Κινηματογραφος

Animation: Η πολύχρωμη πλευρά της ζωής

Με αφορμή τη γιορτή του animation ας δούμε κάποιες από τις σημαντικότερες χρονολογίες στην ιστορία του

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328907-680123.jpg

Η 28η Οκτώβρη έχει καθιερωθεί ως η Μέρα του Animation. Από τα πρώτα βήματα μας που κρατούσαμε σχεδόν όλοι ένα «Μίκυ Μάους» στο χέρι, μέχρι τα καρτούν στην τηλεόραση που μας ξεναγούσαν σε κόσμους μαγικούς ή τα κλασικά παραμύθια της Ντίσνεϊ που άνοιγαν το διάδρομο προς τη μυσταγωγία της σκοτεινής αίθουσας, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν υπάρχει  παιδί  που να μην ένιωσε έστω για μια φορά στη ζωή του τη ζεστασιά που προσφέρει το γραμμένο, είτε στο χέρι είτε στον ψηφιακό υπολογιστή, κινούμενο σχέδιο. Καθώς η γιορτή του animation είναι η γιορτή όλων μας, ας δούμε κάποιες από τις σημαντικότερες χρονολογίες στην ιστορία του animation που το λεξικό προσδιορίζει ως «την τέχνη που δημιουργεί τη ψευδαίσθηση της κινούμενης εικόνας μέσα από μια σειρά συνεχόμενων καρέ με ζωγραφιές που έχουν ανεπαίσθητες διαφορές η μία μετά την άλλη».

1892: Στις 28 Οκτωβρίου 1892 προβάλλεται στο Παρίσι η 15λεπτη ταινία του Εμίλ Ρενό «Ο φτωχός κλόουν» που θεωρείται η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων στην ιστορία τπυ κινηματογράφου.

1907: Ο Αμερικανός Σ. Μπλάκτον γυρίζει την πρώτη αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων.

1928: Ο Μίκυ Μάους εμφανίζεται πρώτη φορά στην οθόνη με το ομιλών «Steamboat Willie».

1937: Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ βάζει υποθήκη το σπίτι του, πάει κόντρα στις προβλέψεις και κυκλοφορεί στις αμερικανικές αίθουσες την πανάκριβη «Χιονάτη και τους Επτά Νάνους» που είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων. Αντί της αποτυχίας που προεξοφλούσαν όλοι στο Χόλιγουντ, το φιλμ σπάει τα ταμεία όπου προβάλλεται.

1994: Ο «Βασιλιάς των λιονταριών» της Ντίσνεϊ  με τα 969 εκατομμύρια που μάζεψε στο παγκόσμιο box office γίνεται η πιο πετυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων (με την παραδοσιακή τεχνοτροπία της ζωγραφιάς από χέρι) στην ιστορία του σινεμά.

1995: Κυκλοφορεί στις αίθουσες η πρώτη εξ' ολοκλήρου τρισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων φτιαγμένη από υπολογιστή. Είναι το «Toy story» της Pixar σε σκηνοθεσία Τζον Λάσιτερ, κόστους 30 εκατομμυρίων δολαρίων και συνολικές παγκόσμιες εισπράξεις τα 362 εκατομμύρια δολάρια.

2002: Καθιερώνεται ως International Animation Day η 28η Οκτώβρη με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένου Σχεδίου (ASIFA), μιας οργάνωσης εταίρου της UNESCO.

2013: To “Ψυχρά κι ανάποδα» σπάει το απόλυτο ρεκόρ των animated φιλμς με τα 1,287 δις δολάρια που συγκεντρώνει στο παγκόσμιο box office

2016: Το «Ψάχνοντας τη Ντόρι» κάνει ρεκόρ στο αμερικανικό box office ξεπερνώντας τα  485,5 εκατομμύρια δολάρια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.