Κινηματογραφος

Τελετή λήξης 28ου Πανοράματος

Η αυλαία κατέβηκε με πολλές βραβεύσεις και το «Brooklyn» του John Crowley σε πρώτη προβολή

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
304713-232073.jpg

Tην Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. στον κατάμεστο κινηματογράφο Όπερα, το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κατέβασε την αυλαία του με την απονομή των ειδικών βραβείων του φεστιβάλ, καθώς και εκείνων του Διαγωνιστικού Τμήματος. Στη συνέχεια, προβλήθηκε σε avant-premiere, η πολυαναμενόμενη ταινία του John Crowley “Brooklyn”.

Η τελετή λήξης του φετινού 28ου Πανοράματος πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων του κινηματογραφικού, καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού κόσμου, αλλά και απλών σινεφίλ. Εκτός των βραβευόμενων προσωπικοτήτων, τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι σκηνοθέτες Δημήτρης Αθανίτης, Βασίλης Βαφέας, Νίκος Βεργίτσης, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Βρεττάκος, Διονύσης Γρηγοράτος, Μάνος Ευστρατιάδης, Μάνος Ζαχαρίας, Νίκος Ζερβός, Νίκος Κορνήλιος, Βασίλης Μαζωμένος, Γιάννης Οικονομίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τάκης Παπαγιαννίδης, Χάρης Παπαδόπουλος, Μαριτίνα Πάσαρη, Νίκος Σαββάτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Άρης Φωτιάδης, Μάρκος Χολέβας, Τάσος Ψαρράς και άλλοι, οι ηθοποιοί Νεφέλη Κουρή, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Πυρπασόπουλος και Γιάννης Στάνκογλου, ο μουσικοσυνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος, ο παραγωγός Νίκος Σέκερης, η διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού, και οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός, Τάσος Γουδέλης και Σωτήρης Δημητρίου. Την τελετή παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

image

Η Τελετή Λήξης ξεκίνησε με τις τιμητικές βραβεύσεις προσωπικοτήτων για τη συνεισφορά τους στην κινηματογραφική τέχνη. Ο Διονύσης Σαββόπουλος (ο οποίος και όπως αποκάλυψε πως γιόρταζε τα 71α γενέθλιά του) παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τα χέρια του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Το δεύτερο τιμώμενο πρόσωπο, ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια στην πορεία του, ενώ αναφέρθηκε και εκείνος με τη σειρά του στην απώλεια του Μηνά Χατζησάββα, αλλά και του ηθοποιού Κωνσταντίνου Παπαχρόνη, που -όπως είπε- έχασε τη ζωή του στις 2 Δεκεμβρίου, φροντίζοντας ως αντιστάθμισμα των δυσάρεστων αυτών αναφορών, να προσθέσει την ευχάριστη νότα, ότι σαν σήμερα, είχε μάθει πριν από επτά χρόνια ότι θα γίνει πατέρας. Το βραβείο παρέδωσε στον Γιάννη Στάνκογλου, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος.

Σειρά είχαν οι απονομές βραβείων των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος. Το Βραβείο Κοινού, έδωσε παραδοσιακά η πενταμελής κριτική επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα» ξεχωρίζοντας ανάμεσα στις 12 ταινίες που διαγωνίστηκαν φέτος, το “Babai” του Visar Morina, «ταινία ζοφερή, με ένα βαθιά ανθρώπινο νόημα, την “εμπιστοσύνη”». Σημειώνουμε ότι τo “Babai” αποτελεί την επίσημη υποψηφιότητα του Κοσσόβου για τα Όσκαρ.

image

image

Στη συνέχεια, η τριμελής επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, αποτελούμενη από τους Τάσο Γουδέλη, Λευτέρη Αδαμίδη και Νέστορα Πουλάκο, απένειμε το βραβείο της στην ταινία “L'ombre des femmes” του Γάλλου Philippe Garrel. Το βραβείο παρέλαβε η Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laetitia Kulyk.

Τέλος, απονεμήθηκε το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI), το οποίο ονομάζεται πλέον «βραβείο στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου», αφιερωμένο στην προσφορά του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη. Την τριμελή επιτροπή αποτελούσαν, η Ρωσίδα Victoria Smirnova, ο Γάλλος Jean-Max Mejean, και η Ελληνίδα Ιφιγένεια Καλαντζή. Η ταινία την οποία ξεχώρισαν ήταν το THE TREASURE (Comoara), του Ρουμάνου Corneliu Porumboiu, «για την ικανότητά του να εκφράσει με μινιμαλιστικό τρόπο, μια δυνατή ιδέα, και για το πώς η μυθοπλασία χτίζει από το μηδέν, μια πραγματικότητα». Το βραβείο παρέδωσε η Φοίβη Αγγελοπούλου.

Μετά την τελετή λήξης, οι θεατές παρακολούθησαν σε avant-premiere την πολυαναμενόμενη ταινία “Brooklyn” του John Crowley. Βασισμένη στο βραβευμένο best-seller του Colm Tóibín, η ταινία διηγείται την περιπέτεια μιας Ιρλανδής μετανάστριας, τη δεκαετία του '50, που από το απομονωμένο χωριό της στη νοτιοανατολική Ιρλανδία, ξεκινά μια νέα ζωή στο Μπρούκλιν. H ταινία θα βγει στις αίθουσες την 31η Δεκεμβρίου 2015, από την Odeon.

Η βραδιά έκλεισε στο Bartesera, με την ευγενική χορηγία των Wines of Athens, όπου η εορταστική διάθεση από καλεσμένους και διοργανωτές, ήταν κυρίαρχη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλιάδες του κόσμου
Βασιλιάδες του κόσμου: Στο βασίλειο της Κολομβίας

Η ταινία από την Κολομβία, που κέρδισε το πρώτο βραβείου στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, είναι μια μεστή, καλλιτεχνική δημιουργία γύρω από ένα μείζον πολιτικό ζήτημα στην ιστορία της πολύπαθης χώρας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.