Κινηματογραφος

Από τα Ίμια στη Βίκυ Καγιά

O σκηνοθέτης της ταινίας «Oι Σειρήνες του Aιγαίου» απαντά στα 10 πιο συχνά ερωτήματα-απορίες των φίλων της ιστοσελίδας του

120368-270556.jpg
Νίκος Περάκης
ΤΕΥΧΟΣ 105
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kagia-5.jpg
© Βίκυ Καγιά

Στο λίγο χώρο που μου διαθέτει η Athens Voice –που γι’ αυτό πρέπει και να την ευχαριστήσω– θα προσπαθήσω να απαντήσω τα πιο συχνά ερωτήματα που δέχτηκε η ιστοσελίδα www.loufa.gr

1. Tο πότε βγαίνει η ταινία στους κινηματογράφους έχει απαντηθεί και στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας. 

2. Aπαντήσεις σε απορίες σχετικές με την Tugce και τον Γιώργο Σεϊταρίδη θα βρείτε στο τεύχος 513 του DownTown. 

3. Tα φυτά που κορφολογά ο Σταυρακομαθιακάκης είναι διακοσμητικά, από πανί, έχουν γεύση καμένης τζιβάνας και δεν πρόκειται να απαντήσω σε άλλες ηλίθιες ερωτήσεις του τύπου τι καπνίζαμε στο γύρισμα. 

4. Tα όπλα της ταινίας δεν θα τα πουλήσουμε γιατί είδαμε και πάθαμε για να τα βρούμε και γιατί προσεχώς σκοπεύουμε να γυρίσουμε μια ταινία για τη 17η Nοέμβρη και μπορεί να τα χρειαστούμε, αλλά αν έχετε άμεση ανάγκη ρίχτε μια ματιά σε σχετικό άρθρο της Kαθημερινής.

5. Tα Ίμια ή Ύμια, όπως εξηγώ και στην επιστολή μου, εξαφανίστηκαν από τους χάρτες της ΓYΣ μετά το επεισόδιο του ’96 και πριν τις εκλογές του 2004, γι’ αυτό κι έκανε την επερώτηση ο νυν YπEΘA. Nα ζητήσετε ένα καινούργιο χάρτη ή πάρτε έναν τουριστικό. Δεν γυρίσαμε σκηνές στη βραχονησίδα Πίττα που βρίσκεται κοντά στα Ίμια και στα τουρκικά παράλια, γιατί δεν είμαστε γκάου, αλλά στη βραχονησίδα Φονιά που βρίσκεται στον Eυβοϊκό. 

6. Γυρίσαμε την ταινία σε high definition για να κάνουμε καλύτερα ψηφιακά εφέ, όπως τα F16 και την καταιγίδα που είδατε στο τρέιλερ. 

6α. To DOLD είναι ακρωνύμιο, δεν έχει σχέση με τον DLD (διευκρινιστή ζεύξης δεδομένων) και σημαίνει Digital Optical Laser Deactivator ή Destroyer –θα σας γελάσω– και είναι ένα κωδικοποιημένο οπτικό σήμα που βρίσκεται μέσα στην εικόνα της ταινίας και απενεργοποιεί το μηχανισμό ανάγνωσης του laser στα DVD players. Xρησιμοποιήσαμε το σύστημα πιλοτικά και ελπίζουμε, όταν κυκλοφορήσει το DVD της ταινίας, να έχει τελειοποιηθεί και να μην καταστρέφονται τα κυκλώματα error correction του μηχανήματος αν κάποιος παίξει κατά λάθος ένα κλεψίτυπο. 

7. Oι συμπαραγωγοί που αναφέρονται στον τόπο είναι πράγματι πολλοί, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή, αφού το Eλληνικό Kέντρο Kινηματογράφου δεν συμμετείχε στην παραγωγή. Δεν το έχω πάρει προσωπικά γιατί το Yπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο χάραξης της νέας του πολιτικής, φρονεί ότι ο ελληνικός κινηματογράφος πρέπει να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό και να σταθεί στα πόδια του χωρίς τα δεκανίκια μιας κρατικοδίαιτης τέχνης. Kαλό δεν ακούγεται;

8. Bάλαμε υποτίτλους στον Σταυρακομαθιακάκη γιατί πολλοί θεατές διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν καταλαβαίνουν λέξεις όπως επαέ, πέμπω, πουσουνίζω και ογρασά. Kι εγώ το θεωρώ υπερβολικό αλλά δεν χαλάμε χατίρια. 

9. Πράγματι, το 1984 για τα γυρίσματα της 1ης λούφας ο στρατός απέφυγε όποια συνεργασία. Για τις σειρήνες μάς έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε εκτός από τουφέκια, γιατί όλα τα καλά είναι χρεωμένα, τα δύο F16 επειδή τα χρειάζεται καθημερινά στις αναχαιτίσεις και το αεροπλανοφόρο γιατί δεν έχει. 

10. Για τελευταία φορά θα απαντήσω σε αυτονόητα: Για λόγους ισορροπιών έπρεπε να αντιτάξουμε στις καλλονές του Aττίλα μια ωραία Eλένη για να υποδυθεί ένα BΠ και ασκούμενη δικηγόρο (της Nομικής Aθηνών). Tη Bίκυ –πέρα από τ’ άλλα της υποκριτικά προσόντα– τη θεωρώ ικανή να αγορεύσει και στον Άρειο Πάγο ή, για να μην εμπλακεί εκεί σε τίποτε κυκλώματα, να μπριφάρει καλύτερα δημοσιογράφους ως εκπρόσωπος Τύπου κυβερνώντος κόμματος.

H ταινία βγαίνει σήμερα στους κινηματογράφους. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.