Κινηματογραφος

Στα άδυτα των New York Times

Δωρεάν προβολή του ντοκιμαντέρ στο Exile Room

112377-222532.jpg
Μαρίζα Μάντζιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28382-64337.jpeg

Το φιλμ «Page One: Inside the New York Times» του Andrew Rossi είναι ένα πολύ επίκαιρο και εύστοχο ντοκιμαντέρ για μία εξουσία που χάνεται – κι αν όχι αυτό, τότε σίγουρα για μια εξουσία που αλλάζει δραματικά.

Κι αν όχι αυτό, τότε ένα ταξίδι στα άδυτα του «ναού» της έντυπης ενημέρωσης, τους New York Times.

Η εφημερίδα που θεωρείται ένα από τα τελευταία προπύργια της έντυπης δημοσιογραφίας, προσπαθεί να επιβιώσει στη νέα εποχή του ηλεκτρονικού Τύπου και να αποφύγει τη μοίρα άλλων μεγάλων αμερικάνικων εφημερίδων που κλείνουν.

Με οδηγό τον λαλίστατο δημοσιογράφο David Carr, εκκεντρικό συντάκτη της εφημερίδας και με αμαρτωλό παρελθόν, η ταινία αποκτάει πρόσβαση στο newsroom των New York Times (για πρώτη φορά) και για έναν ολόκληρο χρόνο, παρακολουθώντας το διαλεκτικό παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στην είδηση, τη «δελεαστική» είδηση, τη δημοσίευση ντοκουμέντων από τα WikiLeaks μέχρι την προσπάθεια των δημοσιογράφων να μείνουν «κοντά στον αναγνώστη».

Μαθήματα δεοντολογίας, σκάνδαλα, το κυνήγι της αλήθειας και εξαιρετικά αποφθέγματα, σε ένα ντοκιμαντέρ που έκανε την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ του Sundance το 2011, έκανε εισπράξεις πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια στην Αμερική και έχει προταθεί για τα βραβεία Emmy και Critic’s Choice σαν καλύτερο ντοκιμαντέρ.

Το φιλμ «Page One: Inside the New York Times» προβάλλεται στο γνωστό Exile Room στο Μοναστηράκι, αυτή την Πέμπτη, με ελεύθερη είσοδο.

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους, κάτι που θα ισχύει και για άλλα φιλμ μέσα στη σεζόν 2012-13, μια και το Exile ξεκίνησε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, η οποία θα υποστηρίζει επιλεγμένες ταινίες.


Info:

PAGE ONE: INSIDE THE NEW YORK TIMES του Andrew Rossi (2011), 92’

Πέμπτη 25/10 στις 21:00

Exile Room: Αθηνάς 12, 3ος όροφος, απέναντι από τη στάση Μετρό Μοναστηράκι, τηλ 210 3223395, www.exileroom.gr

.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ