Κινηματογραφος

Οι γυναίκες πίσω από τις κάμερες επαναστατούν

Οι Women in Film Television Greece συναντούν τις Women Make Movies in New York

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
htp_avaduvernay_photobysorayaselene.jpg
Η Μισή Αλήθεια / Half the Picture - Photo © Soraya Selene

Στα πλαίσια του αφιερώματος στο Αμερικάνικο Ντοκιμαντέρ με προβολές και εργαστήρια και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Exile Room, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) διοργανώνουν στο Exile Room, μία προβολή και μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Η Θέση της Γυναίκας στη Σύγχρονη Κινηματογραφική Βιομηχανία 

Η ταινία που θα προβληθεί είναι: Η Μισή Αλήθεια (Half the Picture)
Σκηνοθεσία: Έιμι Άντριον
Έτος: 2018
Χώρα: ΗΠΑ
Γλώσσα: Αγγλικά
Διάρκεια: 95’

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί, παρόλο που οι γυναίκες πλέον δεν είναι απαραίτητα λιγότερες από τους άντρες στις σχολές κινηματογράφου, ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτές καταφέρνουν να επιβιώσουν επαγγελματικά στην κινηματογραφική βιομηχανία; Στην Αμερική, συγκεκριμένα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές είναι σχεδόν ισάριθμοι, ωστόσο το ποσοστό των γυναικών που έχουν σκηνοθετήσει blockbuster μέσα στην τελευταία δεκαετία είναι μικρότερο από 5%! Τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα στα θρανία και στα κινηματογραφικά πλατό με αποτέλεσμα να αποδεκατιστεί το γυναικείο εργατικό; 40 Αμερικανίδες σκηνοθέτιδες, ακτιβίστριες, παραγωγοί και δημοσιογράφοι δίνουν τη δική τους απάντηση στον απίθανο αυτό γρίφο, περιγράφοντας τις συχνά εξοργιστικές εμπειρίες τους μπροστά στην κάμερα. Η Μιράντα Τζουλάι, η Λίνα Ντάναμ, η Κάθριν Χάρντγουικ και η Άβα Ντουβερνέ, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτουν όλα όσα το χολιγουντιανό σύστημα έχει προσπαθήσει να συγκαλύψει ως τώρα, δίνοντας τροφή για σκέψη και άπλετους λόγους για να ξεσηκωθείτε ενάντια στην πατριαρχία – σε όποια χώρα κι αν βρίσκεστε. 
Half The Picture | Amy Adrion | Ava DuVernay | Trailer

(Η ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους και η είσοδος είναι δωρεάν)

Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ: www.afsgreece.com

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση

Η ανεπαρκής εκπροσώπηση των γυναικών στη βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με τεράστιες διαστάσεις. Το 2018, ωστόσο, κάτι άλλαξε και ο γυναικείος μόχθος, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα, ξαφνικά απέκτησε μια νέα διάσταση. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Μισή Αλήθεια», μια πολεμική ιαχή για όλες τις γυναίκες που εργάζονται στο σινεμά και την τηλεόραση, θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους δύο κορυφαίων γυναικείων οργανώσεων του χώρου για τη ζωή τους στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Η Ντέμπρα Ζίμερμαν, πρόεδρος του Women Make Films με έδρα τη Νέα Υόρκη, και η Όλγα Μαλέα, πρόεδρος του νεοσύστατου Women in Film and Television Greece, θα μιλήσουν για τις απαρχές και τους στόχους των οργανώσεών τους και θα τολμήσουν να προβλέψουν το μέλλον μιας βιομηχανίας που συνεχώς αλλάζει.

Σε συνεργασία με την οργάνωση Women in Film and Television Greece.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.
Είσοδος ελεύθερη - Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ