Κινηματογραφος

Captain Marvel

Η Wonder Woman της Marvel

2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 124'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 693
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Captain Marvel

Ο πλανήτης Γη βρίσκεται στο μέσο μιας διαγαλαξιακής μάχης μεταξύ δύο εξωγήινων φυλών. Η εξωγήινη Βερς με τα αινιγματικά οράματα και το σκοτεινό παρελθόν θα είναι το πρόσωπο κλειδί για την τελική έκβαση της μάχης. Ειδικά από τη στιγμή που θα συναντήσει τον Νικ Φιούρι, στέλεχος της «Ασπίδας», μιας μυστικής οργάνωσης που ειδικεύεται στον εντοπισμό στοιχείων που αποδεικνύουν την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών, η Βερς θα βρεθεί μπροστά στην ανακάλυψη της πραγματικής ταυτότητάς της.

Στη μετά Σταν Λι εποχή, η Marvel επιχειρεί την ανανέωση του υπερηρωικού οπλοστασίου της. Το αντίπαλο δέος, η DComics, πέτυχε προ διετίας στο λανσάρισμα της δυναμικής φέμινα πλευράς της: η αμαζόνα Wonder Woman με τη βραχνάδα στη φωνή και την αθώα ματιά της Γκαλ Γκαντότ έφερε τούμπα τα ταμεία (821 εκατομμύρια δολάρια οι παγκόσμιες εισπράξεις της) και την πολεμοχαρή μανία του θεού του πολέμου Άρη. Η απάντηση της Marvel στο παραπάνω φαινόμενο εμπεριέχει υψηλό ποσοστό ρίσκου. Η «Captain Marvel» δεν είναι μόνο η ιστορία μιας «εξωγήινης» με αινιγματικό παρελθόν αλλά η τολμηρή απόφαση των αφεντικών της εταιρείας να αλλάξουν ταυτότητα σε ένα εμβληματικό ήρωά τους, ο οποίος έχει την αποκλειστικότητα του δανεισμού του ονόματός του στη μαρκίζα του οικογενειακού άλμπουμ. Όμως πέραν τούτου δεν είναι το ίδιο δημοφιλής με τους υπόλοιπους σταρ της Marvel («Spider-Man», «Captain America», «Iron Man» κ.ά.), οπότε οι ιθύνοντες αποφάσισαν να τολμήσουν και να του αλλάξουν φύλο, κρατώντας όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του πρωτότυπου κόμικ ως έχουν. Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη τα αναθέματα των φανατικών του αρσενικού «Captain Marvel», ερχόμαστε σε επαφή με τη θηλυκή εκδοχή του. Η Μπρι Λάρσον, ιέρεια του ανεξάρτητου σινεμά και υποψήφια για όσκαρ ως πρωταγωνίστρια του «Room», διαθέτει την ποιότητα για να διαχειριστεί ένα ρόλο-καρμανιόλα. Τα καταφέρνει με άνεση και στιλ χωρίς να γίνεται υπερβολική ή χάρτινη: η ανθρωπιά της ηρωίδας της είναι και το μεγάλο ατού της, δείχνοντας πως το μάτσο σύμπαν των υπερηρώων έχει πολλά να μάθει από εκείνη. Το φιλμ αξίζει την προσοχή μας, όμως, και για άλλους λόγους. Η αφήγηση είναι διανθισμένη με κινηματογραφόφιλες αναφορές που δένουν υποδειγματικά με τα στάνταρ του κομιξίδικου σύμπαντος (το 1995, που εκτυλίσσεται η ιστορία, προσφέρει μια παλιομοδίτικη αισθητική αλλά και ένα έξυπνο αυτοσαρκαστικό χιούμορ) χωρίς –το σημαντικότερο– η περιπέτεια να δείχνει ψεύτικη. Η σκηνοθεσία των Μπόντεν-Φλεκ αγγίζει απρόσμενα επίπεδα ρεαλισμού, σημαντική είναι η συμβολή προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση του Σάμιουελ Λ. Τζάκσον ως Φιούρι, ενώ το σενάριο έχει στα κρίσιμα σημεία του τις κατάλληλες ανατροπές, που υπακούουν κυρίως στη λογική «απολαύστε το ορεκτικό γιατί το κυρίως πιάτο αργεί ακόμη». Κι αν κρίνουμε από όσα είδαμε στην πρώτη περιπέτεια της Captain Marvel, ετοιμαστείτε για πολύ σπουδαία πράγματα στη συνέχεια.

Σκηνοθεσία: Άνα Μπόντεν, Ράιαν Φλεκ
Πρωταγωνιστούν: Μπρι Λάρσον, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Μπεν Μέντελσον, Ντζίμον Χόνσου

INFO
Captain Marvel
Captain Marvel Captain Marvel
2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 124'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ράιαν Φλεκ, Άννα Μπόντεν
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Τζουντ Λο, Ανέτ Μπένινγκ, Μπεν Μέντελσον, Λι Πέις, Γκέμα Τσαν, Κλαρκ Γκρεγκ, Μπρι Λάρσον, Τζίμον Χουνσού, Ρούνε Τέμτε
  • χρονολογια: 2019
Δες αναλυτικά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ