06_sustain.jpg
Φωτογραφια

Οι φωτογραφίες του LaChapelle για το ημερολόγιο της Lavazza είναι απλά ποίηση

Ένας ύμνος στη νέα σχέση του ανθρώπου με τη φύση από τον αμερικανό φωτογράφο

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ποίηση είναι το κλειδί για τις νέες φωτογραφίες του David LaChapelle για το Ημερολόγιο της Lavazza για το 2020. Ένας δάσκαλος της φωτογραφίας και ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης σκηνής, βάζει την υπογραφή του σε ένα νέο πείραμα στην τέχνη της φωτογραφίας και ένα άλλο κεφάλαιο στην ιστορία του ημερολογίου, το οποίο προωθεί την ταυτότητα για μία από τις πιο αγαπημένες ιταλικές μάρκες από το 1993.

Στο ημερολόγιο του 2020 η Lavazza επέλεξε να τιμήσει τη φύση με τo «Earth CelebrAction», ένα έργο που επιδιώκει να γιορτάσει την δύναμη της ομορφιάς που αξιοποιεί την ιδέα της δράσης, ότι όλοι μας μπορούμε να δράσουμε προσωπικά για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον. Έτσι λοιπόν κατευθύνθηκε στον κορυφαίο David LaChapelle και αυτό ήταν. Η ομορφιά των κλασσικών στοιχείων για άλλη μια φορά ενεργοποιείται για να αποκαλύψει τον κόσμο. Μαζί τους, γυναίκες και άνδρες, τοξότες και βασίλισσες σαν να πρόκειται για έναν άλλον, πολύ πιο αγνό και φυσικό κόσμο.

Ο αμερικανός φωτογράφος συνεργάζεται για τρίτη φορά με τη Lavazza και το πράττει λέγοντας μια ιστορία μέσα από εικόνες της ομορφιάς της Φύσης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διαφημιστικού πρακτορείου Armando Testa. Μαθητής του Andy Warhol και πρωτεργάτης της σπινθηροβόλης αίγλης της δεκαετίας του '90, τα τελευταία χρόνια ο LaChapelle στρέφει την προσοχή του στα περιβαλλοντικά ζητήματα και στη φωτογραφία τοπίου. Αυτό με κανέναν τρόπο δεν αναιρεί την εκθαμβωτική αισθητική που χαρακτηρίζει πάντα το ύφος του.

Ο LaChapelle διερεύνησε αυτό το θέμα προσφέροντας μια συμβολική ιστορία στην οποία τα κλασσικά στοιχεία -η φωτιά, το νερό, η γη και ο αέρας -τοποθετούνται μαζί με την παρουσία του ανθρώπου σε συναρπαστικά φυσικά σενάρια. Οι δώδεκα μήνες του έτους αποτελούν ύμνο της ζωής και η μεταμορφωτική δύναμη της ομορφιάς που μπορεί να ξυπνήσει και να φωτίσει τους ανθρώπους, καθιστώντας τους ενήμερους για το βαθύ δεσμό ανθρώπινων όντων με τη φύση που τους περιβάλλει και τονίζοντας την αμοιβαιότητα όλων των ζωντανών οργανισμών.

Δώδεκα μήνες που συγκεντρώνουν τις σκέψεις που παρουσιάζονται στο μανιφέστο της Γης και την ιδέα της στροφής προς τη Γη: εκτιμώντας πλήρως τη σημασία της, ακούγοντας τις ανάγκες της, με σεβασμό προς το πρόσωπο της Μητέρα μας και φροντίζοντας να φροντίσει τον εαυτό μας. Εν ολίγοις: επανασύνδεση με τη Γη.

«Είδαμε την εξέλιξη του David LaChapelle προς τα ζητήματα της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος παράλληλα με την εξέλιξη του ημερολογίου μας», εξηγεί η Francesca Lavazza, Μέλος του Ομίλου της Lavazza. «Η έκδοση του 2020, με τίτλο Earth Celebraction, είναι μια πρόσκληση σε όλους να αποτίσουν φόρο τιμής στην ομορφιά της φύσης και να την φροντίσουν. Αγκαλιάζοντας και προστατεύοντας την. Ακριβώς όπως η Γη είναι τόπος και μητέρα, πρέπει και εμείς να την προστατέψουμε και να φροντίσουμε αυτούς που την κατοικούν. Οι εικόνες που δημιουργούνται από τον LaChapelle αντιπροσωπεύουν, με την αισθητική τους βούληση τη χρήση της τέχνης ως εργαλείου για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ της γης και των ανθρώπων. Το Ημερολόγιο συνεχίζει να αποτελεί το ιδανικό μέσο για την τόνωση μιας κριτικής εστίασης στο παρόν και τη χρήση της τέχνης και της ομορφιάς για να εμπλακεί και να εμπνεύσει. Επειδή για μας, η φροντίδα της φύσης είναι τέχνη.»

Από τη δική του πλευρά, ο David LaChapelle χαρακτήρισε τη δουλειά του με τη Lavazza ως εξής: «Η δουλειά για την παραγωγή του ημερολογίου Earth CelebrAction της Lavazza ήταν μια ιδανική ευκαιρία να συνεχίσω το φανταστικό ταξίδι μου μέσα από έναν ειδυλλιακό παράδεισο όπου ο άνθρωπος και η φύση συνυπάρχουν αρμονικά. Είμαι ευγνώμων για την πλήρη ελευθερία έκφρασης που μου έδωσε μια εταιρεία που σέβομαι και η οποία σέβεται τον πλανήτη. Τέλος, είμαι ευτυχής που δημιούργησα εικόνες με τις οποίες είμαι απόλυτα ικανοποιημένος».

Το ημερολόγιο του 2020 αντικατοπτρίζει την εστίαση της Lavazza στα ζητήματα της βιωσιμότητας και του μέλλοντος του πλανήτη, που αντιμετωπίζονται εδώ σε μια ποιητική μελέτη της ομορφιάς και μια προσπάθεια να ξαναβρεθεί η σύνδεση με το περιβάλλον.

00_earth_celebraction.jpg
01_celebrate.jpg
02_listen.jpg
03_realize.jpg
04_defend.jpg
05_care.jpg
06_sustain_0.jpg
07_honor.jpg
08_nourish.jpg
09_reconnect.jpg
10_breathe.jpg
11_respect.jpg
12_change.jpg

Δειτε περισσοτερα