόνε στον Τόνι Μοντάνα
Με μουσική υπόκρουση Led Zeppelin και πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ Κρεγκ και τη Μέριλ Στριπ
Η ανάρτηση της εταιρείας παραγωγής
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε ότι αποσύρθηκε στην έρημο με ένα βιβλίο γεμάτο αρνητικές κριτικές για τον ίδιο και τις ταινίες του
Πέντε μεγάλου και δύο μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές διεκδικούν υποψηφιότητα
Όχι το θαλάσσιο φιλμ τρόμου που περιμένει κανείς να δει
Άψογες ερμηνείες, σε ένα φιλμ που κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις χάρη στην ψυχραιμία και τον μινιμαλισμό με τα οποία χτίζει τη δραματουργία του.
Η νευρώδης σκηνοθεσία, η μείξη μαύρης κωμωδίας-ψυχολογικού θρίλερ και η παρουσία πρωτοκλασάτων ερμηνευτών χαρακτηρίζουν την πρώτη αγγλόφωνη δημιουργία του Ρομέν Γαβρά
Απέσπασε διπλό βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για τις πρωταγωνίστριες Βιρζινί Εφιρά και Τάο Οκαμότο.
Ο Άαρον Σόρκιν επιστρέφει στο Facebook δεκαέξι χρόνια μετά με μια αξιοπρεπή μεν ταινία, που δεν καταφέρνει όμως να ξεφύγει από τη μεγαλειώδη σκιά του προκατόχου της
H ταινία του Aaron Sorkin για τις κοινωνικές συνέπειες των ψηφιακών δικτύων
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το νέο κινηματογραφικό reboot σε σκηνοθεσία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μυστικής προβολής της ταινίας «Ethan Frome»
Ο Ισπανός ηθοποιός μιλά για τη διάσημη σκηνή ανάκρισης στο Skyfall
Ένα ακριβό και ασυνήθιστο στοίχημα
Η εμμονή του Κερκ Ντάγκλας με τον ήρωα και τα πέντε κερδισμένα Όσκαρ
Αναμένεται να «πιάσει» πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια
Η κόντρα που κράτησε χρόνια
Η Κρίσταλ Χάρις καλεί την ηθοποιό να «ξανασκεφτεί» τη συμμετοχή της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.