Κινηματογραφος

Στις Κάννες η ελληνική ταινία «Γενάρης» της Ζωής Σγουρού

Μιλήσαμε πρώτοι με τη σκηνοθέτιδα και μάθαμε περισσότερα για την ταινία μικρού μήκους που έγινε δεκτή στην ενότητα Short Film Corner του Φεστιβάλ  

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346887-720129.jpg

Στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών «Short Film Corner» θα συμμετάσχει η ταινία μικρού μήκους «Γενάρης» της Ζωής Σγουρού. «Πρόκειται για μια ιστορία εφηβικού έρωτα με κεντρικό ήρωα έναν νέο άνθρωπο που καλείται να αντιμετωπίσει την απώλεια, ενώ τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν πέρυσι στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης», μας είπε η σκηνοθέτιδα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που έκαναν δεκτή τη συμμετοχή στο διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Yenaris Short Film - Teaser - Yenaris & Karina from Woodline Films on Vimeo.

«Η ιστορία διαδραματίζεται σε μία κοινωνία, που δεν οριοθετείται χρονικά και χωρικά, όπου υπάρχει ένα έθιμο για τους άνδρες. Τα μακριά μαλλιά είναι δείγμα διαθεσιμότητας στην αγάπη. Υποδηλώνουν ότι κάποιος δεν έχει παντρευτεί και ψάχνει για σύντροφο και οι άνδρες κόβουν τα μαλλιά τους μόνο την ημέρα του γάμου τους. Το αγόρι που πρωταγωνιστεί βρίσκει τον έρωτα ένα καλοκαίρι και τον χειμώνα η κοπέλα που ερωτεύτηκε τον επισκέπτεται ξανά. Όμως έπειτα από διάφορα γεγονότα, λίγο πριν αφήσει τα μαλλιά του να μακρύνουν, θα κάνει την απόλυτη θυσία».

«Συμμετέχουν ερασιτέχνες ηθοποιοί από την Κρήτη, όπου ζω τα τελευταία χρόνια. Ορισμένοι έχουν κάνει αρκετές δουλειές υποκριτικά, όμως κανείς δεν είναι επαγγελματίας. Ο Αλέξανδρος Δούκας, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, είναι ένα αγόρι που βρήκα σε street casting. Είναι 16 χρονών, ζει στον Άγιο Νικόλαο και τον βρήκα τυχαία στην περιοχή».

«Δεν γινόταν να δηλώσουμε συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ καθώς μας περιόριζαν τα 25 λεπτά της διάρκειας της ταινίας. Στο διαγωνιστικό συμμετέχουν ταινίες μέγιστης διάρκειας 15 λεπτών. Η ταινία έγινε δεκτή και τον Μάιο θα βρεθούμε στις Κάννες. Η υποβολή αιτήσεων για τα περισσότερα φεστιβάλ ξεκινά τον Απρίλιο, επομένως το Φεστιβάλ των Καννών και ακόμη ένα φεστιβάλ στην Ιαπωνία ήταν οι πρώτες μας κινήσεις. Το γεγονός ότι η ταινία γίνεται πρώτα δεκτή στις Κάννες είναι φοβερό και αποτελεί σίγουρα μια πάρα πολύ ωραία αρχή».

Yenaris Short Film - Teaser - The Wedding from Woodline Films on Vimeo.

Η ενότητα ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα 22-28 Μαΐου του 2017, όπου εκτός από το διαγωνιστικό μέρος, μια σειρά ταινιών επιλέγονται για να συμμετέχουν σε έναν διεθνή κύκλο προβολών, συναντήσεων και εργαστηρίων που παρέχουν στους συντελεστές δικτύωση και δυνατότητα προώθησης της ταινίας σε διεθνή φεστιβάλ.

Ο «Γενάρης» αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική ταινία της Ζωής Σγουρού, η οποία έχει εργαστεί για χρόνια ως βοηθός σκηνοθέτη, είχε συνεργαστεί επανειλημμένα με τον Κώστα Κουτσομύτη και συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ως βοηθός σκηνοθέτη στην αγαπημένη τηλεοπτική σειρά του Mega «Το Νησί».


Συμμετέχουν: Αλέξανδρος Δούκας, Ανδρέας Χατζημαρκάκης, Αλεξία Αγαπάκη, Τζωρτζίνα Τζώρτζη

Σκηνοθεσία: Ζωή Σγουρού

Σενάριο: Ζωή Σγουρού, Βιργινία Διακάκη

Παραγωγή: Λεωνίδας Σκουλικάρης

Woodline Film Productions, Kinematic Motion Pictures

ΠΡΟΣΦΑΤΑ