- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Once in a Lifetime
Σήμερα βγαίνει στον κινηματογράφο το ντοκιμαντέρ της Νικόλ Αλεξανδροπούλου “Once in a Lifetime”, για τη ζωή του σημαντικότερου μουσικού παραγωγού του ελληνικού ραδιοφώνου Γιάννη Πετρίδη. Είναι ο άνθρωπος που σχημάτισε το μουσικό DNA του Έλληνα, που άλλαξε τον τρόπο να ακούμε μουσική μέσα από τη μακροβιότερη εκπομπή του ελληνικού ραδιoφώνου. Η πιο αναγνωρίσιμη φωνή των ερτζιανών μιλάει στην Α.V. και γράφει τις λεζάντες σε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό από τη δική του Αμερική.
ΝΙΚΟΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η σκηνοθέτιδα
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την ταινία; Συζητώντας τυχαία με κάποιον επιχειρηματία, μου έκανε εντύπωση το ότι είπε πως δεν θα γίνονταν ποτέ αυτό που έγινε αν δεν άκουγε την εκπομπή του Πετρίδη. Αργότερα, ψάχνοντας στο internet, συνάντησα τυχαία ένα πολύ ωραίο άρθρο στο μπλογκ του enteka που μου κίνησε το ενδιαφέρον. Τη συνέχεια την ξέρουμε.
Ποια εικόνα σχημάτισες για τον πρωταγωνιστή σου; Ο Γιάννης είναι απαιτητικός και δύσκολος συνεργάτης, αλλά περάσαμε υπέροχα. Είναι αυτό που λέμε αιώνιος έφηβος, χάρη στο απίστευτο πάθος που έχει με τη μουσική.
Ποια η σχέση των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων που καταγράφετε και στην ταινία με τη μουσική; Η μουσική δεν είναι αναπόσπαστο και αυτόνομο κομμάτι της κοινωνίας. Δημιουργεί και επηρεάζει μορφές και τάσεις. Από τα blues και το apartheid, το Βιετνάμ και τους Doors, τη Βασίλισσα της Αγγλίας και το πανκ, και στην Ελλάδα από τη Χούντα και τον Θεοδωράκη στη δεκαετία του ’90 και τα μπουζούκια. Τα κοινωνικά δεδομένα και τα κινήματα πάντα εκφράζονται μέσα από τη μουσική.
Ποιες οι δικές σας κινηματογραφικές αναφορές; Έχoντας ζήσει για χρόνια στην Ιταλία, πάντα οι σκηνοθέτες του ιταλικού νεορεαλισμού, όπως ο Nτε Σίκα και ο Παζολίνι, με επηρέαζαν. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το κλασικό Χόλιγουντ, αλλά και με το σινεμά του Κιούμπρικ που αγαπώ ιδιαίτερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ
Ο πρωταγωνιστής
Πώς νιώθετε που η ζωή σας έγινε ταινία; Δεν πρόκειται για τη βιογραφία μου αλλά για ένα σύντομο οδοιπορικό στις κοινωνικές και μουσικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μέσα από τη ματιά της ραδιοφωνικής εκπομπής που συνεχίζεται εδώ και 35 σχεδόν χρόνια. Είναι κάτι σαφώς πιο ενδιαφέρον και πολυδιάστατο από μια βιογραφία και γι’ αυτό δέχτηκα να το κάνω.
Πόσα χιλιόμετρα έχετε περάσει ταξιδεύοντας στην Αμερική; Είναι αδύνατο να υπολογίσω τα αμέτρητα χιλιόμετρα. Μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι έχω οδηγήσει σε 48 από τις πολιτείες της Αμερικής.
Πώς είναι να περνάτε μπροστά από την κάμερα μετά από τόσα χρόνια στο ραδιοφωνικό στούντιο; Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο και εξακολουθώ πάντα να αγαπώ το ραδιόφωνο, το οποίο δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Αυτή η ταινία είναι μια μικρή παρένθεση στην πορεία μου, πριν επιστρέψω πάλι στους κανονικούς μου ρυθμούς.
Τι άλλες εμμονές έχετε εκτός από τη μουσική; Νομίζω πως αν στη μουσική προσθέσεις τον κινηματογράφο, τα βιβλία και τα ταξίδια, αυτά είναι αρκετές εμμονές για έναν άνθρωπο…
Ιnfo
Η ταινία “Οnce in a Lifetime” θα προβάλλεται από τις 8/10 στον κινηματογράφο Έλλη από την Nutopia. Μπες και δες: http://apotis4stis5.blogspot.com/
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θερινό στον 7ο όροφο του εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθήνας
Η συνεργασία των δύο θρύλων του αμερικανικού σινεμά αριθμεί ήδη δέκα ταινίες
Μια δυναμική ιστορία ενηλικίωσης και αυτοδιάθεσης - Έρχεται στους κινηματογράφους από τη Feelgood
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε ότι αποχωρίστηκε και επίσημα το επώνυμο της διάσημης οικογένειας
Η φετινή διοργάνωση έχει ως θεματικό άξονα το «Φωτίζοντας τον διάλογο»
Καλεσμένος στο podcast IMO με τη Μισέλ Ομπάμα και τον Κρεγκ Ρόμπινσον ο θρυλικός σκηνοθέτης
Η νέα προβολή θα περιλαμβάνει σκηνές που παρέμεναν άφαντες για πάνω από εξήντα χρόνια
Η ερωτική σχέση δυο ανθρώπων με μηδενική ορατότητα στον δημόσιο χώρο
Ο ηθοποιός έγινε γνωστός και από το Emily in Paris, όπου υποδυόταν τον Louis de Léon, τον CEO του κολοσσού της μόδας JVMA
Πότε θα κυκλοφορήσει η πέμπτη ταινία του επιτυχημένου animated franchise
Ιδιότυπη δραμεντί που σε αρκετά σημεία γίνεται συγκινητική
Ένα φλύαρο έργο χωρίς πρωτοτυπίες
Κάποια λίγα σκετς βγάζουν αρκετό γέλιο, όμως τα περισσότερα έχουν προβλέψιμη πλοκή
Ο Κέιν Πάρσονς ποντάρει στην αινιγματική πλοκή και τους ρεαλιστικούς χαρακτήρες αντί των αναμενόμενων jump scares
Από τις αφηγήσεις των κατοίκων μέχρι την ιστορία της περιοχής, ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο ατμόσφαιρα και ευαισθησία
Kαθώς η τρίτη σεζόν του Euphoria έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις
Μιλήσαμε μαζί του για την ταινία, την ποίηση, τη φιλοσοφία, την εκπαίδευση και την απρόσμενη είσοδό του στον κινηματογράφο.
Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης κατέκτησε τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικα της καριέρας του
Φέτος, το ισπανικό φιλμ «The Black Ball» απέσπασε αποθέωση διάρκειας περίπου 20 λεπτών
Η Γιούρι βραβεύτηκε για την εμφάνισή της στη χιλιανή ταινία «La Perra»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.