Εικαστικα

Πέθανε η Βρετανίδα γλύπτρια Phyllida Barlow

Κορυφαία της στιγμή η Μπιενάλε του 2017

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Phyllida Barlow, giant of British sculpture, 1944–2023
© Awakening/Getty Images/Ideal Image

Γλυπτική: Πέθανε η Phyllida Barlow

Πέθανε η Βρετανίδα καλλιτέχνης Phyllida Barlow σε ηλικία 78 ετών. Η γλύπτρια απέκτησε διεθνή φήμη στη μετέπειτα ζωή της, αφού αποσύρθηκε από μια καριέρα διδασκαλίας τεσσάρων δεκαετιών. Αφού εγκατέλειψε τη θέση της ως επικεφαλής του προπτυχιακού μαθήματος στο Slade School of Art το 2009, της δόθηκε μια ατομική έκθεση στην Serpentine Gallery το 2010, η οποία οδήγησε στην αναγνώριση των κριτικών και των επιμελητών.

Για σχεδόν 60 χρόνια, η Barlow εμπνεύστηκε από το περιβάλλον της για να δημιουργήσει επιβλητικές εγκαταστάσεις που μπορεί να είναι ταυτόχρονα απειλητικές και παιχνιδιάρικες. Δημιούργησε γλυπτά μεγάλης κλίμακας αλλά και αντι-μνημειώδη από φθηνά, χαμηλής ποιότητας υλικά όπως χαρτόνι, ύφασμα, κόντρα πλακέ, πολυστυρένιο, γάζα, γύψο και τσιμέντο. Οι κατασκευές αυτές ήταν συχνά βαμμένες σε βιομηχανικά ή ζωηρά χρώματα, ενώ οι ραφές της κατασκευής τους παρέμεναν κατά καιρούς ορατές, αποκαλύπτοντας τα μέσα κατασκευής τους.

Κορυφαία της στιγμή θεωρείται η εκπροσώπηση της Βρετανίας στην Μπιενάλε του 2017 όπου παρουσίασε τη δυναμικά βιομηχανική και βολβοειδή σειρά Folly. 

Phyllida Barlow: Folly / British Pavilion at Venice Art Biennale 2017

Η Barlow σπούδασε στο Chelsea College of Art (1960-63) και στο Slade School of Art (1963-66), ενώ στη συνέχεια δίδαξε και στις δύο σχολές. Το 2011 έγινε μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας, τη χρονιά που εντάχθηκε στην γκαλερί Hauser & Wirth, και το 2015 της απονεμήθηκε το βραβείο CBE για τις υπηρεσίες της στις τέχνες στο πλαίσιο των πρωτοχρονιάτικων τιμών της Βασίλισσας. Το 2021 έγινε Dame Commander του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στο πλαίσιο των γενεθλίων της Βασίλισσας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ