Το φετινό φεστιβάλ φωτογραφίας Athens Photo Festival (APhF:08) φιλοξενεί πολύ ενδιαφέροντες σύγχρονους φωτογράφους, κάποιες πιο κλασικές δουλειές και γεμίζει με φωτογραφίες μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα, πολυχώρους, βιτρίνες καταστημάτων, λουτρά και μπαρ για όλο το φθινόπωρο.
O P. Lomascolo ζήτησε από Λιβανέζους να ποζάρουν στο φακό του με τα μάτια κλειστά. Τους συνέδεσε με καλώδια εγκεφαλικής ανάλυσης που συνδέονταν με τη φωτογραφική του μηχανή και τους ζήτησε να οραματιστούν τον Λίβανο ακριβώς όπως θα ήθελαν να είναι. Το φωτογραφικό πείραμα –που πήρε το όνομα του ονείρου τους– “My Lebanon” μαρτυρεί τη νέα εποχή της φωτογραφίας. Την εποχή που η φωτογραφία –ξεπερνώντας τον εαυτό της– εξελίσσεται πίσω από την εικόνα, μέσω της εμπειρία του μοντέλου και της δικής μας, ζητώντας μας την ενεργοποίηση της φαντασίας μας.

Αυτό είναι ένα από τα 52 φωτογραφικά projects που θα δούμε στo “Athens Photo Festival” (το νέο όνομα του γνωστού μας «Μήνα Φωτογραφίας»). Το φεστιβάλ έχει ήδη ξεκινήσει με τις εκθέσεις του Αμερικανού φωτογράφου Tod Papageorge, του Σπύρου Μελετζή κ.ά. και θα συνεχίσει με εγκαίνια όλο τον Οκτώβριο. Οι εκθέσεις του προσεγγίζουν πολλά διαφορετικά είδη φωτογραφίας, από την πιο συμβατική χρήση της φωτογραφικής κάμερας ως μέσο καταγραφής, την πιο conceptual χρήση της, την ιστορική φωτογραφία αλλά και το πιο ελεύθερο φωτορεπορτάζ που θαμπώνει τα όρια μεταξύ αναπαράστασης και πραγματικότητας. Μία τέτοια περίπτωση, που εστιάζει σε λεπτομέρειες και ξαναδίνει μία καινούργια ανάγνωση του περιβάλλοντος, είναι η δουλειά του Αλβανού φωτογράφου Enri Canaj. Οι φωτογραφίες του δίνουν μία άλλη διάσταση της «κουλτούρας του δρόμου», που καταρρίπτει την κατασκευασμένη ομορφιά της “streetculture” και αποδίδει την πραγματική της σκληρότητα.
Οι διαφορετικές εκθέσεις που θα δούμε ενώνονται κάτω από το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ, που είναι η Μεσόγειος. 200 Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι αναδεικνύουν τη σύγχρονη εικόνα του μεσογειακού πολιτισμού, τις ιδιαιτερότητές του, την ομορφιά και τις πραγματικές δυσκολίες του. Ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους κοινωνικού προβληματισμού, αποδίδουν ένα ψηφιδωτό της Μεσογείου με εικόνες που εστιάζουν σε ζητήματα γεωπολιτισμού (Γιώργος Γεωργίου), γυναικείας ταυτότητας (Ιωάννα Ράλλη), αστικού ρεαλισμού (Μυρτώ Παπαδοπούλου), ιστορίας (Σπύρος Μελετζής), ενός οδοιπορικού στο «μύθο» της Μεσογείου (Patrick Taberna), τη δύναμη του πολιτικού σχόλιου (Αλεξάνδρα Γρυπάρη), την αποξένωση αλλά και ονειρική απομόνωση του σύγχρονου άνθρωπου (Ένη Κούκουλα) κ.ά.
Η αλλαγή του ονόματος του φεστιβάλ σε “Athens Photo Festival” σηματοδοτεί τους νέους στόχους του: το άνοιγμα προς το διεθνές, την αναίρεση των συνόρων, τη δημιουργία μιας διαπολιτιστικής πλατφόρμας. Μέσα στον Οκτώβριο θα παρουσιαστούν συνολικά 18 εκθέσεις και η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει τον Νοέμβριο με 24 ακόμα εκθέσεις, παράλληλες ομιλίες, προβολές, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, τον Νοέμβριο θα στηθούν δεκαπέντε οθόνες στα Λουτρά των Αέρηδων, όπου θα προβάλλονται εικόνες από διάφορες χώρες της Μεσογείου, ενώ στο κέντρο της Αθήνας θα κρεμαστούν φωτογραφίες νέων Ελλήνων φωτογράφων σε βιτρίνες γνωστών καταστημάτων.

AGENDA ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
HERE AND THERE, Tod Papageorge, Xippas Gallery, Σοφοκλέους 53 Δ, 210 3319.333
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ 1942-1944, Σπύρος Μελετζής, ΜΙΕΤ - Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου, 210 5221.420
ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΗΣ ΕΥΑΣ, Τρισεύγενη Άρχοντα, Λιλύ Φραγκάκη - Art & Design, πλ. Καρύτση 4, 210 3228.950
THE METRO, 18 Ανω (ομαδικΗ), Πολιτιστικό Στέκι Διάβαση, Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής, 210 8640.945
TERRA SINE SANGUIS, Νάντια Καλάρα, Cheapart, πλ. Καρύτση 5, 210 3249.626
WOMA-N-ATURE, Τίτα Μπονάτσου, Αστρολάβος -artlife, Ηροδότου 11, Κολωνάκι, 210 7221.200
DE SABLE ET DE VENT, Patrick Taberna, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, 210 3398.600
16/10, MY LEBANON, P. Lomascolo, Μαυρομιχάλη 55, Μαυρομιχάλη 55, 210 3624.856
ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΟΠΟΣ, Ελένη Κούκουλα, Manifactura Gallery, Ζωοδόχου Πηγής 29, Εξάρχεια, 210 3811.470
ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΝΑΠΑΥΛΑΣ, Philippe Pache
Ο ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΟΣ HUMEROSE, Alan Humerose, Μέδουσα, Ξενοκράτους 7, Κολωνάκι, 210 7244.552
20/10, ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΣ, Μιχάλης Αρφαράς, Art-Act, Σφαέλου 3 & Ν. Σουλιώτη 33, 210 6436.081
21/10, ΑΡΧΕΤΥΠΑ ΤΟΥ ΘΗΛΥΚΟΥ, Ιωάννα Ράλλη, Νέες Μορφές, Βαλαωρίτου 9, 210 3616.165
24/10, ΜΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, Enri Canaj, Γκαλερί Φωτοπούλου, Διάμεση 2 & Ερμού, Μαρούσι, 210 8020.119
29/10, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Γιώργος Μουτάφης
ΝΤΟΥΕΤΑ, Μάνια Μπενίση
UNTITLED, Αλεξάνδρα Γρυπάρη, Αγκάθι, Μηθύμνης 12 & Επτανήσου, πλ. Αμερικής, 210 8640.250
31/10, ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ, Φώτης Καγγελάρης, Art-Act, Σφαέλου 3 & Ν. Σουλιώτη 33, 210 6436.081
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Η νέα του έκθεση αποτυπώνει ένα εσωτερικό, σκοτεινό φωτογραφικό τοπίο όπου το πραγματικό, το φαντασιακό και το ονειρικό συγχέονται
Στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μια χρονιά που κλείνει και σε μια άλλη που ξεκινά, η απογραφή αποκτά υπαρξιακό βάρος
Φαινόμενα που επιμένουν και ζητούν προσοχή και λύσεις
Οι ομάδες της οργάνωσης στην πρώτη γραμμή σε Γάζα, Ουκρανία και τα υπόλοιπα μέτωπα
26 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μια περιήγηση σε ένα ιστορικό μνημείο αρχιτεκτονικής τοπίου, όπως το αποτυπώνει ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής
Ο διαγωνισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο συμμετοχών, με πάνω από 10.000 εικόνες
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 100 φωτογραφικά βιβλία
Από τον Νάνο Βαλαωρίτη στην Τζένιφερ Λόπεζ και από την Κίρα Νάιτλι στον Σάρλ Αζναβούρ
Η τρυφερή ματιά ενός αρχιτέκτονα στην πέτρα, τους ανθρώπους και τα δέντρα του τόπου
Το Νηπενθές και η τέχνη ως ίαση
Από τις 24 έως 26 Νοεμβρίου στον Κεραμεικό
Η φωτογραφία δρόμου είναι μια πράξη παρατήρησης χωρίς κατοχή
Το βιβλίο «Project Φλέβα» κυκλοφορεί από τις νεοσύστατες Εκδόσεις ΜΠΕΡΛΙΝ
Η φωτογράφος παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση στο House of Lucie Athens
Η βροχή πέφτει και η πόλη τρέχει, σαν να μην μπορεί ποτέ να περιμένει κανέναν
O Ντένις Σμέλτς απέσπασε τη διάκριση Photo of the Year στα Siena Drone Awards 2025
Μια συζήτηση για την πατρότητα, τον αποχωρισμό και την απουσία που μεταμορφώνεται σε φωτογραφία
Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου «Μαθήματα επιβίωσης στον 21ο αιώνα» και την είδηση του θανάτου του Διονύση Σαββόπουλου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.