Εικαστικα

Γιώργος Τζινούδης: Ζωγραφίζοντας τον νέο ήρωα από τη Νέα Υόρκη

Δείτε το time lapse video από τη ζωγραφική performance του έλληνα εικαστικού στο Μανχάταν, στην έκθεση «Animating the New Hero»

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παράξενα ίσως όπως η λέξη φαινακιστοσκόπιο, η πρώτη ευρέως διαδεδομένη εφεύρεση που οδήγησε στο σύγχρονο animation, τα μικροσκοπικά πλασματάκια του Γιώργου Τζινούδη κατέκτησαν τη δική τους θέση στην πολύβουη Νέα Υόρκη κι ένα time lapse video καταγράφει αποκαλυπτικά τον τρόπο.

Ο εικαστικός Γιώργος Τζινούδης κλήθηκε στη Νέα Υόρκη για να εκτελέσει μια ζωντανή ζωγραφική performance στο πλαίσιο της έκθεσης «Animating the New Hero» την οποία επιμελήθηκε η Δρ. Θάλεια Βραχόπουλος.

Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε μέσω υποτροφίας από το πανεπιστήμιο John Jay. Τόσο η έκθεση όσο και η performance πραγματοποιήθηκαν στη γκαλερί «Anya and Andrew Shiva» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Η έκθεση αλλά και ο ζωγραφισμένος τοίχος (12 Χ 3 m) που προέκυψε από την δράση θα είναι επισκέψιμα έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.

Επιστρέφοντας στην πόλη όπου έζησε σπουδάζοντας ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright στο πανεπιστήμιο SVA - το πανεπιστήμιο που φοίτησε ο Keith Haring, ο Γιώργος Τζινούδης εμπνευσμένος ίσως από τα ανθρωπάκια και τα σκυλάκια του Keith Haring επινοεί ένα τερατάκι το οποίο δεν είναι ούτε ανθρωπάκι ακριβώς ούτε ζωάκι αλλά συγκερασμός των δύο. Επαναλαμβάνοντας με επιμονή μανιακού, υπομονή αγίου και προσήλωση αυτιστικού το παραπάνω σχέδιο δημιουργεί το έργο. Αυτό μοιάζει με πλέγμα ή με υφαντό καμωμένο από χιλιάδες τέτοια πλασματάκια σε διαφορετικές στάσεις και κινήσεις με γραμμές δύο διαφορετικών εντάσεων - πάχους που καλύπτουν το σύνολο της λευκής επιφάνειας. Κάπου πιο μακριά ξεκομμένο από τη σύνθεση των 12 x 3 μέτρων ένα και μόνο ένα τέτοιο τερατάκι έχει ζωγραφιστεί και στέκεται μόνο του. Ζαβολιά; Καπρίτσιο; Ή μήπως μια δήλωση για τον νέο ήρωα που ξεφεύγει από τον όχλο, την πεπατημένη και που έχει τη δύναμη να στέκεται μόνος; Είναι κι αυτό μια πιθανή ανάγνωση.

Δειτε περισσοτερα