Κινηματογραφος

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Tι εικόνες ακούμε όταν βλέπουμε τη μουσική;

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
121954-273247.jpg

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σε συνεργασία με τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» και με την υποστήριξη των Φίλων του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, παρουσιάζουν μια ευφάνταστη και διαδραστική κινηματογραφική συναυλία.

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας («Νύχτες Πρεμιέρας», «Athens Open Air Film Festival») και διευθυντής του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ (www.cinemag.gr), θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 6 Μαρτίου και ώρα 18:00 στην κεντρική αίθουσα συναυλιών του Φ.Σ. Παρνασσός ένα διαδραστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό κινηματογραφικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «Τι εικόνες ακούμε όταν βλέπουμε μουσική;».

Μήπως τελικά τη μουσική των ταινιών τη βλέπουμε περισσότερο απ' όσο την ακούμε; Και μήπως μπορούμε να ακούσουμε τις εικόνες του σινεμά πιο μελωδικά και από την ίδια τη μουσική; Οι απαντήσεις θα δοθούν με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Οι μουσικοί Μr. Girl (κλαρινέτο και EWI) και Γεράσιμος Κατσίρης (φλάουτο και πιάνο) θα ερμηνεύσουν ζωντανά διάσημες κινηματογραφικές μελωδίες και θα δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο μουσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι κινούμενες εικόνες αποκτούν μια άλλη υπόσταση. Στο τέλος, ένα από τα πιο διάσημα «μουσικά» κομμάτια-έκπληξη της ιστορίας θα δώσει μια διαφορετική ερμηνεία στις έννοιες της ακοής και της όρασης.

Εικόνες παράξενες και απρόβλεπτες από διάσημες ταινίες, αριστουργηματικούς πίνακες και προκλητικές φωτογραφίες αποκτούν αναπάντεχες διαστάσεις όταν υποβληθούν στη δοκιμασία της μουσικής. Πόσο τρομακτικό θα ήταν, για παράδειγμα, το «Ψυχώ» με σουίνγκ; Γιατί ο Τζον Γουίλιαμς δεν χρησιμοποιεί ποτέ μπουζούκι; Πώς θα ήταν το «Pulp Fiction» χωρίς τη Μισιρλού;

Αυτές τις απορίες, και κυρίως την ερώτηση του Μπιλ Μάρεϊ «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι τρώγονται ακόμη από καρχαρίες. Δεν ακούν τη μουσική;», θα απαντηθούν σε μια μουσικοκινηματογραφική παρουσίαση με κοινό τόπο τις μουσικές και οπτικές συνθέσεις.

Ο Νίνο Ρότα και ο Τσιτσάνης, οι ατονικές εκτροπές του Τζον Κέιτζ και τα οπτικά ποιήματα του Αϊζενστάιν, ο Πικάσο και η βυζαντινή μουσική, ο Κιούμπρικ και ο Μπαχ μας βοηθούν να περιηγηθούμε στον κόσμο των εικόνων και των ήχων εντοπίζοντας τη διακριτική τους συγγένεια.

Η εκδήλωση, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά προς ενίσχυση των δράσεων του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, είναι μια ευγενική χορηγία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

INFO: Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 18.00-20.00. Γενική είσοδος €5. Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2103221917, Ε: lsparnas@otenet.gr (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-21.00). Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Κεντρική Αίθουσα Συναυλιών Φ.Σ.Παρνασσός, Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ