Κινηματογραφος

Ο Ρόμπερτ Πάτινσον μιλάει στην A.V.

«Το να υποδυθώ τον Έλληνα ήταν πρόκληση»

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
img_1131.jpg
@ Production House Greece

Ο βρετανός σταρ Ρόμπερτ Πάτινσον στη νέα του ταινία «Good time» υποδύεται τον Έλληνα Κόνι (από το Κωνσταντίνος) Νίκας που ζει στο Κουίνς της Νέας Υόρκης σε μια πυρετώδη ερμηνεία. Ο Πάτινσον βρέθηκε στην Αθήνα για την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στη χώρα μας και βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του καθώς με τους συμπαραγωγούς του φιλμ, τους Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση και Τέρι Ντούγκας.

img_1791.jpg


Ύστερα από το «Twilight saga» επιχειρείτε μια στροφή στην καριέρα σας –δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε σε art house ή ανεξάρτητη ταινία, αφού έχει προηγηθεί το «Cosmopolis» του Κρόνενμπεργκ, το «Rover» κ.ά.–, που εμπεριέχει ρίσκο. Είναι συνειδητή η απόφασή σας να πρωταγωνιστείτε πλέον μόνο σε φιλμ όπως το «Good time» ή είναι κάτι που απλώς έτυχε;

Ρ.Π.: Μάλλον συνέβησαν και τα δύο. Δεν έχω αρνητικά συναισθήματα για τις μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές. Αλλωστε σε μια τέτοια όπως είναι το «Twilight» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η μέχρι τώρα καριέρα μου και είμαι ευγνώμων σε αυτό. Όμως όταν έχεις κάνει πέντε ταινίες που είναι πανομοιότυπες, κάποια στιγμή αποζητάς νέες εμπειρίες. Θέλω να δοκιμαστώ σε πράγματα που με ιντριγκάρουν και νιώθω ότι έχουν κάτι διαφορετικό να πουν, από τις μεγάλες, ακριβές παραγωγές που πάνω-κάτω ξέρεις τι περιμένειςνα δεις.

Στο ρόλο του Κόνι τι σας ιντριγκάρησε περισσότερο;

Ρ.Π.: Είναι ένας ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς που ψάχνει να βρει το δρόμο του. Είναι όμως απελπισμένος και κάνει συνέχεια λάθη (αν και σε ένα δεύτερο επίπεδο μάλλον δείχνει ευρηματικότητα και ετοιμότητα σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει φαινομενικά διέξοδος), ενώ στρέφεται συνεχώς στη βία και το ψέμα. Διαθέτει όμως και δυνατά, θετικά στοιχεία μέσα του που προσωπικά με ενθουσίασαν και ήθελα να τα ανακαλύψω μέσω της ερμηνείας. Η διαρκής πάλη του να τα καταφέρει κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες είναι εντυπωσιακή.

Βλέποντάς σας στην ταινία να δίνετε αυτή την «τρελαμένα» δυναμική αλλά και προσεγμένη στις λεπτές αποχρώσεις της ερμηνεία –ο Κόνι μπορεί να είναι εκτός από τον ψυχάκια μικροκακοποιό και ο τρυφερός, προστατευτικός μεγάλος αδελφός που δείχνει να αγαπάει περισσότερο από κάθε τι στον κόσμο τον μικρό αδελφό του– είχα την αίσθηση ότι ο χαρακτήρας αυτός πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στον αληθινό σας εαυτό. Κάνω λάθος;

Ρ.Π.: (γελάει) Λέτε; Σε κάθε ρόλο πάντως που αναλαμβάνω προσπαθώ να βάζω και προσωπικά στοιχεία μέσα ανακατεμένα βέβαια με κομμάτια φανταστικά. Η αλήθεια είναι ότι ο Κόνι έχει στο χαρακτήρα του κάποια σημεία που με άγγιξαν ιδιαίτερα. Η ενέργεια, η αυθεντικότητα και η αίσθηση ότι όσα κάνει είναι το καλύτερο για εκείνον και τον αδελφό του (άσχετα αν τα περισσότερα είναι μάλλον καταστροφικά) είναι ενταγμένα στο προσωπικό του κώδικα ηθικής που δεν κατατάσσεται εύκολα σε καλό ή κακό. 

Η ταινία είναι παραγωγή της Hercules Film Fund. Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο «Good time»;

Π.Κ.Λ.: Πάντα θέλαμε να κάνουμε ένα φιλμ όπως τα παλιά σπουδαία έργα του Σκορσέζε,  που γυρίζονταν στη Νέα Υόρκη των 70ς και έδειχναν την άλλη πλευρά της πόλης. Τη σκληρή, άγρια ομορφιά αυτών των ταινιών θυμίζει η κινηματογράφηση των Σάφντι, ενώ σημαντικός παράγοντας για να κάνουμε το φιλμ ήταν η επιθυμία του Ρομπ, ενός ηθοποιού που εκτιμούσαμε από παλιά, να πρωταγωνιστήσει σε αυτό. Κυρίως όμως θέλουμε οι ταινίες που κάνουμε να έχουν μια διαφορετική αίσθηση των πραγμάτων. Κι αυτή η ταινία είχε κάτι διαφορετικό να πει.

Τ.Ν..: Θέλουμε στις ταινίες μας να υπάρχουν γερά θεμέλια και να υπάρχει κάτι ενδιαφέρον ή πρωτότυπο να δείξουμε. Τα αδέλφια Σάφντι μάς είχαν κεντρίσει την περιέργεια από τις προηγούμενες δουλειέςτους. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο μυστικό για την εμπορική επιτυχία μπορείς μόνο να εμπιστευτείς κάποιουςανθρώπους που θαυμάζεις τη δουλειά σου (όπως οι σκηνοθέτες, οι σεναριογράφοι, ο Ρομπ αλλά και τόσοι άλλοι που εργάζονται στη δημιουργία μιας ταινίας) και να ευχηθείς να πάνε όλα καλά. 

Ρ.Π.: Όταν είδα τι είχαν κάνει στο προηγούμενο φιλμ τους «Heaven knows what» ήθελα οπωσδήποτε να συνεργαστούμε και να γίνω μέρος του ηλεκτρισμένου, ακραίου κόσμου τους.

Σας άφησαν οι σκηνοθέτες περιθώρια για να αυτοσχεδιάσετε στην ερμηνεία σας;

Ρ.Π.: Συζητήσαμε πολύ για το πώς θα έπρεπε να προσεγγίσω το ρόλο. Όλες οι ατάκες ήταν γραμμένες στο σενάριο. Όμως είχα την ελευθερία σε κάποιες σκηνές που έδιναν ανάσες στη δράση να αλλάξω κάποιες αρχικές σκέψεις μου πάνω στην προσέγγιση του χαρακτήρα μου.

img_1796.jpg

Το φιλμ «Good time» παίζεται από τις 23 Νοεμβρίου 2017 στις αίθουσες σε διανομή Feelgood.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ