Infinite Drama Athens by Maxim: H The Blender Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του frontman των The Prodigy στην Αθήνα, από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου
Εικαστικα

Infinite Drama Athens: Η πρώτη ατομική έκθεση του Maxim στην Ελλάδα

Ο frontman των The Prodigy παρουσιάζει την εικαστική του πλευρά στη The Blender Gallery μαζί με μία live performance κατά της βίας
daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Infinite Drama Athens by Maxim: H The Blender Gallery και η Varvara Roza Galleries παρουσιάζουν την πρώτη ατομική έκθεση του frontman των The Prodigy στην Αθήνα, από 16 Σεπτεμβρίου έως 4 Νοεμβρίου.

Σηματοδοτώντας ένα από τα πιο σημαντικά εικαστικά γεγονότα του 2023 για τη χώρα, η έκθεση «Infinite Drama», η πρώτη ατομική έκθεση του μουσικού και εικαστικού, Maxim, παρουσιάζεται από τη The Blender Gallery και τη Varvara Roza Galleries στην Αθήνα.

Τα εγκαίνια της ανατρεπτικής έκθεσης που έχει απασχολήσει διεθνώς κοινό και κριτικούς με τα επίκαιρα έργα της, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 20.00 και η διάρκειά της θα είναι μέχρι το Σάββατο 4 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, θα πραγματοποιηθεί και η live performance κατά της βίας «Balaclava Ballerina», εμπνευσμένη από το φερώνυμο γλυπτό που θα εκτίθεται στη The Blender Gallery.

Infinite Drama Athens: Η πρώτη ατομική έκθεση του Maxim στην Ελλάδα
Balaclava Ballerina, Black Gold, Solid Metal, 40 cm © Maxim

Balaclava Ballerina, Black Gold, Solid Metal, 40 cm © Maxim

Infinite Drama Athens: Η πρώτη ατομική έκθεση του Maxim στην Ελλάδα

«Η ζωγραφική μού δίνει μια διαφορετική ελευθερία. Μερικές φορές μου αρέσει να ζωγραφίζω στην απόλυτη σιωπή, χωρίς καθόλου μουσική, να αδειάζει τελείως το μυαλό μου. Είναι σαν διαλογισμός, δεν σκέφτομαι απολύτως τίποτα, είναι μόνο ζωή λεπτό προς λεπτό χωρίς κανέναν περισπασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Maxim στην ATHENS VOICE όταν επισκέφτηκε την Αθήνα το καλοκαίρι -και θα δημοσιευτεί προσεχώς- σε μία μεγάλη εξομολόγηση για την Τέχνη, τη ζωή του και το θρυλικό μουσικό σχήμα των The Prodigy. Λίγους μήνες μετά την εμφάνισή του στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, με το βραβευμένο συγκρότημα The Prodigy, ο καλλιτέχνης και μουσικός θα εκθέσει πίνακες και γλυπτά στην The Blender Gallery το φθινόπωρο του 2023. 

Infinite Drama Athens: Η πρώτη ατομική έκθεση του Maxim στην Ελλάδα

Infinite Drama Athens: Τι θα δούμε στην έκθεση του Maxim – Η εικαστική πλευρά του frontman των The Prodigy

Αυτή η σειρά αναδρομικών έργων, η οποία παρουσιάστηκε αρχικά στο Λονδίνο το 2022, είναι συλλογή από έργα τέχνης μικτής τεχνικής που εξερευνούν τις πιο σκοτεινές γωνιές της ανθρώπινης φύσης, αλλά γιορτάζουν την αγάπη και αντανακλούν την εκτίμηση της ελευθερίας από τον καλλιτέχνη.

Η έκθεση με τίτλο «Infinite Drama Athens» είναι μια κατάλληλη περιγραφή για τα δραματικά, δυνατά έργα τέχνης, που αντλούν στοιχεία από τον ανθρώπινο ψυχισμό και τα δραματικά παγκόσμια γεγονότα. Τα έργα του Maxim έχουν όλα ένα δραματικό δράματος σε συνδυασμό με έναν υπαινιγμό της Pop Art - που ταιριάζει σε ένα μέλος ενός ηλεκτρονικού συγκροτήματος -game changer- από τότε που εμφανίστηκε στη χορευτική μουσική σκηνή, τη δεκαετία του 1990, πριν γίνει μέρος της ποπ κουλτούρας - και που είναι γνωστό για τις δυναμικές του ερμηνείες και την εκρηκτική σκηνική παρουσία του. Τα έργα του Maxim αντικατοπτρίζουν τον κόσμο της φαντασίας στον οποίο σε όλους μας αρέσει να είμαστε μέρος, τον οποίο βλέπουμε ως απόδραση από τον πραγματικό κόσμο και είναι πιο παιχνιδιάρικο. Αυτό το ήθος της προώθησης της αγάπης και της ισότητας αντανακλάται επίσης σε μερικά από τα έργα του Maxim, τα οποία φέρουν μια έντονη αίσθηση της τοξικής αδικίας που συνεχίζει να διαπερνά την κοινωνία.

Η πεταλούδα είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα έργα του Maxim και γίνεται σύμβολο δύναμης, που ενώνει τη φύση και τις εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου μυαλού, με μια σειρά από πίνακες εμπνευσμένους από τη δοκιμή Rorschach. Κεντρικό σημείο της έκθεσης είναι τα γλυπτά Αφροφουτουρισμού του Maxim εμπνευσμένα από αρχαίες αφρικανικές μάσκες, ζωγραφισμένα σε έντονα χρώματα με αντανακλαστική βαφή υψηλής στιλπνότητας για να τους προσδώσουν ένα φουτουριστικό πλεονέκτημα. Τα επιμήκη, οβάλ πρόσωπα των γλυπτών του Μαξίμ θυμίζουν τα πορτρέτα του Μοντιλιάνι στις αρχές του 20ού αιώνα, εμπνευσμένα από την πρωτόγονη τέχνη αναμεμειγμένη με τον κυβισμό, ή το εμβληματικό «Les Demoiselles d'Avignon» του Πικάσο (1907), που οικειοποιήθηκε τόσο την αρχαία αφρικανική όσο και τη δυτική τέχνη. Ωστόσο, τα γλυπτά του Maxim «Green Future X», «Silver Future X» και «Black Future X», συνδέονται στην πραγματικότητα με την αφροφουτουριστική φιλοσοφία μιας πολιτισμικής αισθητικής που συγχέει την επιστημονική φαντασία με την ιστορία, προκειμένου να εξερευνήσει την αφρικανική κουλτούρα και να συνδέσει τους ανθρώπους της διασποράς με την ξεχασμένη αφρικανική καταγωγή τους.

Ένα ισχυρό ήθος προώθησης αγάπης και ισότητας αντανακλάται στα έργα του Maxim, τα οποία φέρουν μια έντονη αίσθηση τοξικής αδικίας που συνεχίζει να διαπερνά την κοινωνία. Για παράδειγμα, πολλά από τα έργα του περιλαμβάνουν το σύμβολο «$», το οποίο υποδεικνύει την καλή και την κακή πλευρά του χρήματος. Ο Maxim βρίσκει τη φράση «Το χρήμα είναι η ρίζα όλου του κακού» αρκετά γελοία - «Εξαρτάται από το πώς το χρησιμοποιείς. Φυσικά, η φιλαργυρία και ο εγωισμός μπορεί να προκαλέσουν διαφθορά και καταστροφή. Όμως μπορούν να προκύψουν και άλλα τόσα καλά από το να έχεις χρήματα. Οι άνθρωποι μπορούν να τραφούν, να ντυθούν και να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους λιγότερο τυχερούς» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο frontman των The Prodigy.

Η live perfomance κατά της βίας και η εμβληματική «Balaclava Ballerina»

Στην έκθεση «Infinite Drama Athens» θα παρουσιαστεί το «Balaclava Ballerina», μια συλλογή από πίνακες και γλυπτά μικτής τεχνικής, τα οποία ο Maxim περιγράφει ως «μια υπερ-ηρωίδα φορώντας μια Balaclava που κουβαλά δύο όπλα που ψεκάζουν ροδοπέταλα που σκορπίζουν θετικά συναισθήματα και αγάπη σε ανθρώπους με αρνητικά συναισθήματα.» Ο Maxim δημιούργησε αυτή τη σειρά έχοντας αντικρίσει συγκινημένος μια φωτογραφία μιας γυναίκας που αντιμετώπιζε με αθωότητα και χωρίς καθόλου απειλητική στάση, 30 ΜΑΤ με ασπίδες και όπλα, κατά τη διάρκεια των ταραχών μετά τη δολοφονία του George Floyd στην Αμερική. Το «Balaclava Ballerina» είναι η έμπνευση πίσω από τη live performance που θα πραγματοποιηθεί στα εγκαίνια στις 9 το βράδυ, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στη The Blender Gallery, στη Γλυφάδα.

Maxim: Οι εικαστικές δημιουργίες του frontman των The Prodigy

Ο Maxim, ο frontman των Prodigy και ταλαντούχος καλλιτέχνης, είναι μέλος του συγκροτήματος από την ίδρυσή του το 1990 και έχει περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο. Έχει λάβει πολλά βραβεία στην πορεία, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων MTV και NME για την αναγνώριση του μοναδικού τους στιλ και την πρωτοποριακή μουσική τους, καθώς και την επιτυχία τους στα charts με αμέτρητα hits. Ο Maxim έγινε πιο πρόσφατα γνωστός για τη δημιουργικότητά του ως σύγχρονος εικαστικός με το ψευδώνυμο MM (Double M).

Δημιουργεί πίνακες ζωγραφικής, κολάζ πολυμέσων και γλυπτά τα τελευταία 20 χρόνια. Από το 2012, έχει παρουσιάσει τα μικτής τεχνικής έργα του σε διάφορες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Η δημιουργική διαδικασία του MM τείνει να εξελίσσεται φυσικά, χωρίς ιδιαίτερο προ-σχεδιασμό. Προτιμά να χρησιμοποιεί σαν βάση τον πίνακα, καθώς του αρέσει να μπορεί να τον κόβει και να δημιουργεί χάος μέσα στο έργο. Συχνά τα έργα του τελειώνουν με ρητίνη. Νιώθει ότι αυτό δίνει μια συγκεκριμένη ομορφιά και ακρίβεια στα στοιχεία των έργων του, κρατώντας τα κλειδωμένα και ανέγγιχτα πίσω από τη ρητίνη. Είναι αυτοδίδακτος και είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά τυχαία αντικείμενα στα έργα του, μπογιές με σπρέι, σφαίρες, λεπίδες και χάπια. Χρησιμοποιεί επίσης ακρυλικά και χρώματα κεραμικής και ό,τι πιάσει στα χέρια του θα καταφέρει να το προσθέσει στην υφή της δουλειάς του. Οι πίνακες είναι ένα ταξίδι στο μυαλό του MM και έχουν μια σουρεαλιστική θέση που σας μεταφέρει κάπου βαθιά στη φαντασία του.

Όλα τα έργα τέχνης του MM περιέχουν σημάδια δύναμης και θετικότητας. Χειροβομβίδες που μεταφέρονται στο αεράκι από μια σχεδία από κόκκινα μπαλόνια. Οι πεταλούδες με το πρόσωπο του κρανίου που κραδαίνουν τα ξίφη των Σαμουράι και οι γάτες με όπλα είναι μερικοί μόνο από τους σουρεαλιστικούς φανταστικούς κόσμους που δημιούργησε ο ΜΜ.

Από το 2012, ο ΜΜ έχει υποστηρίξει διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και έχει δωρίσει έργα τέχνης για να συγκεντρώσει χρήματα για έρευνα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, το BT ArtBox for ChildLine, το Shelter, το NHS Charities Together, το Young Minds και το Chain of Hope (καρδιακή φροντίδα για παιδιά σε όλο τον κόσμο). Ο Maxim αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στο Essex του Ηνωμένου Βασιλείου.

Infinite Drama Athens by Maxim

Εγκαίνια: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, 20.00, The Blender Gallery, Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα, Αθήνα
Διάρκεια: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου – Σάββατο 4 Νοεμβρίου

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ATHENS VOICE

Δειτε περισσοτερα