Κινηματογραφος

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν δεις το Dark Tower

Idris Elba vs Matthew McConaughey: Το σκοτεινό έπος του Stephen King είναι ένα από τα φιλμ του καλοκαιριού 

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
358394-742308.jpg

Η γραμμή ανάμεσα σε μια πετυχημένη μεταφορά βιβλίου στο σινεμά και μια μούφα είναι λεπτή. Η επταλογία του Μαύρου Πύργου, ζωντανεύει στις 4 Αυγούστου στους κινηματογράφους την αιώνια διαμάχη καλού και κακού. Και όχι μόνο.

 

Αρχαίοι μύθοι, ηρωική φαντασία και θρύλοι της αμερικανικής Δύσης συνενώνονται σε ένα μεγαλειώδες έπος. Εκεί που η φαντασμαγορία του τρόμου ξεδιπλώνεται σε έναν απειλητικό κόσμο που καταρρέει. Πόση σχέση έχει το «The Dark Tower» με τα μυθιστορήματα του Στίβεν Κίνγκ και τι μας περιμένει στο σινεμά; 

Χρειάστηκε πολύς χρόνος αλλά έγινε πραγματικότητα

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θέλησαν να μεταφέρουν τη σκοτεινή ιστορία στο σινεμά. Το 2007 ο Τζ. Τζ. Έιμπραμς ξεκίνησε μαζί με τον Ντέιμον Λίντελοφ, έναν από τους σεναριογράφους του «Lost», τις προσπάθειες αλλά τα παράτησαν το 2009. Το 2010 ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ συμμετείχε σε συζητήσεις με τη Universal, μαζί με τον Χαβιέ Μπαρδέμ, για μια τηλεοπτική μεταφορά του «The Dark Tower» που δεν τελεσφόρησαν.

Τι συμβαίνει στο Μαύρο Πύργο;

Η φανταστική ιστορία του πιστολέρο Ρόλαντ Ντεσέιν από τη Γαλαάδ, του τελευταίου από μια ανώτερη γενιά πιστολέρο, ο οποίος θα ξεκινήσει από παιδί για να βρει τον Μαύρο Πύργο που κινδυνεύει, ώστε να σώσει τον κόσμο του και όλους τους «παράλληλους» κόσμους. Θα διαβεί μέσα από αυτούς, θα ταξιδέψει στο χρόνο και θα αποκτήσει 4 συνοδοιπόρους, που θα αγωνιστούν μαζί του. Η συγγραφή της ιστορίας ξεκίνησε από τον Στίβεν Κινγκ το 1970 και ολοκληρώθηκε το 2004. Εδώ δεν υπάρχουν μόνο σφαίρες και κυνηγητό  αλλά και ψυχικά χαρίσματα, υπερφυσικές δυνάμεις και psy-ops μέθοδοι εξόντωσης. Ο «Μαύρος Πύργος» χρωστά τον ήρωά του στο ποίημα «Childe Roland to the Dark Tower came» του Ρόμπερτ Μπράουνινγκ, στον Έντγκαρ Άλαν Πόε, στο γουέστερν «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» του Σέρτζιο Λεόνε και το χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Κλιντ Ίστγουντ, τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Tζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

Δεν πρόκειται για μια ακριβή μεταφορά

Στην ταινία θα δούμε τη δράση να αρχίζει λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με το μικρό Τζέικ, να προσπαθεί να ξεπεράσει τον θάνατο του πατέρα του, που πέθανε σαν ήρωας από τοξική δηλητηρίαση σώζοντας παγιδευμένους ανθρώπους στο World Trade Center της Νέας Υόρκης, μια εναλλακτική εκδοχή της οποίας είναι το ένα από τα πολλά σκηνικά στα οποία θα εκτυλιχθούν τα γεγονότα, εκτός από το Κέντρο του Κόσμου. Δεν θα ξεκινά ακριβώς από το πρώτο μυθιστόρημα του 1982 «Ο τελευταίος πιστολέρο» και παραμένει άγνωστο σε ποιο από τα επτά θα εστιάζεται η πλοκή, αν και το τρίτο παρουσιάζει τις περισσότερες πιθανότητες. 

Ο Στίβεν Κινγκ αποφάσισε να βάλει το χεράκι του

Αν και δεν είναι δεδηλωμένος λάτρης των μεταφορών των έργων του στο σινεμά, που δεν είναι και λίγες, ο σπουδαίος συγγραφέας εργάστηκε μαζί με το σκηνοθέτη Νικολάι Αρσέλ και το σεναριογράφο Ακίβα Γκόλντσμαν, προχωρώντας σε μερικές διορθώσεις και κατευθύνσεις που πίστευε πως είναι απαραίτητες.  

Οι σταρ που «είδε» το Χόλιγουντ για το ρόλο του Πιστολέρο

Μπορεί ο Ίντρις Έλμπα να έκανε την έκπληξη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια απόφαση που εξέπληξε πολλούς, καθώς ο Ρόλαντ Ντεσέιν είναι λευκός, αλλά δεν ήταν λίγα τα μεγάλα ονόματα που βολιδοσκόπησαν οι παραγωγοί του φιλμ για να ερμηνεύσουν τον Πιστολέρο. Ράσελ Κρόου, Κρίστιαν Μπέιλ, Ντάνιελ Κρεγκ, Βίγκο Μόρτενσεν και Χαβιέ Μπαρδέμ, είναι μερικά από εκείνα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η αντίδραση του Στίβεν Κινγκ πάντως για την επιλογή του Έλμπα και όσα γράφτηκαν ήταν σαφής και αποστομωτική.

Ο Junkie XL υπόσχεται ένα σάουντρακ που θα μας κολλήσει στα αυτιά

Μετά το post apocalyptic ost για το «Mad Max: Fury Road», τη μουσική επένδυση του «Deadpool» και του «Batman v Superman: Dawn of Justice» που συνέθεσε μαζί με τον Χανς Ζίμερ, ο πολυτάλαντος μουσικός επιλέχθηκε ξανά για μια καλτ ταινία με κόμικ ψυχή. Δεν απογοήτευσε κανένα μέχρι στιγμής και τα προγνωστικά είναι με το μέρος του.

«Δεν σκοτώνω με το πιστόλι μου. Σκοτώνω με την καρδιά μου»

Οι πρώτες ατάκες από το τρέιλερ του φιλμ βάζουν σε υποψίες για το ρόλο που θα έχουν στην ταινία. Μία και μία. Σε man to man αναμέτρηση, ο Ίντρις Έλμπα διαμηνύει στο Μάθιου ΜακΚόναχι «δεν σκοτώνω με το πιστόλι μου. Σκοτώνω με την καρδιά μου», ενώ εκείνος κοιτώντας την κάμερα διακηρύττει πως «ο θάνατος κερδίζει πάντα». Οι δύο ηθοποιοί έχουν μεταφέρει σε μια προσπάθεια μάρκετινγκ την «αντιπαλότητά» τους και στο Twitter, με μίνι διαλόγους, κάθε φορά που κάτι νέο από το «Dark Tower» αποκαλύπτεται.

Τι πιστεύει ο Ίντρις Έλμπα  για τον Πιστολέρο;

«Eίναι ένας άντρας που έχει ένα βαθιά μυστικιστικό στοιχείο πάνω του. Είναι περίπου 200 ετών, έχει δει πολλά κι έχει μια βαθιά σύνδεση με το μεταφυσικό. Όταν τον γνωρίζουμε για πρώτη φορά είναι ιδιαίτερα στωικός, δεν θέλει σχεδόν καν να μιλήσει, αλλά όταν τον γνωρίζεις λίγο καλύτερα, βλέπεις πως ξέρει πολλά για τον κόσμο και την ιστορία του» είναι μερικά από τα λόγια με τα οποία έχει περιγράψει τον Πιστολέρο ο διάσημος ηθοποιός. Μια αινιγματική, μοναχική, φιγούρα σε έναν κόσμο με δυσοίωνα τοπία που θυμίζει, ίσως, τρομακτικά το δικό μας.

Ποιος είναι ο Μαυροντυμένος Άνδρας που ερμηνεύει ο Μάθιου ΜακΚόναχι;

Θα μπορούσε να είναι ο διάβολος; Το απόλυτο κακό; Η ενσάρκωση της σκοτεινής πλευράς που κρύβουν οι άνθρωποι; Επιστρέφοντας για πέμπτη φορά στην καριέρα του σε ρόλο «κακού» και σε ένα χαρακτήρα που όχι μόνο έχει κι άλλα ονόματα αλλά έχει εμφανιστεί και σε άλλες ιστορίες του Στίβεν Κινγκ, ο Μάθιου ΜαΚΚόναχι προσπαθεί να γκρεμίσει το Μαύρο Πύργο που συγκρατεί το σύμπαν από το να διαλυθεί. Με κάθε τρόπο. Σε ρόλο-κλειδί για την εξέλιξη της ιστορίας, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός δείχνει στις πρώτες σκηνές για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από την εμφάνισή του.

Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Η κωδωνοκρουσία που ακούγεται στο πρώτο τρέιλερ της ταινίας είναι εκείνη που παίζει και στο σπαγγέτι γουέστερν «Για λίγα δολάρια ακόμη…». Ένα έξυπνο και διακριτό ονόρε σε μια ταινία που ενέπνευσε τον Στίβεν Κίνγκ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ