«Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
«Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Εικαστικα

Η πόλη μέσα από τη ζωγραφική φοιτητών του ΕΜΠ

Οι φοιτητές του καθηγητή Δημήτρη Σεβαστάκη στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ αποτυπώνουν το αστικό ίχνος
62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • UPD
  • 62222-137653.jpg
    A.V. Team
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: έκθεση της ομάδας του καθηγητή Δημήτρη Σεβαστάκη από το εργαστήριο ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ 

Η πόλη υπακούει σε μεγάλα ερμηνευτικά σχήματα, την ομογενοποιεί μια ισχυρή εμπορευματική και θεσμική κεντρικότητα ή διαφεύγει προς το απροσδόκητο; Και τι μένει στη σκέψη ενός εκκολαπτόμενου αρχιτέκτονα από τη χαώδη αστική συνθήκη;

Η παρατήρηση της λεπτομέρειας, η καταγραφή, όχι μόνο της μεγάλης «εμβληματικής» αρχιτεκτονικής κατασκευής, αλλά και ελασσόνων χωρικών λεπτομερειών αποτελούν τα πεδία έρευνας, των φοιτητριών και των φοιτητών του εργαστηρίου ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, της ομάδας του καθηγητή Δημήτρη Σεβαστάκη. Από την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 (στις 20:00) έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη ματιά τους στην έκθεση με τίτλο «Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

«Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου»: τα έργα της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Με ακρυλικά, μολύβια, μελάνια, ακουαρέλες, χάρτινα ή μεταλλικά επιθέματα καταγράφουν λεπτομέρειες από το οδοιπορικό τους στον αντιφατικό κόσμο του δομημένου περιβάλλοντος, στον Πειραιά και την Αθήνα.

Ζωγραφισμένα, σχεδιασμένα αστικά και φυσικά τοπία, φιγούρες και βιομηχανικά ίχνη, συνομιλίες περιφρονημένων χώρων, μικρές γραφές, σημάδια που συγκροτούν μια «προσωπική» εν τέλει πόλη, τα έργα αποπειρώνται μια ερμηνευτική τάξη. Θέματα από τη μεγάλη, λόγια αρχιτεκτονική, αλλά και περιφρονημένοι χώροι ενός εργοταξίου, βιομηχανικά ίχνη, τόποι του συνηθισμένου, ανασυντίθενται μέσα σε μια ζωγραφική, σχεδιαστική δοκιμασία.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Δημήτρης Σεβαστάκης: «Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές συνθέτουν ένα ημερολόγιο αποσπασμάτων. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα κριτικού βλέμματος, απέναντι σε ρεύματα τέχνης, που στην Ελλάδα πάντοτε έχουν τον καταναγκαστικό χαρακτήρα του mainstream. Τα έργα της έκθεσης εκτείνονται ζωγραφικά, από το ρεαλισμό και τον εξπρεσιονισμό μέχρι το informel. Όλα όμως τα ύφη συγκροτούν μια κριτική εν τέλει, ακριβολογία. Βλέπουν αυτό που συμβαίνει, συλλαμβάνουν αυτό που διαφεύγει. Έργα πορείας και απορίας. Πορτραίτα της πόλης, μια ανακεφαλαίωση σχέσεων και κοινωνικών συνάψεων»

INFO:
«Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου»
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29, Πειραιάς
Εγκαίνια: Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιανουαρίου – 9 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00-14:00 & 18:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή: 10:00-14:00

Δειτε περισσοτερα