Κινηματογραφος

O μαγικός κόσμος του Χρήστου Ψαθά

Σαν ταινία παλιού σινεμά. Ρετρό μηχανήματα που μοιάζουν με παιχνίδια και που μυρίζουν άλλη εποχή.

sandra_odet.jpg
Σάντρα - Οντέτ Κυπριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 291
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3730-10430.jpg

Σαν ταινία παλιού σινεμά. Ρετρό μηχανήματα που μοιάζουν με παιχνίδια και που μυρίζουν άλλη εποχή. Εκατοντάδες, σπανιότατες, πρωτότυπες, υπέροχες κινηματογραφικές μηχανές. Μόνο ένας ρομαντικός τύπος θα μπορούσε να τις έχει μαζέψει σχεδόν όλες. Ο Χρήστος Ψαθάς, ο «κύριος Κινηματογραφική Μηχανή», είναι ο μεγαλύτερος-μανιακός-συλλέκτης κινηματογραφικών μηχανών που υπάρχει.

Ξεκίνησε από μικρός –μαθητής ακόμη– να μαζεύει σπάνια μοντέλα, εξαρτήματα κι εργαλεία που έχουν να κάνουν με τον κινηματογράφο. Αυτή τη στιγμή, η συλλογή του θεωρείται ως «η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή κινηματογραφικών μηχανών στον κόσμο». Κινηματογραφικές μηχανές λήψεως & προβολής, gadgets και αξεσουάρ διαφόρων τύπων και format. Σπάνιες Mutoscope –που χρονολογούνται από το 1900– άλλες χειροποίητες, ξύλινες χωρίς μοτέρ κίνησης που χρησιμοποιούν μανιβέλα. Εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι Bolex Paillard, Canon, Bauer, Leica σε 8 mm, super 8 mm, 9,5 και 4,75 mm, 16 mm, 28 mm και 35 mm. Πώς; Με απέραντα, υπερατλαντικά ταξίδια, πολύ χρόνο και ψάξιμο και βασικά αστείρευτο μεράκι. Τα κομμάτια της μοναδικής αυτής συλλογής καλύπτουν σχεδόν όλη την παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου κι έχουν συλλεχθεί από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Τοποθετημένα τακτικά στα ράφια του χώρου του, μπορεί κανείς να εντοπίσει ιστορικές κινηματογραφικές μηχανές, όπως Pathe-Kok, Pathescope ace 9,5 mm, Scopitone, Wittnauer, Sekonik και Princes, περίπλοκα μηχανήματα-έργα τέχνης, ανεκτίμητης συλλεκτικής και λαογραφικής αξίας. Αλλά και προτζέκτορες αντίκες, View Masters και σπάνια εργαλεία. Μεγάλο μέρος αυτής της συλλογής καταλαμβάνουν μερικές από τις σπανιότερες και πιο πρωτότυπες μηχανές στον κόσμο, που χρονολογούνται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Ο Χρήστος Ψαθάς είναι ένας ξεχωριστός, ρομαντικός, μποέμ συλλέκτης. Απ’ αυτούς που αφιερώνουν σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους σε μία αγαπημένη τους συλλογή… Με την αστείρευτη –κινηματογραφική– αγάπη του όμως, δεν έχει μαζέψει μόνο αυτά τα πανέμορφα, «μαγικά κουτιά»: μέσα τους κρύβουν εικόνες, ολόκληρες ιστορίες και ζωές.

Ο Χρήστος Ψαθάς είναι ένας συλλέκτης νοσταλγικών στιγμών… μόνο που τα κομμάτια αυτής της συλλογής είναι αυστηρά ιδιωτικά και δεν διατίθενται προς πώληση.

Για να τη δείτε όλη, μπείτε στο site www.filmprojectors.eu

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ