Εικαστικα

Μέγαρο Μουσικής: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το κάλεσμα του Προμηθέα – 1821, Το “Σχολείον των ντελικάτων εραστών” ζητά έναν ντελικάτο αναγνώστη, Ελληνική Επανάσταση – Έτος Σαιν-Σανς, Γιώργος Κουρουπός: Ελπίς Πατρίδος

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κάλεσμα του Προμηθέα – 1821 Χριστόφορος Χριστοφής
Το κάλεσμα του Προμηθέα – 1821, από τις δοκιμές Δ.Πιατάς, Γ.Χριστοδούλου ©Ακριβιάδης

Μέγαρο Μουσικής: Οι εκδηλώσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το κάλεσμα του Προμηθέα – 1821
Χριστόφορος Χριστοφής

07 - 09.10.2021, 20:00

Το κάλεσμα του Προμηθέα – 1821 Χριστόφορος Χριστοφής

Μέσα από το βλέμμα των Ελλήνων της Διασποράς, ένα μουσικό ιστορικό δράμα που αναφέρεται στο θέμα της εθνικής παλιγγενεσίας 1821-1827, μιας εποχής τόσο σημαντικής για τη διαμόρφωση νέων ιδεών. Από τους φοιτητές της εποχής, τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς, τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες –με αναφορές στον Φιλικό Ξάνθο, τον πρίγκιπα Υψηλάντη, τον γάλλο ζωγράφο Ντελακρουά, τον γερμανό συγγραφέα Γκαίτε… τον Ναπολέοντα– μεταφερόμαστε στο ξεκίνημα της επανάστασης, στη σφαγή της Χίου, την πολιορκία του Μεσολογγίου, στο θάνατο του λόρδου Βύρωνα, μέχρι τη δολοφονία του Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Όλα τους πολύ σημαντικά γεγονότα, που υπήρξαν πηγή έμπνευσης του Ρομαντικού κινήματος και καθόρισαν, εν πολλοίς, την ευρωπαϊκή ιστορία γενικότερα.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ευχαριστεί την Εθνική Λυρική Σκηνή για την παραχώρηση κοστουμιών και το εργαστήριο παραδοσιακών φορεσιών “Ζωή Στέλιου” στο Μεσολόγγι για την παραχώρηση των φορεσιών των Μαυρομιχαλαίων.


Το “Σχολείον των ντελικάτων εραστών” ζητά έναν ντελικάτο αναγνώστη

12.10.2021, 20:30

Μυρτώ Ρήγου, Κώστας Βασαρδάνης
Μυρτώ Ρήγου © Μάνια Παπαδημητρίου

Κείμενα του Ρήγα Βελεστινλή, «διαβασμένα» από την ποίηση του Γιώργου Βέλτσου, αναστοχάζεται η μουσική του Γιώργου Χατζημιχελάκη.

Γράφτηκε πως το Σχολείον μπορεί να θεωρηθεί το «ριζοσπαστικότερο έργο του Ρήγα», γιατί επιδιώκει την απελευθέρωση του συναισθήματος από την καταπίεση των κοινωνικών συμβάσεων μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας, αναγγέλλοντας, έτσι, διά της διαμαρτυρίας αυτής, τη νέα ηθική. Διακόσια τριάντα χρόνια από την έκδοσή του στη Βιέννη, το τολμηρότατο αυτό έργο συνδέει εμμέσως τον έρωτα με την επανάσταση, με τρόπο προδρομικό για τα «ρεύματα» στο β΄ μισό του 20ού αιώνα.

Το νεάνισμα αυτό του Ρήγα –όπου έξι ιστορίες ανδρών και γυναικών εξελίσσονται αισθησιακά– το ανασκευάζει ο Γιώργος Βέλτσος σε ένα διάλογο του άνδρα και της γυναίκας, δείχνοντας τη σύγκρουση μεταξύ του αισθήματος και των θεσμών, όπως ο Βελεστινλής στους Ντελικάτους εραστές.

Ο «ντελικάτος αναγνώστης» καλείται διά της ακροάσεως να προεκτείνει, να νοηματοδοτήσει όσα η τέχνη του συνθέτη και η ερμηνευτική ευαισθησία των μουσικών προκαλέσουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Αρχική ιδέα: Βασίλης Παπαβασιλείου// Κείμενα: Γιώργος Βέλτσος// Μουσική σύνθεση, προηχογραφημένο υλικό: Γιώργος Χατζημιχελάκης// Σκηνοθετική επιμέλεια: Μάνια Παπαδημητρίου// Βίντεο: Violet Louise// Επιστημονική σύμβουλος: Όλγα Κατσιαρδή-Hering, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, ΕΚΠΑ// Ηθοποιοί: Μυρτώ Ρήγου, Κώστας Βασαρδάνης// Σπύρος Κοντός, όμποε// Αγγελίνα Τκάτσεβα,  τσίμπελ (συμμετοχή σε προηχογραφημένο υλικό)// Βασίλης Παπαβασιλείου, κοντραμπάσο, αυτοσχεδιασμοί


Ελληνική Επανάσταση – Έτος Σαιν-Σανς

15.10.2021, 20:30

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Στην πρώτη του συνεργασία με την ΚΟΑ, ο λευκορώσος μαέστρος Βιατσεσλάβ Βόλιτς, πρώτος αρχιμουσικός της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, διευθύνει την Τρίτη συμφωνία του Καμίγ Σαιν-Σανς, ανοίγοντας έτσι ένα ευρύτερο αφιέρωμα στον σπουδαίο γάλλο μουσουργό, από το θάνατο του οποίου συμπληρώνεται φέτος ένας αιώνας. Στην αρχή της βραδιάς ακούγεται ένα νέο συμφωνικό έργο του προβεβλημένου συνθέτη Δημήτρη Σκύλλα, εμπνευσμένο από το χορό του Ζαλόγγου, ενώ στη συνέχεια ο βιρτουόζος πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής ερμηνεύει δύο φαντασμαγορικές συνθέσεις του Φραντς Λιστ, υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων.

19:45 Δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών// Κυπριανός Κατσαρής, πιάνο// Βιατσεσλάβ Βόλιτς, μουσική διεύθυνση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δημήτρης Σκύλλας: Ο χορός του Ζαλόγγου (παραγγελία ΚΟΑ για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης)
Franz Liszt: Φαντασία πάνω σε μοτίβα από τα «Ερείπια των Αθηνών» του Μπετόβεν
Ουγγρική Φαντασία για πιάνο και ορχήστρα
Camille Saint- Saëns: Συμφωνία αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, έργο 78, «του εκκλησιαστικού οργάνου»


Γιώργος Κουρουπός: Ελπίς Πατρίδος
Όπερα του Γιώργου Κουρουπού σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου

08 - 10.12.2021

Γιώργος Κουρουπός: Ελπίς Πατρίδος
Γιώργος Κουρουπός: Ελπίς Πατρίδος

Η περιπέτεια της προετοιμασίας και του ξεσπάσματος της Επανάστασης του 1821 είναι το θέμα της όπερας Ελπίς Πατρίδος. Η ζωή μιας οικογένειας στη Σμύρνη διασταυρώνεται με τα ιστορικά γεγονότα, τα πρόσωπα και τις ιδέες που οδήγησαν στον Αγώνα και στα πρώτα βήματα της διαμόρφωσης του νεοελληνικού κράτους.

Γενναίοι άνθρωποι που καθόρισαν, είτε με την πνευματική τους δύναμη είτε με τις τολμηρές τους αποφάσεις και πράξεις, την Επανάσταση –ο Ρήγας, ο Καποδίστριας, οι Φιλικοί, ο Παπαφλέσσας, ο Μαυροκορδάτος, οι ήρωες αγωνιστές– ζωντανεύουν  την ανάγκη ανεξαρτησίας, ενώ  εμβληματικές φάσεις της περιόδου αυτής, από την κήρυξη της Επανάστασης έως την πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, προβάλλουν ανάγλυφα την ελπίδα για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια δικαιότερη ζωή.

Το αποτύπωμα των γεγονότων στις ψυχές των απλών ανθρώπων που πρωταγωνιστούν, αλλά και τα μύχια αισθήματά τους, οι συναντήσεις και η εξέλιξη της προσωπικής τους ζωής, η θυσία και ο έρωτας συμπληρώνουν την ανάπλαση μιας ξεχωριστής εποχής, που γέννησε την ελπίδα και στερέωσε το διαρκές αίτημα ελευθερίας και δημοκρατίας.

Παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών – Πρώτη παρουσίαση

Γιώργος Κουρουπός: Ελπίς Πατρίδος
Γιώργος Κουρουπός: Ελπίς Πατρίδος

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες

2/12 Η συγγραφή ενός λιμπρέτου για όπερα: αλληλεπίδραση λόγου και μουσικής, συνομιλία με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τον Γιώργο Κουρουπό. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας (ηλεκτρονική κράτηση).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου// Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού// Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα// Συμμετέχουν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος// Θεοδώρα Μπάκα, μετζοσοπράνο// Τάσος Αποστόλου, μπάσος// Ειρήνη Καράγιαννη, μετζοσοπράνο// Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος// Άρτεμις Μπόγρη, μετζοσοπράνο// Βασίλης Καβάγιας, τενόρος// Γιάννης Καλύβας, τενόρος// Μιχάλης Ψύρρας, βαρύτονος// Χορωδία της ΕΡΤ// Κρατική Ορχήστρα Αθηνών// Μίλτος Λογιάδης, μουσική διεύθυνση

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ